Finishpraat: Dit was allesbehalve een toevalstreffer!

3194
Collin Veijer | foto© Intact GP

De wekelijkse rubriek Finishpraat speelt in op actualiteit, combineert verleden met heden en haalt oude herinneringen op; kortom een verhaal voor de echte motorsportfanDe eerste Grand Prix podiumplaats voor Collin Veijer is binnen. En het is voor de Nederlandse fans een heerlijk gevoel dat er nog veel meer mogelijk is!

Collin Veijer overtreft alle verwachtingen. Want wat mochten we hem verwachten tijdens zijn debuutseizoen in de Grand Prix? “Regelmatig in de punten rijden” werd er vooraf door velen gezegd. Tijdens zijn allereerste Moto3 race op WK-niveau wist Collin gelijk in de punten te finishen. Dat vonden wij Nederlandse fans een geweldige prestatie. Niet veel later juichten wij al voor Collin’s eerste top-tien klassering. En moet je tegenwoordig eens kijken. We vinden het al bijna normaal geworden dat Collin in de voorste gelederen van het Moto3 Grand Prix veld rijdt. Maar dat is niet normaal. En zeker niet op 18-jarige leeftijd in je eerste jaar in de huidige Grand Prix met zoveel concurrentie. Na 17 races heeft de Staphorster al 105 punten verzameld. Zo ver ik mij kan herinneren heeft nog geen enkele Nederlander ooit zoveel WK-punten behaald in zijn eerste seizoen in de Grand Prix.

Na twee vierde plaatsen op rij pakte Collin afgelopen weekend zijn eerste Grand Prix podiumplaats in Thailand. Het podium hing al meerdere races in de lucht, maar nu was het raak. Maar wat reed Collin een geweldige race zeg! Zoveel op kop en zo sterk in de duels; geweldig om te zien. Er ging gewoon een Nederlander aan kop de laatste ronde in. Hoe lang zal het duren dat we dit normaal gaan vinden? Wanneer je kijkt naar de uitslagenlijn van Collin in 2023 is dat een prachtige stijgende lijn waar iedere politieke partij momenteel in de peilingen jaloers op zou zijn. In de laatste drie races behaalde Collin 42 punten. En dat was inclusief een regenrace waarin hij aan het begin van het jaar nog zo lastig had. Ook een geweldige ontwikkeling! Alleen Deniz Öncü (44 punten) en David Alonso (45 punten) behaalden nog iets meer punten dan de Nederlander in de laatste drie races. Het zijn niet alleen de resultaten waarom Collin zoveel indruk maakt. Het gaat ook om de manier van racen. Collin racet op een manier zoals ik – en denk velen van jullie – dat graag ziet. Hij rijdt met het mes tussen de tanden zoals we dat vaak bij Italianen en Spanjaarden zien. Altijd voluit, maar zonder poespas na afloop. Bij Collin krijg je een eerlijk verhaal. Als het goed is het goed, maar kan het altijd nog beter. Als hij niet goed reed, zal hij de eerste zijn die dat bevestigt.

Zijn reactie na afloop van de race in Thailand was veelzeggend voor Collin: “Ik was niet tevreden geweest met weer een vierde plaats. Het was nu gewoon podium of crashen.” Deze mentaliteit spreekt de Nederlandse fans enorm aan. We hebben weer een Nederlandse coureur die constant voor de podiumplaatsen en overwinningen kan rijden. Want geloof mij, deze podiumplaats was allesbehalve een toevalstreffer. Dit was pas het begin. Ik denk eerder dat Collin nu helemaal is nadat hij zijn felbegeerde podiumplaats heeft behaald. Maar tevreden is Collin niet. Zoals hij zelf al zei: “Het seizoen is nog niet helemaal geslaagd, want we hebben nog niet gewonnen.” In Thailand was de jonge Nederlander al dichtbij een overwinning. Ik denk als Collin op deze wijze – na zoveel op kop te hebben gereden – de volgende keer derde wordt dat hij dan minder blij zal zijn. Want dan had hij het moment in de laatste ronde gezien als het mislopen van de zege, in plaats van het juichen voor een podiumplaats. Zo snel gaat de ontwikkeling bij Collin! En daar zijn we als Nederlandse fans maar wat blij mee.

Tot volgende week,
Asse KleinOp maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende.