HRC-teambaas Alberto Puig: “We staan voor een aantal problemen”

133
alberto-puig
Alberto Puig | foto© Repsol Media

Alberto Puig heeft voor eerst openlijk toegegeven dat er de nodige problemen zijn binnen het MotoGP project van ’s werelds grootste motorenfabrikant. De Repsol Honda teambaas gaf dit toe na afloop van de afgelopen weekend verreden Grand Premio Red Bull España in Jerez waar nieuwkomer Pol Espargaró zondagmiddag flinke kritiek uitte op de werkwijze binnen het Honda MotoGP project.

Alberto Puig moest de laatste twee Grand Prix weekenden in Portimão en Jerez de la Frontera persoonlijk aan zich voorbij laten gaan vanwege gezondheidsproblemen. De Spaanse teambaas volgde tijdens de laatste twee Grand Prix weekenden de verrichtingen van de Honda coureur thuis van voor de buis.

De doorgaans onverzettelijke Honda teambaas heeft ondanks zijn afwezigheid voor het eerst toegegeven dat HRC momenteel de nodige problemen kent binnen haar MotoGP project. Zijn commentaar kwam nadat Pol Espargaró zondagmiddag na afloop van de MotoGP race in Jerez het weekend als “een puinhoop” bestempelde, omdat hij van mening was dat de drie verschillende (Honda) pakketten die in Jerez reden meer kwaad dan goed deden, en nadat Marc Marquez eveneens toegaf dat er op dit moment de nodige problemen zijn wat betreft de huidige Honda RC213V machine.

Alberto Puig: “Het negatieve punt is dat wij als Honda HRC begrijpen dat we te maken hebben met een aantal problemen aangaande de huidige MotoGP motor. Maar we weten inmiddels waar de fouten zitten en hoe we ze op moeten lossen. We doen ons best, we komen binnenkort met een aantal nieuwe onderdelen en we zijn bereid, en werken al heel hard, om de rijders het beste van onszelf te geven voor de eerstvolgende races.”

Puig prees in zijn gesprek echter wel de prestaties van Takaaki Nakagami (LCR Honda Idemitsu). De Japanner evenaarde zondag in Jerez met een vierde plaats zijn beste MotoGP resultaat uit zijn carrière en haalde daarmee het maximale uit het 2020-chassis dat hij tot zijn beschikking had. Ook de negende plaats van Marquez kon volgens hem als een positief punt gezien worden.

Alberto Puig: “Zeker, de race van Nakagami zondagmiddag in Jerez was een race met een aantal zeer positieve punten. Hij overwon zijn fysieke problemen die hij opliep bij zijn val in Portimão, en hij liet daarmee zien dat hij mentaal erg sterk is. Taka was niet in een perfecte fysieke conditie, maar hij reed een goede race en was slechts 0,7 seconde verwijderd van zijn eerste podium in de koningsklasse. Een ander positief punt was dat Marc Marquez en Pol Espargaró in orde waren nadat ze allebei zwaar waren gecrasht. Marc kon, ondanks twee crashes op hoge snelheid, de race als negende en slechts tien seconden achter de leider beëindigen. Dit was erg belangrijk, mede omdat hij in deze race drie seconden dichter bij de winnaar zat dan tijdens zijn eerste race in Portugal.”

Puig bevestigde tevens dat er “nieuwe onderdelen” aankomen en dat was zeker maandag al het geval tijdens de officiële MotoGP test in Jerez. Honda bracht maar liefst vijf verschillende nieuwe aerodynamische pakketten (kuipdelen) mee, drie verschillende chassis en een hele reeks andere nieuwe items om hun huidige hachelijke situatie te boven te komen. In hoeverre hier maandag al de eerste verbetering van zichtbaar waren is nog niet bekend. Marquez heeft ze in ieder geval allemaal nog niet kunnen testen, de achtvoudig wereldkampioen reed tenslotte maandag maar een zevental ronden omdat hij zich fysiek nog niet in staat achtte om meer ronden te rijden – mede ook vanwege nekklachten die hij overhield aan de crash van zaterdag tijdens de derde vrije training.

Handige links Gran Premio Red Bull de España:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter