Joan Mir: “Ik heb dit jaar al overwogen om te stoppen”

3982
Joan Mir tijdens zijn media debrief in gesprek met Guido Fenneman - Red Bull Ring | © Randy van Maasdijk

Joan Mir heeft er gedurende zijn eerste seizoen met het Repsol Honda Team al aan gedacht om te stoppen als coureur. In zijn media debrief op donderdagmiddag voorafgaand aan de Oostenrijkse Grand Prix vertelde de Spanjaard openhartig over zijn seizoen tot dusver. 

Komend weekend wordt de tiende Grand Prix van 2023 verreden op de Red Bull Ring in Oostenrijk. Een jaar geleden ging het hier mis voor Joan Mir toen hij in de eerste ronde van de MotoGP race met een gigantische high-sider ten val kwam en zijn enkel brak. Pas tijdens de Australische Grand Prix aan het einde van oktober zou de MotoGP wereldkampioen van 2020 weer in actie komen.

Tot dusver is zijn carrière bij het Repsol Honda Team ook voornamelijk gekenmerkt door de vele valpartijen. Met uitzondering van de eerste Grand Prix van dit seizoen in Portimão is Mir in nog niet één race op zondag aan de finish gekomen. Daarnaast miste hij de races in Argentinië, de Verenigde Staten, Italië, Duitsland en Nederland vanwege blessureleed.

Tijdens zijn media debrief op donderdagmiddag voorafgaand aan de Oostenrijkse Grand Prix vertelde Mir over de overwegingen die hij de afgelopen maanden gemaakt heeft.

Joan Mir: “Ik zit momenteel in een moeilijke periode en op dit moment accepteer ik dat. Voorheen wilde ik dat niet accepteren en ik denk dat dat op mentaal vlak moeilijker is. Als je één ding wilt en je kunt het niet krijgen dan is het moeilijk om dat te accepteren. Ik accepteer het nu en weet wat de situatie is waarin ik zit. Het belangrijkste is dat ik de wil heb om dit om te draaien.

Het is inderdaad zo dat ik op een bepaald moment serieus heb overwogen om te stoppen. Ik wilde niet overstappen naar een andere motor maar volledig stoppen als coureur, omdat ik op mentaal gebied volledig was ingestort. Nu zit ik niet meer in die situatie. Ik weet zeker dat als ik nu zou stoppen, ik er in de toekomst veel spijt van ga krijgen. Dat is het belangrijkste. In een moment van frustratie zeg je al gauw dat je wilt stoppen, ik denk dat zoiets vaker voor kan komen als je het niet naar je zin hebt tijdens je werk. Maar ik dacht vervolgens wel bij mezelf: “Als ik nu stop ga ik daar in de toekomst heel veel spijt van krijgen.” Ik was op dat punt aanbeland maar ik wil het nog blijven proberen.”

Ondanks dat zijn zwaarste blessure in Mugello kwam waren de gedachten van het stoppen al eerder de revue gepasseerd. Hij zou daarmee niet de eerste Repsol Honda Team coureur zijn die dankzij de RC213V op zowel mentaal als fysiek vlak gebroken werd. Denk bijvoorbeeld aan Jorge Lorenzo, Marc Márquez, Alex Márquez, Alex Rins en Pol Espargaró.

Joan Mir: “Ik had deze gedachten om te stoppen al eerder dan Mugello. Een andere keer dat ik het overwoog was na de zware crash in Brno. Wanneer je in een slechte periode zit dan vraag je jezelf van alles af, is het het wel waard? Dat gebeurde toen ook maar gelukkig herstelde ik daarvan.”

Vooruitkijkend naar dit weekend was de Spanjaard toch iets positiever gestemd. Zo bracht Honda in Silverstone al nieuwe aerodynamica mee die getest werd door Takaaki Nakagami en zal deze dit weekend ook aan de tand gevoeld worden door Repsol Honda Team coureurs Marc Márquez en Joan Mir.

Joan Mir: “Het zal hier dit weekend waarschijnlijk moeilijker worden dan in de afgelopen jaren. Maar hoe dan ook, het is weer een kans om een stap voorwaarts te maken. We hebben een aantal nieuwe onderdelen die we gaan proberen, dat geeft altijd extra motivatie en maakt je optimistischer op donderdag. We gaan proberen om een goed plan met het team te maken en zien of dit effectiever is. Daarnaast zal het ook een prioriteit zijn om het vertrouwen weer terug te krijgen.

Nieuwe aerodynamica betekent dat de balans van de machine compleet verandert. We zullen op bepaalde vlakken verbeteren maar op andere vlakken niet, over het geheel gezien zou het uiteindelijk beter moeten zijn. Ik weet niet of we morgen, zaterdag of zelfs zondag een basisafstelling zullen vinden of dat we een aantal races nodig hebben, maar het is in ieder geval een stap in de juiste richting en die is altijd welkom.”

De MotoGP coureurs komen vrijdagochtend om 10:45 uur voor het eerst in actie op de Red Bull Ring voor de eerste vrije training.Handige links CryptoDATA Motorrad Grand Prix von Österreich:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag


Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende. 


                         Vrijwillige bijdrage                     

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’ of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’