Johann Zarco: ‘Mijn doel is nog steeds de plaats van Jorge’

274
johann-zarco
Johann Zarco | foto© Randy van Maasdijk

Johann Zarco kwalificeerde zaterdag in Valencia als dertiende voor de negentiende en afsluitende Grand Prix van het seizoen. Een verkouden LCR Honda Idemitsu coureur sprak na afloop van de kwalificatie met de media, het verhaal ging echter niet alleen maar over zijn sportieve optreden. De Fransman liet zich namelijk ook uit over de stroom aan geruchten die er momenteel zijn omtrent zijn mogelijkheden voor komend seizoen.

Johann Zarco moest zaterdagmiddag in Valencia van start gaan in Q1. De Fransman noteerde in deze kwalificatiesessie de derde tijd waardoor hij deelname aan Q2 miste en hij zondag tijdens zijn derde invalbeurt voor Takaaki Nakagami vanaf de dertiende plaats op de grid aan de race moet beginnen.







Johann Zarco: “Ik ben een beetje teleurgesteld omdat ik vanochtend tijdens de derde vrije training niet in goeden doen was vanwege een verkoudheid. Ik had mijngedachten er niet helemaal bij en wilde koste wat kost een domme crash voorkomen. Daar heb ik het laten liggen en daarvoor moest ik in Q1 de tol betalen. Ik voelde me in deze sessie alweer een stuk beter, was sneller maar net niet snel genoeg om me te plaatsen voor Q2. Ik ben teleurgesteld. Het is jammer dat ik geen betere startpositie heb weten te behalen. Maar ik ben des te meer gemotiveerd voor de race van morgen. Soms heb ik te veel tijd nodig om genoeg vertrouwen in de motor te vinden. Hoe sneller je deze fiets rijdt, hoe beter de feedback zal zijn. Ik hou van dit gevoel. Maar het is niet gemakkelijk om jezelf tot de grens te pushen. Ik heb te veel tijd verspild in de FP3 omdat ik pas in de laatste vijf minuten echt kon pushen, dat was dus te laat. Mijn doel is om op deze machine in de top 5 te finishen. Als ik alles goed doe moet dat kunnen. Maar het is niet gemakkelijk, ik ben nu nog niet in staat om het te doen. Als het zo gemakkelijk was, zouden meer coureurs op dit niveau acteren. Ik heb de motor nu goed onder controle. Daarom denk ik dat ik een goede race kan laten zien. Ik moet een goede start van de race maken, ik moet enkele tegenstanders inhalen. Ik denk dat ik in de top-8 groep kan zitten tijdens de race. Zoals in Maleisië”.

Dinsdag en woensdag wordt er door de MotoGP coureur voor het eerste getest ter voorbereiding op het 2020 seizoen. Zarco weet echter nog niet of hij gaat testen en dus ook nog niet voor welk team. Voor Repsol-Honda? Voor LCR-Honda? Helemaal niet?

Johann Zarco: “Voorlopig zal ik me concentreren op het heden en de race van morgen. Ik wil zondag een goede prestatie leveren. Ik heb mensen in mijn omgeving die met mijn toekomst bezig zijn. Maar het ligt niet in mijn handen. Er moeten zoveel dingen geregeld worden en zaken overwogen worden als je Jorge wilt vervangen in het Repsol-team of volgend jaar met een Honda wil rijden. Als ik nu in de top 3 zou staan, zou de beslissing voor Honda een stuk makkelijker zijn. Maar ik ben er nog niet. Ik wil graag bij Honda blijven. Maar eerst moet ik mijn weg naar de top terug moeten zien te vinden. We zullen zien. Ik wil een goede motor en een goed team. En dan wil ik aan mezelf werken. Ik geloof in waar ik toe in staat ben. Zodra mijn optimale gevoel terug is, zal mijn motivatie alleen maar blijven groeien. Dan kun je werken en verbeteren.”

Natuurlijk kon de vraag niet uitblijven over de zaterdagmiddag in Valencia rondgaande geruchten dat Zarco komend seizoen op een Avinta Ducati aan de start zal verschijnen.

Johann Zarco: “Ik kan er niet veel over zeggen. Ik heb mensen die voor mij werken. Claude Michy, de promotor van de Franse Grand Prix in Le Mans, helpt me op dit moment veel. Hij is niet mijn manager. Ik ben een jaar geleden gestopt met Laurent Fellon als manager. Ik heb hem genoeg geld betaald…. Maar nu steunt Claude me. Ik vertrouw hem. Hij weet precies wat ik nodig heb. Ik wil een competitieve fiets en een goed team. Voor mij is Avintia geen topteam. Voordat ik zo’n deal sluit, ga ik liever komend seizoen van start in de Moto2 klasse. Het doel op dit moment is de plaats bij Honda. Maar natuurlijk, als ik in de top 5 zou staan, dan was het allemaal een stuk eenvoudiger. Dan zou ik betere vooruitzichten hebben bij Repsol. Ik voel dat ik het kan, de motor kan het. Het is mogelijk. Natuurlijk is de 13e plaats niet het resultaat dat Honda wil zien. Maar ik hoop dat ze begrijpen waarom het moeilijk is om door te gaan. Ik wil de plaats voor Jorge. De sympathie is er. Of het lukt – we zullen zien of het lukt.”

Zarco is één van de kandidaten voor een Honda MotoGP start in 2020, maar ook Alex Marquez, Takaaki Nakagami en ook Crutchlow staan op de lijst van mogelijke kandidaten. De komende dagen zal er meer duidelijk worden.

Let op: De aanvangstijden van de warm-up sessies in Valencia zijn gewijzigd. Alle drie sessies zullen een half uur later van start gaan dan de oorspronkelijke aangekondigde tijden.

 

Handige links Gran Premio Motul de la Comunitat Valenciana:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App