Glenn van Straalen wint op zondag voor thuispubliek in Assen

5466
glenn-van-straalen
Glenn van Straalen | foto© Jan Timmerman

Glenn van Straalen heeft zondagmiddag in Assen op spectaculaire wijze de tweede World Supersport race van de Pirelli Dutch Round op zijn naam geschreven. De Pata Yamaha Racing Team coureur was in een door wisselde omstandigheden gekenmerkte race het snelst voor de Spanjaard Adrian Huertas en de in Nederlandse dienst rijdende Fin Niki Tuuli.

Evenement: Pirelli Dutch Round
Circuit: TT Circuit Assen
Categorie: World Supersport
Tijd: 15:15 – 15:45 uur
Sessie: Race 2 – 18  ronden
Omstandigheden: Zonnig, 10°C

Om 15:15 uur was het zondagmiddag in Assen de beurt aan de WorldSSP coureurs voor hun tweede race van de Pirelli Dutch Round. Ondanks dat alle coureurs op slicks aan de race begonnen kwam het seizoen juist voor de start dat er regendruppels te bekennen waren in de eerste sector van het TT Circuit Assen.

Ondanks dit ging de race gewoon van start maar het was meteen duidelijk dat het circuit al behoorlijk nat was, geen makkelijke start van deze race. Meteen na de eerste ronde doken dan ook al verschillende coureurs naar binnen om te wisselen naar regenbanden. Een ronde later volgde een groot deel van het veld waaronder de frontrunners.

Tom Edwards en Stefano Manzi besloten echter nog door te rijden, zij voerden in de tweede ronde dan ook het veld aan. Een ronde later zagen we echter de eerste coureurs op regenbanden maar liefst 12 seconden per ronde sneller rondgaan.

Nadat de hectiek enigszins voorbij was zagen we Lorenzo Baldassari, Kaito Toba, Adrian Huertas op regenbanden het veld aanvoeren. Glenn van Straalen volgde op de zesde plaats terwijl zijn teamgenoot Manzi de boot flink had gemist door lang door te rijden op slicks.

Halverwege de race was het nog steeds Baldassari aan de leiding voor Niki Tuuli, Huertas en Toba terwijl Van Straalen in rap tempo dichterbij wist te komen. Manzi zijn race was even later al zo goed als voorbij, de Italiaan kwam weliswaar als tweeëntwintigste door maar door een verkeerde bandenwissel kreeg hij een tijdstraf van ruim elf seconden aan zijn broek.

In de tiende ronde was het Tuuli die de leiding over wist te nemen en als leider doorkwam voor Huertas en de inmiddels al op de derde plaats aangekomen Van Straalen. De Pata Yamaha Ten Kate Racing coureur denderde echter door om ronde na ronde dichterbij de nog steeds aan de leiding rijdende Tuuli te komen.

Bij het ingaan van de zestiende ronde was het Van Straalen die op de voor dit in weekend in oranje kleuren gespoten Yamaha R6 de leiding over wist te nemen om meteen weg te rijden van de rest van het veld. In de laatste drie ronden kwam de leiding niet meer in gevaar en was het Van Straalen die na 18 ronden als winnaar de finish passeerde.

Huertas wist in de slotfase Tuuli nog te passeren en eindigde na zijn winst in de eerste race nu als tweede voor Tuuli, Niccolò Antonelli, Bahattin Sofuoglu en Baldassari.

Klik hier voor de volledige uitslag

In het kampioenschap heeft Huertas de leiding overgenomen. De Spanjaard heeft na deze race 86 punten achter zijn naam staan, één punt meer dan Manzi die in deze race geen punten wist te scoren.

Het volgende World Superbike raceweekend vindt plaats in het weekend van 14 t/m 16 juni op het Misano World Circuit Marco Simoncelli.