GASGAS Factory Racing Tech3: Augusto Fernandez out, Pedro Acosta in

8378
augusto-fernandez
Augusto Fernandez | foto© Red Bull Content Pool

Niet Jack Miller, niet Pol Espargaró maar Augusto Fernandez moet voor het seizoen 2024 binnen de KTM MotoGP familie zo goed als zeker plaatsmaken voor de komst van Pedro Acosta naar de koningsklasse. Opmerkelijk, maar dit kan er ook nog wel bij in de op stapel staande en inmiddels al gaande zijnde MotoGP transfer soap.

Naast de transferperikelen van Marc Marquez staat ook KTM nog voor een uitdaging als het gaat om de MotoGP startplaatsen voor 2024. De Oostenrijkers hebben Pedro Acosta verzekerd van een start in de koningsklasse, dit ondanks dat men beschikt over slechts vier startplaatsen en evenveel MotoGP coureurs met een getekend contract op zak voor 2024.

Om de komst van Acosta mogelijk te maken probeerde KTM de afgelopen maanden uit alle macht om een extra startplaats te bemachtigen in de koningsklasse en informeerde men zelfs bij een aantal andere MotoGP teams voor een mogelijke overstap naar KTM. Bij Dorna en de IRTA kreeg men geen gehoor voor een extra startplaats en ook geen van de huidige MotoGP teams wilde of kon na dit seizoen al overstappen op materiaal van de Oostenrijkse motorenfabrikant.

Maar ondanks dat deze twee opties de prullenbak in konden bleef KTM volhouden dat Acosta hoe dan ook na dit seizoen binnen de KTM-familie de overstap zal gaan maken van de Moto2 naar de MotoGP categorie. De eerste tekenen waren dat dit ten koste zou gaan van Jack Miller maar dit verhaal was al snel weer van de baan. Vervolgens was er vanuit KTM te horen dat Pol Espargaró en Augusto Fernandez onderling uit zouden moeten gaan maken wie van de twee in 2024 zou mogen blijven en wie na dit seizoen ondanks een getekend contract plaats zou moeten maken voor de komst van Acosta. Vervolgens kwam het verhaal dat Espargaró het haasje zou zijn, hij in 2024 niet meer in aanmerking zou gaan komen voor een vaste startplaats maar binnen KTM een rol als MotoGP testcoureur toebedeeld zou krijgen. Ook dit lijkt inmiddels alweer van de baan, volgens het Duitse speedweek.com (eigendom van Red Bull en derhalve vaak als eerste geïnformeerd als het gaat om nieuws van KTM) is het inmiddels Fernandez die gedwongen wordt en genoegen zal moeten nemen met een rol als test- en reserve coureur binnen KTM.

Een toch wel vreemde actie aangezien Fernandez het dit seizoen als MotoGP debutant uitstekend doet, Espargaró veelal de baas is en zijn contract eerder dit seizoen nog verlengd werd vanwege zijn uitstekende prestaties.

Fernandez zou in zijn nieuwe rol nog niet helemaal van het wedstrijdtoneel verdwijnen, hij zou de garantie krijgen om zes keer middels een wildcard aan de start te verschijnen en de eerste keus zijn als invaller mocht één van de vaste KTM (GASGAS) coureurs niet deel kunnen nemen aan één of meerdere rondes van het 22 Grand Prix weekenden tellende seizoen.

Tevens zou Fernandez de garantie hebben gekregen dat hij in 2025 weer terug kan keren als vaste Grand Prix coureur binnen de KTM-familie, dit omdat KTM vastberaden is om dan wel te kunnen beschikken over de twee extra startplaatsen (dus 6). Dat deze twee extra KTM-startplaatsen onderdeel zijn van de op stapel staande Marc Marquez – Gresini Racing MotoGP deal zal niemand inmiddels meer vreemd in de oren klinken.Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende. 

                         Vrijwillige bijdrage                     

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’ of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’