Finishpraat: Drie Nederlanders in de Grand Prix is lang geleden

4289
Jurgen van den Goorbergh met de MuZ in 1999 | Foto credit: Henk Teerink

De wekelijkse rubriek Finishpraat speelt in op actualiteit, combineert verleden met heden en haalt oude herinneringen op; kortom een verhaal voor de echte motorsportfan. In 2023 rijden Bo Bendsneyder, Zonta van den Goorbergh en Collin Veijer in de Grand Prix, maar wanneer was het de laatste keer dat we met drie vaste Nederlandse coureurs aan een seizoen begonnen? 

Guido Fenneman vroeg het onlangs in onze Racesport.nl Podcast: hoe lang is het geleden dat we drie vaste Nederlandse rijders in de Grand Prix hadden? Dat het lang geleden was wisten we, maar niet precies hoe lang. Dat triggerde mij op onderzoek te gaan. In 2023 hebben we weer drie Nederlanders in de Grand Prix: Bo Bendsneyder en Zonta van den Goorbergh in de Moto2, en Collin Veijer als nieuwkomer in de Moto3. Iets waar we als klein motorsportland erg trots op mogen zijn. De tijd dat we drie Nederlanders kanshebbers op een podiumklassering in de koningsklasse – 500cc/MotoGP – hadden is mega lang geleden. Dat dateert van eind jaren 70 en begin jaren 80 waarin De Grote Drie – Wil Hartog, Jack Middelburg en Boet van Dulmen – een Grand Prix konden winnen. In deze periode reden er ruim tien tot wel twintig vaste Nederlandse in het wereldkampioenschap. Het was ook een andere tijd met meer raceklassen en waarin privérijders zich nog konden inschrijven voor een Grand Prix. Maar de tijden zijn verandert, want het is diep graven wanneer we op zoek gaan naar wanneer het de laatste keer was dat we met drie vaste Nederlandse rijders aan een Grand Prix seizoen zijn begonnen.

De zoektocht begint bij 2014, want toen stonden er tijdens meerdere Moto3 wedstrijden drie Nederlanders aan de start met Scott Deroue, Bryan Schouten en Jasper Iwema. Echter was Iwema geen vaste rijder en viel hij slechts een aantal races in, dus dat daar jaar kunnen we niet tellen. Er zijn wel meerdere jaren geweest dat we met twee vaste Nederlanders aan een GP-seizoen begonnen. Denk aan 2010 met Iwema en Michael van der Mark in de 125cc. In 2007 en 2006 waren Hugo van den Berg en Joey Litjens vaste 125cc rijders. 2002 kwam Nederland met Jurgen van den Goorbergh (MotoGP) en Jarno Janssen (250cc) in actie. Nog een jaar eerder (2001) kwamen we in het laatste jaar van de 500cc in actie met Van den Goorbergh en Barry Veneman, maar waren er verder geen vaste Nederlandse deelnemers. Toch komen we steeds dichter bij ons antwoord.

Maurice Bolwerk was in 1999 ook een vaste Grand Prix coureur | Foto credit: Henk Teerink

Het antwoord ligt in 1999. Dat is dus 24 jaar geleden dat we met drie vaste Nederlandse rijders aan een Grand Prix seizoen zijn begonnen. Jurgen van den Goorbergh reed voor MuZ in de 500cc. Het werd een bijzonder jaar waarin de Brabander twee keer een pole position wist te behalen in Catalunya en Brno. In de 250cc hadden we twee Nederlandse teamgenoten bij het Rizla Honda team van Arie Molenaar. Naast Jarno Janssen begon Maurice Bolwerk aan zijn enige volledige Grand Prix seizoen in 1999. Dat volledig klopt niet helemaal, want Bolwerk kende veel blessures aan het begin van het seizoen waardoor hij onder andere meerdere races werd vervangen door Rob Filart. Halverwege het seizoen – rond de TT Assen – kwam Bolwerk terug en reed als vaste GP-coureur de tweede seizoenshelft. Janssen wist dat jaar twee keer punten te behalen waaronder in Assen. Voor 1999 kwamen we een aantal jaar ook niet aan drie vaste Nederlandse Grand Prix coureurs. In 1995 lukte dat wel met de gebroeders Jurgen en Patrick van den Goorbergh in de 250cc en Loek Bodelier in de 125cc, al zou Bodelier het seizoen niet volmaken.

Jarno Janssen – hier in actie tijdens in het Nederlands kampioenschap – was ook meerdere jaren Grand Prix coureur en was in 1999 de teamgenoot van Maurice Bolwerk | Foto credit: Henk Teerink

In 1994 was het laatste jaar dat we met een groot aantal Nederlandse coureurs begonnen in het wereldkampioenschap wegrace. Toen reed Cees Doorakkers in de 500cc, Wilco Zeelenberg en tweemaal Van den Goorbergh in de 250cc en Bodelier en Hans Spaan in de 125cc. Daarvoor was het zeer gebruikelijk dat we deze aantallen of meer Nederlanders als vaste rijder in de Grand Prix hadden. In de jaren 80 waren het er nog veel meer zoals al eerder in dit verhaal aangegeven. Het antwoord hebben we dus; 1999 was het laatste jaar dat we – net als 2023 –  met drie vaste Nederlanders aan het Grand Prix zijn begonnen. Later we met zijn allen van deze unieke gebeurtenis genieten en met een positieve instelling onze rijders gaan aanmoedigen!

Tot volgende week,
Asse KleinRacesport.nl Supporter


Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter