Jorge Martin, Alex Marquez en Jonas Folger het snelst in Catalunya warm-up

26
Jonas Folger
Jonas Folger | foto© Racesport.nl - Rene Vos

Jorge Martin (Moto3), Alex Marquez (Moto2) en Jonas Folger (MotoGP) hebben zondagochtend de snelste tijden op de klok gezet tijdens de warm-up sessies van de Gran Premi Monster Energy de Catalunya.

Moto3
Nadat Tony Arbolino vrijdag al een gridpenalty opgelegd kreeg en voor de kwalificatie al wist dat hij twaalf plaatsen teruggezet zou worden op de startgrid kregen ook Aron Canet (2e), Nicolo Bulega (14e) en Andrea Migno (18e) zaterdag na afloop van de kwalificatie een penalty aan hun broek vanwege het in meer dan in twee sectoren van een ronde te langzaam rijden. In tegenstelling tot Arbolino werd het drietal geen twaalf maar drie plaatsen teruggezet op de grid.

Door deze straffen zal Bo Bendsneyder later op de dag twee plaatsen verder naar voren(13e) op de grid aan de race mogen beginnen.

Toen zondagochtend om 08:40 uur de lichten op groen ging voor de 20 minuten durende warm-up was het Jorge Martin die het snelst was voor Joan Mir, Romano Fenati, Fabio DiGiannantonio en Canet.

Enea Bastianini noteerde de zesde rondetijd gevolgd door Marcos Raminez, Niccolò Antonelli, Andrea Migno en de Nederlander Bo Bendsneyder.

Livio Loi sloot de warm-up sessie af als eenentwintigste.

De enige crash in deze sessie kwam op naam van de Spanjaard Aleix Viu.

Moto2
In deze sessie was het de later op de dag vanaf de pole vertrekkende Alex Marquez die de snelste tijd liet noteren. De dit weekend voor zijn thuispubliek acterende Spanjaard was het snelst voor Marcel Schrötter, teamgenoot Franco Morbidelli , Simone Corsi en Miguel Oliveira.

De Zwitser Tom Lüthi zette de zesde tijd op de klok gevolgd door de in de slotfase van de sessie gevallen Takaaki Nakagami, Mattia Pasini, Jorge Navarro en Andrea Locatelli.

De in Nederlandse dienst rijdende Axel Pon noteerde de dertiende rondetijd.

MotoGP
Zonder Bradley Smith, de KTM coureur blesseerde zaterdag bij een crash zijn kleine vinger van zijn linker hand. Na een bezoek aan het ziekenhuis zaterdagavond kreeg de Brit zondagochtend geen toestemming van de circuit arts om van start te gaan in de warm-up en wedstrijd.

Al na twee minuten in de sessie kreeg Marc Marquez de lachers op zijn hand toen hij na een ronde binnenkwam om een ‘flag to flag’ motorwissel te simuleren. Bij het wisselen ging het echter mis toen de Repsol Honda coureur struikelde over het achter de motor staande startapparaat. Deze vijfde ‘crash’ van de Spanjaard binnen 24 uur zal hoogstwaarschijnlijk niet als officiële crash de boeken in gaan, de beelden daarentegen zullen ongetwijfeld de komende tijd veelvuldig te zijn in diverse blooper video’s.

Op de baan werd er vervolgens veel getest en was duidelijk te zien dat er door veel coureurs, teams nog getwijfeld werd over de bandenkeus. Veel vaker dan tijdens een gebruikelijke warm-up sessie kwamen de coureurs binnen en het was duidelijk dat o.a. Maverick Viñales nog verre van ‘happy’ was met de huidige afstelling en bandenkeus – de gezichtsuitdrukking en gebaren lieten weinig te wensen over.

Marquez, die het net als Viñales ook duidelijk nog niet naar zijn zin had in deze sessie, ging in de laatste minuut opnieuw in de fout waardoor hij dan acht daadwerkelijk zijn vijfde crash binnen 24 uur achter zijn naam kreeg.

Jonas Folger was uiteindelijk het snelst voor Scott Redding, Aleix Espargaró, Jack Miller en Johann Zarco.

De zesde tijd werd op de klok gezet door Andrea Dovizioso gevolgd door Valentino Rossi, Danilo Petrucci, Andrea Iannone en Marquez.

Viñales werd uiteindelijk nog elfde, de later op de dag vanaf de pole vertrekkende Dani Pedrosa dertiende terwijl Jorge Lorenzo na zijn sterke optreden tijdens de kwalificatie nu genoegen moest nemen met de vijftiende rondetijd.

 

Handige links Gran Premi Monster Energy de Catalunya:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag