Geico US Round: Tien dingen die je vooraf moet weten

93
michael-van-der-mark
Michael van der Mark - Laguna Seca 2017 | foto© Yamaha Racing

Komend weekend wordt in Laguna Seca de achtste ronde van het 2018 MOTUL FIM Superbike World Championship verreden. Op het spectaculaire circuit in de Verenigde Staten komen alleen de coureurs uit de WorldSBK categorie aan de start.

 

Onderstaand 10 dingen die je moet weten voorafgaand aan het enige WorldSBK evenement van het seizoen in de Verenigde Staten.

Alex Lowes (Pata Yamaha Official WorldSBK Team) werd onlangs op het circuit van Brno de vierenzeventigste overwinnaar in de historie van het WorldSBK. Hiermee bezorgde hij Groot-Brittannië zijn 230e overwinning en 630e podium plaats.


Lowes is 118 keer gestart voor hij zijn eerste overwinning behaalde. Alleen WorldSBK winnaar Chris Walker moest nog langer wachten; 130 races.


Yamaha behaalde op Brno zijn eerste dubbele overwinning in de WorldSBK race sinds het raceweekend in de Algarve in 2011. (In Race 2 Marco Melandri en Eugene Laverty). Nog een vergelijking met 2011 betreft de dubbel voor Yamaha waarbij de 2 rijders hun eerste zege behaalden op een Yamaha machine. Dit jaar was het de beurt aan Pata Yamaha Official WorldSBK rijders Michael van der Mark en Alex Lowes. In 2011 waren het Marco Melandri (Donington) en Eugene Laverty (Monza).


Yamaha wist in 3 van de 4 voorgaande races de winst te pakken (dubbel op Donington en Race 2 op Brno). De laatste keer dat Yamaha zoveel overwinningen in korte tijd wist te behalen was in 2009 toen Ben Spies 4 van 5 opeenvolgende races de winst op zijn naam wist te schrijven, op dezelfde circuits en in dezelfde volgorde (dubbel op Donington en Race 2 op Brno), met toevoeging de winst in Race 1 op de Nurburgring.


Het huidige rijdersveld kent nu 10 WorldSBK race winnaars. Het hoogste aantal sinds 2014 toen het er 11 waren.


Laguna Seca kent tot dusver niet minder dan 15 verschillende winnaars gedurende de 30 verreden races op het circuit. 5 van deze coureurs maken deel uit van het huidige rijdersveld: Sykes, Davies, Laverty, Melandri en Rea. De laatste 7 races op dit circuit werden gewonnen door Britse rijders. Hiermee is dit ook de langste reeks van overwinningen van een land in de historie van dit circuit. De laatste ‘niet’ Britse overwinning op Laguna Seca werd behaald door Marco Melandri in 2014 in Race 1.


6 rijders delen de eer wat betreft het hoogst aantal overwinningen (3) op het circuit van Laguna Seca: John Kocinski, Anthony Gobert, Troy Corser, Ben Bostrom, Tom Sykes en Chaz Davies.


Laguna Seca kent tot nu toe 11 verschillende polesitters in 15 raceweekends. Alleen Troy Corser (3 keer pole: 1995, 1998, 1999) en Tom Sykes (2014, 2016, 2017) behaalde hier meer dan één keer de eerste startplaats.


Troy Corser is de coureur met de meeste podiums op dit circuit (11), gevolgd door Tom Sykes met 9 podiums.


Ducati heeft de meeste pole positions op Laguna Seca op zijn naam staan. De teller staat op 9. Kawasaki is de fabriek met 3 pole positions.  De overige poles werden behaald door Honda, Suzuki en Aprilia. Ducati behaalde in de eerste 7 raceweekends op Laguna Seca de eerste startplaats (1995-2001). Colin Edwards verbrak deze rij in 2002 met een pole position voor Honda.

 

Handige links Geico US Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag