#GrazieVale | ‘The Doctor’ aan het woord tijdens een speciale persconferentie

8280
valentino-rossi
Valentino Rossi | foto© motogp.com

De donderdag voorafgaand aan een Grand Prix weekend staat normaalgesproken in het teken van de pre-event persconferentie. Donderdagmiddag in Valencia was er een extra persconferentie, een speciale persconferentie voor de dit weekend afscheidnemende Valentino Rossi. ‘The Doctor’ over zijn speciale rivaliteiten, de ‘vermiste Honda’, de vloek van 9 en zijn rol binnen het huidige MotoGP wereldkampioenschap.

Dit weekend rijdt Valentino Rossi in Valencia zijn laatste Grand Prix als MotoGP coureur, ‘the Doctor’ neemt tijdens de Gran Premio Motul de la Comunitat Valenciana na zesentwintig jaar afscheid als actief wegracecoureur. De Italiaan groeide in deze periode uit tot een icoon binnen de sport, maar het is nu tijd om deze zeer belangrijke periode van zijn leven af te sluiten.







Vanaf maandag zal zijn leven er anders uitzien, maar donderdagmiddag voorafgaand aan de laatste Grand Prix van het seizoen werd er in Valencia een speciale persconferentie georganiseerd, een persconferentie die geheel in het teken stond van de negenvoudig wereldkampioen.

Er waren ook huldeblijken van sommige van de fans thuis, en er werd gesproken over zijn carrière, actuele zaken, rivaliteiten, met enkele gedachten over de toekomst. Onderstaand een samenvatting van hetgeen er tijdens de een uur durende persconferentie gezegd werd.

Valentino Rossi: “Het is een speciaal seizoen geweest, helemaal het tweede deel van het seizoen nadat ik bekend had gemaakt dat dit mijn laatste seizoen zou zijn. Er zijn veel emoties, helemaal toen ik vanmiddag al mijn motoren zag staan in de paddock en alle rijders die ik heb ontmoet in de speciale tent waar deze opgesteld staan. Ik ga dit weekend nog een keer alles geven.”

Rossi herinnerde vervolgens de aanwezigen er nog even aan dat hij alle motorfietsen waarmee hij gereden heeft ook thuis heeft staan, nou ja bijna allemaal.

Valentino Rossi: “Ik heb ze allemaal in mijn slaapkamer, als ik ’s ochtends opsta zie ik ze en het is altijd weer een sensatie. Nou ja allemaal, bijna want alleen de Honda ontbreekt. Ik sprak vanmiddag met Alberto [Puig] en vroeg hem voor tenminste de 500cc. Ik weet dat hij er is, maar ik heb gezegd dat hij bij mij in vertrouwde handen is, droog en bij een heerlijke temperatuur. Gelukkig zijn ze van gedachten veranderd!”

En na Valencia?

Valentino Rossi: “Gewoonlijk begint na Valencia de wintervakantie, maar deze keer vanaf maandag wordt het een heel ander leven voor mij. Ik probeer er niet aan te denken, ik wil coureur zijn en blijven, ook zal het na dit weekend op vier wielen zijn. Ook hier ga ik mijn best doen.”

Een niet te missen commentaar op een MotoGP coureur die over de hele wereld steeds belangrijker is geworden, ook vanwege de media-aandacht en hierin een zeer belangrijke rol gespeeld heeft.

Valentino Rossi: “Velen zijn mij vanaf het begin gaan volgen. Een icoon worden is fantastisch, het is leuk om herinnerd te worden voor wat je op de baan doet, maar dit is te gek. De gele circuits zullen blijven, al zal het niet hetzelfde zijn, maar natuurlijk zal het altijd een enorme eer voor me zijn en blijven.”

De ‘Vloek van 9’

Valentino Rossi: “Ik heb zo hard gevochten om zelfs de tiende wereldtitel te willen winnen, de laatste was in 2009, dat is een mensenleven geleden. Ik dacht dat ik het kon, zoals in 2015. Als je er 10 komt haalt sluit je toch een soort van cirkel. Maar ik kan geen spijt hebben, ook al is het een beetje de vloek van 9… Zoals het laatste podium in 2020, mijn 199e. Maar het is een lange, lange aanloop geweest: zoveel seizoenen strijden om de titel of om belangrijke posities, het is altijd leuk en een plezier voor me geweest.”

Over rivaliteit

Valentino Rossi: “Het is iets wat je niet leuk vindt, maar het is nodig om het beste van jezelf te geven, om grenzen te overwinnen en iets te vinden waarvan je niet wist dat je het had. Ik zou Biaggi willen benadrukken, omdat we ook twee Italianen waren met grote aantrekkingskracht in Italië. Maar ook Stoner, Lorenzo, Marquez, al die jongens van de laatste jaren… Ik heb er echt van genoten. Door de jaren heen herinner ik me ze allemaal op een speciale manier.”

Waar ben je bijzonder trots op?

Valentino Rossi: “Om goede resultaten te hebben behaald. Toen de Moto GP groter, bekender, belangrijker werd in de wereld, en aangezien het mijn grote passie is, is het zeker een plezier om hieraan meegeholpen te hebben, dat geeft een goed gevoel. In juni was het moeilijk, als ik op dat moment nog competitief was geweest, was ik zeker doorgegaan, maar in plaats daarvan moest ik stoppen. Het is niet gemakkelijk om daarna geconcentreerd te blijven, maar verder voel ik me best goed.

De ontmoetingen met de VR46 Riders Academy-jongens, een vast ritueel tussen de Grand Prix weekenden

Valentino Rossi: “Het zijn altijd goede momenten. We zijn allemaal verschillend, we praten over veel dingen tijdens het weekend. Misschien kom ik in de toekomst nog wel naar een paar Grand Prix weekenden, tenminste als ik mijn motorhome dan nog mee mag nemen. [met een glimlach en kijkend naar de in zaal zittende Dorna CEO Carmelo Ezpeleta kijkend.]

Vervolgens had Dorna vijf trouwe fans, fans waarvoor de ‘the Doctor’ een speciale betekenis heeft gehad in hun leven uitgenodigd om dit via een online-verbinding te delen met Rossi. Het werden vijf aangrijpende verhalen, vijf verschillende verhalen die Rossi, maar zeker ook vele aanwezigen in de zaal niet onbewogen liet. Alleen al deze vijf bijzondere en indrukwekkende verhalen geven nogmaals aan dat Rossi veel meer is binnen de sport dan een doorsnee coureur. Een bevestiging die aan het einde van de persconferentie nog eens extra aan het licht kwam. De negenvoudig wereldkampioen pakte de regie, vroeg al zijn huidige rivalen op het podium te komen voor een groepsfoto, een groepsfoto die alleszeggend was voor de ‘icoon’ van de MotoGP.

De MotoGP gaat verder, de sport gaat verder maar het moge duidelijk zijn, dit weekend is het einde van een tijdperk. Het tijdperk Valentino Rossi, de man die de afgelopen 26 jaar zoveel betekent heeft voor de sport, onze sport waar we met ons allen als liefhebbers zo van genieten.

 



Handige links Gran Premio Motul de la Comunitat Valenciana:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

 



Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter