Helmen carrousel in MotoGP: Fabio Quartararo kiest voor HJC

4770
fabio-quartararo
Fabio Quartararo | foto© HJC Helmets

Diverse MotoGP coureurs zullen in 2023 met een ander merk helm in actie komen. Zo ruilt Fabio Quartararo zijn Scorpion helm in voor een HJC, keert Pol Espargaró terug naar AGV, kiest Aleix Espargaró voor Kabuto en zal Alex Rins gebruik gaan maken van een Scorpion helm als hoofdbescherming.

Niet alleen wat betreft de rijderswisselingen zijn er voor komend MotoGP seizoen de nodige wijzigingen. Ook op het gebied van de keus en het gebruik van de helmen van de MotoGP coureurs zijn er de nodige verandering voor het 2023 seizoen dat eind maart in Portimão officieel van start gaat.







Zo deden de afgelopen weken al de nodige geruchten de ronde wat betreft de helmkeuze van diverse MotoGP coureurs maar aangezien ook veel van de contracten tussen de rijders en hun helmen leveranciers lopen tot aan het einde van een kalenderjaar zien we deze eerste dagen van 2023 pas de nodige wisselingen en primeurs aangaande dit item.

De meest in het oog springende helmwissel komt op naam van Fabio Quartararo. De 2021 MotoGP wereldkampioen neemt namelijk na een jarenlange samenwerking met Scorpion afscheid van zijn vertrouwde helmenmerk. Quartararo is ingegaan op een zeer lucratief aanbod van het Koreaanse helmenmerk HJC en zal vanaf nu een RPHA 1-model van HJC gaan dragen.

Fabio Quartararo: “Ik ben zeer verheugd mijn samenwerking met HJC Helmets aan te kunnen kondigen. Ik ken de RPHA 1-racehelm omdat ik goed bevriend ben met Yamaha-testrijder Cal Crutchlow, die al jaren HJC draagt. De racehelm ziet er uiterst aerodynamisch uit en heeft veel veiligheidsvoorzieningen die belangrijk zijn voor professioneel coureur. Ik kan niet wachten om hem uit te proberen tijdens de komende MotoGP races met als doel hem bovenaan het podium te plaatsen. Ik wil HJC en de familie Hong bedanken voor het in mij gestelde vertrouwen en ik kijk uit naar deze reis samen.”

Tijdens de eerste Official MotoGP Test van 2023 in Sepang (10-12 februari) zal de Yamaha coureur voor het eerst in actie komen met een HJC-helm. Dit zal echter nog niet het definitieve design zijn waarmee de Fransman gedurende het seizoen in actie zal komen, het definitieve ontwerp voor 2023 zal pas tijdens het eerste Grand Prix weekend van het seizoen in Portimão (24-26 maart) voor het eerst te zien zijn en gebruikt worden. HJC zal op korte termijn ook een Fabio Quartararo replica-helm in het “El Diablo”-design op de markt gaan brengen. De verwachting is dat deze eind maart – na het Portugese Grand Prix weekend – verkrijgbaar zal zijn.

Daarnaast heeft HJC al enkele speciale limited edition race designs aangekondigd voor de rest van het 2023 MotoGP seizoen. Een officiële FQ20 helmenlijn staat eveneens op de planning van de Koreanen.

Quartararo is echter niet de enige MotoGP coureur die voor komend seizoen van merk helm zal wisselen. Pol Espargaró, die de afgelopen twee seizoenen onderweg was met een HJC-helm, keert terug naar AGV, de helm die hij ook droeg tot en met het seizoen 2019. Broer Aleix Espargaró nam onlangs afscheid van KYT en koos voor het Japanse helmenmerk Kabuto terwijl Alex Rins op zijn beurt een contract tekende met Scorpion en daarmee Quartararo aflost als MotoGP boegbeeld bij helmenmerk. Rins reed tot aan het einde van het 2022 MotoGP seizoen rond met een Nolan helm als hoofdbescherming.

Naast het genoemde viertal zijn er volgens doorgaans goed ingelichte bronnen nog een aantal MotoGP coureurs die komend seizoen met een andere helmenmerk in zee gaan, hierover zijn echter nog geen verdere details vrijgegeven.