In Mugello gaan zondagmiddag om 14:00 uur de lichten op groen voor de zesde Moto2 race van het seizoen. Hieronder lees je een aantal statistieken en leuke wetenswaardigheden voorafgaand aan de Italiaanse MotoGP wedstrijd.

Marc Marquez heeft zich voor de 84e keer in zijn Grand Prix-carrière op pole weten te kwalificeren en voor de 56e keer in de koningsklasse (49,1%), dit is twee keer minder dan het record van Mick Doohan (58). Marquez noteerde met zijn poletijd tevens een nieuw ronderecord op Mugello. Van zijn 47 overwinningen in de koningsklasse kwamen er 33 na ook in de kwalificatie het snelst te zijn geweest (70,2%). Daarnaast is dit Marquez zijn derde en  tweede back-to-back pole  in 2019.


Dit is Marc Marquez’ tweede pole op het Mugello-circuit in de koningsklasse. De vorige keer was in 2014, toen hij tevens zijn enige MotoGP overwinning tot nu toen op dit circuit behaalde.


Op de tweede plaats op de grid staat Fabio Quartararo. De Fransman is hiermee tevens de best geklasseerde Independent Team-rijder en nieuwkomer. Dit is Quartararo’s tweede start vanaf de eerste rij in wat is pas zijn zesde start in de koningsklasse. De andere was in Jerez waar hij vanaf de pole aan de race mocht beginnen.


Danilo Petrucci heeft zich als derde gekwalificeerd, dit is zijn negende start vanaf de eerste rij in wat is zijn 124e race in de MotoGP klasse. Zijn beste resultaat in Mugello is een derde plaats in 2017.


Franco Morbidelli staat als tweede Yamaha coureur aan het hoofd van de tweede startrij, zijn tweede beste kwalificatieprestatie in de koningsklasse na zijn P2 in Jerez eerder dit seizoen.


De tweede Ducati coureur, Jack Miller start in het midden van de tweede rij, wat de vijfde keer dit jaar is dat hij zich in de top zes heeft gekwalificeerd.


Cal Crutchlow heeft zich als zesde gekwalificeerd. Dit is de vierde keer dat hij zich in 2019 in de top zes wist te kwalificeren.


Maverick Viñales staat op de derde startrij en start vanaf de zevende plaats. Dat is zijn slechtste kwalificatieresultaat in de koningsklasse in Mugello sinds 2015, zijn debuut seizoen, toen hij de negende snelste was in de kwalificatie


De tweede Rookie, Francesco Bagnaia, heeft zich als achtste gekwalificeerd, wat zijn beste kwalificatieresultaat is sinds hij dit jaar de overstap naar de MotoGP klasse heeft gemaakt.


Andrea Dovizioso, die zondag voor de 300e keer in een Grand Prix van start gaat, heeft zich als negende gekwalificeerd, wat de tweede keer dit jaar is dat hij zich niet in de top zes heeft gekwalificeerd. Dit is Dovizioso’s slechtste kwalificatieprestatie in Mugello sinds 2016 toen hij van de 13e plaats op de grid moest vertrekken.


Andrea Dovizioso liet zaterdag in FP een topsnelheid van 356,7 km per uur noteren, een nieuw topsnelheid record op het Mugello circuit


Takaaki Nakagami voert de vierde startrij aan, wat pas de tweede keer dit jaar is dat hij er niet in is geslaagd om vanaf de drie eerste rijen te starten.


Pol Espargaró, die het beste resultaat voor KTM op een droge baan behaalde met een tweede plaats in FP3, heeft zich gekwalificeerd op de 11e plaats, wat de beste kwalificatieprestatie is voor een KTM-rijder in de koningsklasse in Mugello.


Wildcard coureur Michele Pirro, die vorig jaar de race in Mugello miste na een zware crash in FP2 en dit weekend zijn 100e Grand Prix maakt, voltooit de vierde rij. Dit is zijn slechtste kwalificatieresultaat in Mugello sinds zijn 15e plaats op de grid in 2014.


Jorge Lorenzo heeft zich als 17e gekwalificeerd, dit is zijn slechtste kwalificatieprestatie sinds hij in 2017 de 21e snelste was in de kwalificatie van de Dutch TT in Assen.


Valentino Rossi kwalificeerde zich als achttiende, wat gelijk staat aan zijn slechtste kwalificatieresultaat in de koningsklasse onder droge omstandigheden in de hoofdklasse sinds de Dutch TT in 2006, toen hij geblesseerd was, en Aragon vorig jaar (hoewel hij toen vanaf de zeventiende plaats startte vanwege een penalty van een andere coureur).

 

Handige links Gran Premio d’Italia Oakley:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Extra link: Gran Premio d’Italia Oakley dit weekend niet op Eurosport 1

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App