Indian Oil Grand Prix of India: Het lijkt allemaal goed te komen

4568
fieten-olie-racing-gp
Fieten Olie Racing GP - Fieten Olie Racing GP | foto© Jarno Janssen

Stilte na de storm, zo kunnen we huidige situatie in de aanloop naar de IndianOil Grand Prix of India op dit moment het beste omschrijven. Na de visumproblemen aan het begin van deze week is het grootste deel van het bijna 2000 personen tellende reisgezelschap van coureurs, teamleden, staff en mediavertegenwoordigers onderweg of inmiddels gearriveerd in India. De eerste indrukken zijn goed, het heeft er dan ook alle schijn van dat de problemen met een sisser af lijken te gaan lopen.

Het verhaal is inmiddels bekend, aan het begin van deze week strandden zo’n 1200 van de in totaal bijna 2000 personen die komend weekend hun werk moeten doen tijdens de IndianOil Grand Prix of India ergens op een vliegveld ter wereld. Vluchten dienden te worden geannuleerd, simpel omdat de Indiase partij die door Dorna was ingeschakeld om de visa afhandeling te doen faalde en velen bij vertrek nog visum hadden ontvangen. Aangezien het simpelweg niet mogelijk is om zonder geldig visum in te checken voor een vlucht naar India zat er voor velen niets anders op dan onverrichte zaken huiswaarts te keren.

De afgelopen twee dagen kwamen de visa mondjesmaat binnen en kon men alsnog af reizen naar India. De gehele Fieten Olie Racing GP crew, inclusief de coureurs Barry Baltus en Zonta van den Goorbergh, behoorden maandag tot de gelukkigen. Al hun visa waren op tijd binnen en zij konden gewoon met hun geplande vlucht vertrekken. Anders was dat voor Collin Veijer, de 18-jarige Staphorster kon samen met zijn vader Jurjen misten hun vlucht maandag vanaf Schiphol net als bijna de gehele Liqui Moly Husqvarna Intact GP crew die op verschillende andere vliegvelden in Europa strandden. Veijer ontving zijn visum maandagavond laat waarna hij dinsdag alsnog met een andere vlucht richting New Delhi kon vliegen.

De grootste problemen lijken inmiddels opgelost, voor zover bekend wachten woensdagmiddag alleen nog een deel van de Franse Tech3 crew, een deel van de Spaanse GASGAS crew en enkele anderen nog steeds op hun visum en zijn o.a. Miguel Oliveira, Jack Miller, Joan Mir, Marc Marquez en Brad Binder woensdagmiddag aan hun reis naar India begonnen om zich donderdag te kunnen voegen bij de hun overige MotoGP collega’s die inmiddels al wel in India zijn.

buddh-international
Slechts een paar kilometer van elkaar, maar de verschillen zijn groot in India.

Inmiddels hebben we een aantal personen gesproken die reeds aangekomen zijn in hun hotel en zelfs al een bezoek hebben gebracht aan het Buddh International Circuit, het circuit dat komend weekend dus voor het eerst op de MotoGP kalender staat.

Zonta van den Goorbergh: “Het was een hele uitdaging om in India te komen maar na een reis van ruim 26 uur hebben we het dan toch gered.”

Barry Baltus: “We zijn in India aangekomen en wat ik tot nu toe van het circuit heb gezien ziet er goed uit. Het wordt een erg heet weekend en we zullen proberen er het beste van te maken.”

Jarno Jansen – Fieten Olie Racing GP teammanager: “We zijn allemaal zonder noemenswaardige problemen gearriveerd in India en de ontvangst was geweldig. Het is behoorlijk warm en het zijn de omstandigheden die ons aan Maleisië doen denken. We gaan alles opbouwen zoals we dat gewend zijn tijdens een overzeese Grand Prix en dan zien we het weekend met positieve blik tegemoet.”

Jurjen Veijer – vader van Moto3 coureur Collin Veijer: “Het was maandag natuurlijk wel balen. We stonden op Schiphol, maar in plaats van in te stappen in het vliegtuig konden we met de trein terug naar Staphorst. Gelukkig ontvingen we maandagavond laat alsnog het visum waarna we opnieuw een vlucht konden boeken. Dat is gelukt en we zijn een dag later alsnog vertrokken. Het was een lange vlucht – we moesten vanwege politieke situaties en veiligheidsreden nog een omweg maken – maar eenmaal aangekomen op het vliegveld in India ging alles vlotjes. De taxirit was bijzonder, maar Het hotel is goed, en inmiddels zijn we ook al op het circuit geweest en dat ziet er ook allemaal goed uit.”

Nu een deel nog onderweg is en ook op tijd aan lijkt te komen – of inmiddels al is aangekomen – en nagenoeg alle pitboxen zijn opgebouwd is het natuurlijk de vraag hoe het gesteld is met de veiligheid van het circuit en de voor donderdag geplande homologatie van het circuit. Ook hier lijkt de ergste kou inmiddels uit de lucht, dit naar aanleiding van de onduidelijkheden, de kritiek en de geruchten die zich hieromtrent de afgelopen weken de ronde deden.

Zo heeft Loris Capirossi (MotoGP Safety Officer) al een aantal ronden op een motor afgelegd op het circuit en kon hij al veel twijfels wegnemen.

Loris Capirossi: “Ik heb inmiddels al een aantal ronden gereden op een motor en het is een gek maar prachtig circuit. Naar mijn mening gaan de coureurs het leuk vinden. Het is heel normaal dat het nog niet is goedgekeurd, alle circuits ter wereld worden namelijk op donderdag goedgekeurd en op de zondag na de een Grand Prix verliezen ze hun goedkeuring. Het is de procedure om de circuits zoveel mogelijk tijd te geven aan eventuele wijzigingen te werken die onze normen vereisen, en om deze voor het volgende jaar te kunnen aanpassen als zich nieuwe veiligheidsbehoeften voordoen.”

Kortom, was het twee dagen geleden nog allemaal kommer en kwel, stond het doorgaan van de IndianOil Grand Prix of India zelfs nog op het spel. Inmiddels lijkt de storm te zijn gaan liggen, lijkt nagenoeg iedereen op tijd aanwezig te zijn, lijkt de goedkeuring van het circuit donderdag nog slechts een kwestie van tijd en kan vrijdagochtend gewoon volgens plan gestart worden met de eerste trainingen van de dertiende Grand Prix van het seizoen.Handige links Indian Oil Grand Prix of India:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag
 • Luca Marini
 • Alex Espargaró
 • Stefan Bradl
 • Francesco Bagnaia
 • Michele Pirro
 • Stefan Bradl
 • Collin Veijer
 • Collin Veijer
 • Francesco Bagnaia
 • Marc Marquez _helm
 • Marc Marquez
 • MotoGP coureurs - cricket
 • Buddh International Circuit
 • Collin Veijer
 • Franco MorbidelliOp maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende. 


                         Vrijwillige bijdrage                     

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’ of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’