Finishpraat: 5 redenen om de WorldSBK in Assen te bezoeken

3861
Start World Superbike race in 2023 | foto© WorldSBK

De wekelijkse rubriek Finishpraat speelt in op actualiteit, combineert verleden met heden en haalt oude herinneringen op; kortom een verhaal voor de echte motorsportfan. In deze editie 5 redenen om naar de WorldSBK ronde op het TT Circuit te gaan, een evenement voor de echte motorsportfan.

[1] Michael van der Mark en BMW in vorm
Tijdens de laatste WorldSBK ronde in Catalunya reed Michael van der Mark zijn beste raceweekend in BMW dienstverband. Natuurlijk won de 31-jarige met BMW een Superpole Race op Portimao in 2021, maar dat was in lastige omstandigheden. Op het Circuit de Barcelona-Catalunya was Van der Mark driemaal sterk op een droge baan. En dat terwijl deze baan BMW in het verleden totaal niet lag. Dat belooft veel goeds voor Assen, waar Van der Mark altijd sterk is. Denk maar aan de geweldige races die hij reed met Honda en Yamaha op het Drentse circuit. En natuurlijk zijn World Supersport zege in 2014. Al zeven keer stond Van der Mark na World Superbike race in Assen op het podium. Met BMW was een vierde en vijfde plaats in 2021 zijn beste resultaat. Kan hij dat jaar verbeteren en een podiumplaats pakken? Dat zou een geweldige comeback zijn na de heftige crash van vorig jaar.

[2] World Superbike spannender dan ooit
De start van het World Superbike seizoen 2024 was geweldig. De races op de circuits van Phillip Island en Catalunya waren spannend, spectaculair en verrassend. De Superpole Race in Barcelona was legendarisch. Tien ronden lang – de complete sprintrace dus – waren er vooran constant inhaalacties te zien. De mooiste inhaalactie was in de laatste bocht toen Toprak Razgatlioglu voorbij ging aan Alvaro Bautista. In zes races waren er al vier verschillende winnaars en zeven verschillende rijders stonden al op het podium. Jonathan Rea stond nog niet op het podium in 2024. Sterker nog, de kersvers Yamaha-coureur scoorde nog maar slechts één keer punten met een achtste plek tijdens in Race 2 in Catalunya. Andrea Locatelli liet dit jaar al zien dat je met een Yamaha zeker wel goed kan scoren en voor de zege kan strijden. Rea en Assen waren in het verleden een gouden combinatie. De Noord-Ier won al 17 (!) keer in Assen en stond 25 keer op het podium. Het wordt interessant of Rea deze indrukwekkende statistiek komend weekend nog verder kan uitbreiden.

[3] Glenn van Straalen met Ten Kate Racing hongerig naar succes
Ten Kate Racing heeft geweldige statistieken in Assen met tal van overwinning in de World Supersport, maar ook in de World Superbike (als Honda-team) won de renstal uit Nieuwleusen vele races. In 2021 en 2022 behaalde Ten Kate Racing Yamaha de dubbel met Dominique Aegerter in Assen. Na vier zeges op rij won het Nederlandse vorig jaar niet tijdens de thuisronde. Stefano Manzi scoorde wel één podiumplaats. Dit jaar heeft Pata Yamaha Ten Kate Racing met Glenn van Straalen weer een Nederlandse troef in huis. Van Straalen heeft de afgelopen edities bewezen iets extra’s te hebben in Assen. Als coureur van het EAB Racing Team behaalde Van Straalen in 2022 en 2023 een podiumplaats. In 2022 was de coureur uit Hoogkarspel zelfs dicht bij een overwinning. Van Straalen zijn seizoensstart was nog niet geweldig, maar hopelijk kan hij tij keren in Assen. Van Straalen zelf was duidelijk: “Een podiumplaats is het doel”, en dat zou natuurlijk fantastisch zijn!

[4] Volop Nederlandse kanshebbers in de World Supersport 300
Met tweevoudig wereldkampioen Jeffrey Buis in het veld levert Nederland de absolute topfavoriet in de World Supersport 300 klasse. Buis maakte deze winter de overstap van MTM Kawasaki naar Freudenberg KTM. Tijdens zijn KTM-debuut in Barcelona wist Buis meteen de eerste race te winnen, maar in de tweede race eindigde hij buiten de WK-punten. Zo klein zijn de verschillen in deze klasse. Er is geen rijder ter wereld die meer races gewonnen heeft in de World Supersport 300 als Buis, maar toch won de coureur uit Steenwijkerwold nog nooit in Assen. Een mooi doel voor de 2024-editie! Loris Veneman heeft vorig jaar ook al laten zien te kunnen in de World Supersport 300 categorie en is ook absoluut een kanshebber voor een zege in Assen. Ruben Bijman is derde vaste Nederlandse deelnemers en laat ook telkens zien met de top van het veld mee te kunnen. Een compleet Nederlands podium in de World Supersport 300? Het is absoluut niet onmogelijk.

[5] Toegankelijk evenement met bomvol raceprogramma
Het mooie aan het bezoeken van de WorldSBK ronde in Assen is dat je met een entreeticket toegang hebt tot alle tribunes, en de paddock! Parc fermé en de podiumceremonie wordt midden in de paddock gedaan en zijn toegankelijk voor publiek. Als toeschouwer kan je dus verschillende punten van het prachtige TT Circuit Assen bekijken en daarnaast de rijders van dichtbij zien in de paddock. Het maakt eigenlijk ook niet uit of je zaterdag of zondag komt, want op beide dagen zijn er volop races te zien. Natuurlijk is het allermooist om beide dagen naar Assen te komen! Naast de World Superbike, World Supersport en World Supersport 300, wordt er ook nog geracet in de Northern Talent Cup en Yamaha R3 bLU cRU FIM World Cup.