Hickman wint Superbike race met overmacht, Irwin snelste Isle of Man TT nieuwkomer ooit

5106
Peter Hickman ter hoogte van Guthrie's memorial | © Isle of Man TT Races

Peter Hickman heeft zaterdagmiddag de Superbike race gewonnen op het Isle of Man. In de eerste TT race van het evenement was hij op zijn BMW M 1000 RR oppermachtig en won hij met een grote voorsprong voor Dean Harrison en Michael Dunlop. Glenn Irwin werd de snelste nieuwkomer ooit met een 129.85 mph ronde, in de race werd hij achtste.

Zaterdagmiddag om 12:15 uur lokale tijd, 13:15 uur Nederlandse tijd ging de eerste race van de 2022 Isle of Man TT van start. Het betrof de zes ronden lange Superbike race, in totaal dus een afstand van maar liefst 360 kilometer. Voorafgaand aan de start werd al duidelijk dat er geen Nederlandse deelnemer zou zijn in deze race. Ilja Caljouw had zich niet weten te kwalificeren waardoor hij en het Performance Racing Achterhoek team niet van start mochten gaan.

Om 12:15 uur was dus tijd voor de eerste race van de week en werd John McGuinness met het nummer 1 als eerste op zijn schouder getikt om aan de race te beginnen. De 50-jarige McGuinness begon aan zijn honderdste Isle of Man TT race en reed daardoor met een prachtige speciale kleurstelling.

Peter Hickman vertrok als tiende vanwege zijn nummer 10 maar het was al gauw duidelijk dat hij de snelste was in deze race. In zijn eerste ronde reed hij een 133.18 mph (16:59.896) en had de 35-jarige Engelsman daarmee al een voorsprong van ruim negen seconden opgebouwd richting Dean Harrison. De van het Isle of Man afkomstige Conor Cummins was slechts 0,7 seconde langzamer dan Harrison en stond daarmee op de derde plaats voor Milenco by Padgett’s teamgenoot Davey Todd en Michael Dunlop. Lee Johnston was zesde na de openingsronde voor James Hillier en Ian Hutchinson, Jamie Coward en John McGuinness maakten de top tien compleet.

In de tweede ronde verhoogde Hickman zijn tempo verder en reed hij een 133.46 mph, de snelste ronde van deze TT tot dusver. Hierdoor had hij zijn marge naar Harrison vergroot naar zestien seconden, Dunlop was opgeschoven naar de derde plaats omdat beide Milenco by Padgett’s coureurs (Cummins en Todd) waren uitgevallen met technische problemen. Ook Lee Johnston was uitgevallen waardoor Jamie Coward naar de vierde positie opschoof voor James Hillier en John McGuinness, verder reden Ian Hutchinson, Michael Rutter, de zeer indrukwekkende nieuwkomer Glenn Irwin en Dominic Herbertson in de top tien.

Aan het einde van deze tweede ronde kwamen de coureurs naar binnen voor de eerste pitstop. Terwijl Peter Hickman de snelste coureur op de baan was, was zijn team ook het snelste in de pits en ging hij na 57,679 seconden de baan weer op. Aan het einde van de derde ronde had Hickman een voorsprong van 22 seconden richting Harrison met Dunlop daar achttien seconden achter. McGuinness was opgeschoven naar de vierde plaats voor Coward en Hutchinson terwijl Glenn Irwin op dit moment op een zeer knappe zesde plaats reed, ook had hij met een 128.32 mph in de tweede ronde zijn snelste ronde tot dusver gereden.

Aan het einde van de vierde ronde kwamen de coureurs opnieuw binnen voor een pitstop en de voorsprong van Hickman was gegroeid naar ruim 36 seconden. Dunlop had zijn achterstand naar Harrison verkleind naar slechts zes seconden, mede omdat hij op de baan niet ver achter Hickman reed en dus werd meegetrokken in het hoge tempo. Bijna anderhalve minuut achter de top drie reed John McGuinness op de vierde plaats voor Coward en Hutchinson met daarachter Irwin, Hillier, Herbertson en Shaun Anderson in de top tien.

In de vijfde ronde bleef de voorsprong van Hickman richting Harrison op zo’n 35 seconden hangen terwijl Dunlop nu negen seconden achterstand had op Harrison. Op een minuut en veertig seconden achterstand had Hutchinson de vierde plaats overgenomen van McGuinness met Coward op de zesde plaats die zijn eerste 130 mph ronde had gereden. Hillier reed op de zevende plaats voor Irwin, Anderson en Herbertson.

De coureurs begonnen aan de laatste ronde en het was Hickman aan de leiding met veertig seconden voorsprong richting Harrison met tien seconden daarachter Dunlop op de derde plaats. Hutchinson reed vooralsnog op de vierde plaats maar McGuinness was daar niet ver van verwijderd. Op de zesde plaats reed Coward voor Hillier, Irwin, Anderson en de naar de tiende plaats opgeklommen Michael Rutter.

Het was duidelijk dat Hickman op weg was naar de overwinning en dat wist hij zelf ook, in zijn laatste ronde zwaaide hij dan ook al regelmatig en werd er af en toe een kleine wheelie getrokken, ondanks dat bleef het tempo hoog. Hij bleef foutloos en kwam als winnaar over de streep met ruim 39 seconden marge waarmee hij zijn zesde Isle of Man TT overwinning behaalde. Harrison reed een eenzame race en werd tweede met Dunlop daar achttien seconden achter op de derde plaats, een knap resultaat van de Noord-Ier die zeker niet helemaal tevreden was met zijn Suzuki GSX-R1000R.

Twee minuten daarachter werd Hutchinson vierde voor de 50-jarige McGuinness op de vijfde plaats. Coward werd zesde op zijn Yamaha YZF-R1 voor merkgenoot James Hillier en de uiterst indrukwekkende nieuwkomer Glenn Irwin die achtste werd. Belangrijker nog was dat hij in zijn laatste ronde een 129.85 mph reed en daarmee de snelste nieuwkomer uit de geschiedenis van de Isle of Man TT is geworden. Shaun Anderson werd negende, Dominic Herbertson maakte de top tien compleet.

Deze Isle of Man Roadtrip is mede mogelijk gemaakt door:

Handige links Isle of Man TT 2022:

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?