Grand Prix Commission scherpt regels voor herstart MotoGP race aan

498
MotoGP startgrid Termas de Rio Hondo 2018

Afgelopen week werden enkele regels voor de MotoGP klasse nog eens aangepast en opgehelderd om in de toekomst verwarringen te voorkomen. Met name de procedure van het opnieuw starten, nadat een wedstrijd vroegtijdig onderbroken wordt, is aangepast.

Afgelopen 18 december vond er een vergadering plaats van de Grand Prix Commission waarbij Carmelo Ezpeleta (Dorna CEO), Paul Duparc (FIM vertegenwoordiger), Hervé Poncharal (IRTA President) en Takanao Tsubouchi (MSMA vertegenwoordiger) aanwezig waren. De genomen beslissingen waren niet ingrijpend maar wel noodzakelijk voor de toekomst, met name na de verwarring die er was tijdens de laatste Grand Prix van het seizoen in Valencia afgelopen november.







Om misverstanden voor teams, coureurs, tv-zenders en overige media te voorkomen heeft de Grand Prix Commission enkele regels aangepast ter verduidelijking.

Als de Race Director besluit om een race te onderbreken vanaf de warm-up lap en daarna, zullen er rode vlaggen worden gezwaaid op alle marshal posten en worden de rode lichten geactiveerd. De coureurs moeten onmiddellijk snelheid minderen en terugkeren naar de pitbox. De resultaten worden bepaald vanaf het laatste punt waar de koploper en alle andere nog rijdende coureurs in dezelfde ronde reden, waarbij de koploper een volledige ronde heeft gereden zonder dat de rode vlaggen gezwaaid werden.

Uitzonderingen
Als de race onderbroken wordt zal de volgende procedure van toepassing zijn:

  1. Voor alle coureurs die de finish hebben gehaald voor de onderbreking zal er een gedeeltelijke uitslag worden gemaakt aan het eind van de laatste ronde van de onderbroken race.
  2. Voor alle coureurs die de finish niet hebben gehaald zal er een gedeeltelijke uitslag worden gemaakt aan het eind van de laatste ronde van de onderbroken race.
  3. De volledige uitslag zal worden gemaakt door middel van het combineren van beide uitslagen op basis van rondetijden / racetijd.

In een onderbroken race, als de koploper en alle andere nog rijdende coureurs in dezelfde ronde een volledige ronde hebben volbracht voordat de rode vlag is gezwaaid, en er is een coureur in pit-lane die sluit vanwege de rode vlag, zullen de resultaten worden genomen van het laatste tijdwaarnemingspunt dat de leider en alle andere coureurs in dezelfde ronde hebben gepasseerd.

Als er een probleem is met de transponder, zullen de resultaten genomen worden van de voorgaande voltooide ronde. Wanneer de rode vlag is gezwaaid zullen coureurs die niet meer rijden niet geklasseerd worden.

Wanneer de rode vlag gezwaaid wordt worden alle coureurs die binnen 5 minuten de pit-lane zijn binnengekomen, rijdend op hun motorfiets, geklasseerd.

Een uitzondering kan worden gemaakt in bijzondere omstandigheden (bijvoorbeeld het vieren van de overwinning wanneer de race volledig is verreden).

Nieuwe reglementen voor onderbroken MotoGP race
De huidige reglementen laten momenteel meerdere herstarten van een onderbroken MotoGP race toe met een mogelijkheid van meerdere herstarte races. In een situatie waar het niet mogelijk was om één van deze races de herstarten, is besloten dat het uiteindelijke resultaat wordt gehaald uit het resultaat van de voorgaande race als er vijf of meer ronden zijn verreden.

Wat betreft het herstarten van een onderbroken race zal de grid positie bepaald worden op basis van de gefinishte volgorde van de eerste race. Coureurs die geklasseerd staan met één ronde achterstand zullen de herstarte race vanuit pit lane moeten starten. Coureurs die geklasseerd staan met twee ronden achterstand mogen niet meer starten.

Officieel document: Decision_of_the_Grand_Prix_Commission_18_December


Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App