Dubbel voor Can Öncü op Assen, Barry Baltus vierde

7
can-oncu
Can Oncü | foto© Tiny Kolsters

Het Turkse talent Can Öncü heeft ook de tweede race van de Red Bull MotoGP Rookies Cup op het TT Circuit Assen gewonnen. Ondanks een mindere start was hij veruit de snelste en won hij met groot verschil ten opzichte van Filip Salac en Xavier Artigas. Barry Baltus kwam in een hectische slotfase tot de vierde positie en Sasha de Vits eindigde als zevende. 

Bij de start maakte Can Öncü nog een klein foutje waardoor hij terugviel tot de zesde plaats. Binnen drie ronden had hij de leiding echter weer over genomen en begon hij gelijk een gat te slaan op de achtervolgers.

Ryusei Yamanaka leidde de achtervolging op Can Öncü, maar de Japanner ging in de snelle Ruskenhoek onderuit en verspeelde daarmee kostbare punten voor het kampioenschap. Verder in het achterveld gingen ook Meikon Kawikami en Steward Garcia onderuit, waardoor de grindbak van de Ruskenhoek bezaaid lag met KTM-onderdelen.

Can Öncü breidde zijn voorsprong ronde na ronde uit en liet de concurrentie opnieuw ver achter zich. De Turk reed onbedreigd naar zijn tweede overwinning van het weekend en versterkte daarmee zijn voorsprong in het klassement. Hij heeft nu 49 punten voorsprong.

Achter zijn rug was het zeer spannend met een groep van zeven coureurs dat streed voor de tweede plaats. Filip Salac, Xavier Artigas, Adrian Huertas, Carlos Tatay, Adrian Carrasco, Deniz Öncü en ook de Belgische Barry Baltus maakten elkaar het leven zuur. Sean Kelly had in de openingsfase ook aansluiting, maar de Amerikaan viel na zeven ronden uit.

In de laatste ronde van de race was de groep van zeven nog altijd compleet, maar Baltus had een klein gat moeten laten vallen. Bij het aanremmen van de GT kwamen Tatay, Carrasco en Huertas hard met elkaar in aanraking en alle drie gingen onderuit. Hierdoor kon Salac de tweede plaats opeisen en Artigas de derde en laatste podiumplaats.

Deniz Öncü kwam als vierde over de meet, maar door een tijdstraf van 1.3 seconden verloor hij die plaats aan Baltus die vlak achter het het broertje van de winnaar eindigde. Huertas kon zijn weg nog wel vervolgen, maar kwam niet verder dan de negende positie.

Door al het tumult kwam Sasha de Vits naar de zevende stek. De Belg streed constant voorin mee van een derde achtervolgende groep en zag zijn werklust beloond met een handvol punten.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl WebApp via: pwa.racesport.nl

 Handige links Motul TT Assen:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Verkeersplan
Plattegrond TT Circuit
Fotoverslag – sfeer
Fotoverslag Ten Kate TT Riders Event
Fotoverslag – donderdag
Fotoverslag – vrijdag
Fotoverslag – zaterdag
Fotoverslag – zondag