Kas Beekmans en Jaimy Deleersnyder kampioen in Colmar-Berg

478
Colmar-Berg
Start Yamaha R3 Cup race Colmar-Berg | foto© Mariska Grob

Tijdens de voorlaatste wedstrijd van het seizoen zijn de kampioenen in de Yamaha Racing bLU cRU Benelux R3 en R7 Cup powered by KicXstart bekend geworden. Op het circuit van Colmar-Berg won Kas Beekmans beide races in de R3 Cup en Jaimy Deleersnyder de eerste race in de R7 Cup waardoor ze beide in het klassement niet meer in te halen zijn. De tweede R7 Cup race werd gewonnen door gastrijder en debutant op de Yamaha R7 Loris Dekkers.

Na een zomerstop van twee maanden maakten de coureurs van de Yamaha R3 en R7 Cup zich op voor de vijfde wedstrijd van het seizoen, die dankzij de afwisselende kalender opnieuw in een ander land werd verreden. Dit keer was het circuit van Colmar-Berg in Luxemburg het strijdtoneel. Nadat op zaterdagochtend aanvankelijk hardnekkige mist voor uitstel van het programma zorgde werden er twee kwalificaties onder zonnige omstandigheden verreden en ook beide races op zondag zouden onder een strakblauwe hemel worden verreden. Het evenement zou worden getekend door spannende races, een goede sfeer en het veilig stellen van de kampioenstitel in zowel de R3 als de R7 Cup.

Yamaha R3 Cup

Kwalificaties
In de R3 Cup had Kas Beekmans alleen Thije Ligtermoed en Jayant Chote nog als titelkandidaten. Voor het evenement waren er verder naast de vaste rijders een aantal wildcardrijders. Wederom waren de meeste daarvan coureurs uit de Yamaha R125 Cup, waaronder Indi Schunselaar die in Assen een derde plaats in de wacht wist te slepen. In de kwalificaties was het echter Beekmans die liet zien dat hij de coureur met de meeste ervaring is. Op het circuit dat voor iedereen nieuw was vond hij direct de snelle lijnen en was oppermachtig. Hij zette de snelste tijden op de klokken voor Thije Ligtermoed en Tony Guererro, die flinke progressie laat zien en in Assen een race wist te winnen. Lars ter Veld reed knap naar de vierde startpositie. Naast hem op de tweede startrij zouden Indi Schunselaar en Jayant Chote plaatsnemen.

Race 1
Beekmans nam na het doven van de startlichten direct de leiding in handen en bouwde zijn voorsprong iedere ronde verder uit. Na elf foutloze ronden kwam hij onbedreigd als winnaar over de finish. Achter hem bleef de strijd om de overige podiumplekken tussen Guererro, Ligtermoed, Ter Veld en Schunselaar tot aan het laatst spannend. Ligtermoed kende een matige start maar wist zich snel weer terug naar voren te vechten en ging het gevecht om de tweede plaats aan. Geregeld werd er door het viertal van positie gewisseld totdat Schunselaar onderuit schoof. Ter Veld leek vervolgens goede papieren voor de tweede plaats te hebben maar met nog een paar ronden te gaan zette Ligtermoed de aanval in. Het lukte Ligtermoed de kop over te nemen en in de laatste ronden een klein gaatje te slaan. De strijd om de derde plaats tussen Ter Veld en Guererro ging vervolgens onverminderd verder en werd op de streep gewonnen door Ter Veld. Achter het tweetal reed Chote in een eenzame race naar een vijfde plaats. Daarachter waren het gastrijders Bart van Duinen en Matteo Gürtler die het gevecht met Tom Rolin om de zesde plaats aangingen. Van Duinen wist die strijd knap te winnen en zesde te worden voor Rolin en Gürtler.

Race 2
Om het kampioenschap in de wacht te slepen had Beekmans nog slechts 1 punt nodig en met opnieuw een voortvarende start was hij goed op weg. Ligtermoed had dit keer een goede start en kon de eerste ronden Beekmans nog in het vizier houden maar moest al snel toezien hoe het gat steeds groter werd. Beekmans won overtuigend, Ligtermoed reed in een eenzame race naar een tweede plaats en ook Chote reed onbedreigd naar de derde plaats. Daarachter was er een spannende strijd om de vierde plaats tussen Schunselaar en Guererro. Schunselaar moest er alles aan doen om Guererro van zich af te houden maar viel met nog een paar ronden te gaan weg, wat een tweede nulscore opleverde. Guererro werd vierde. Rolin en Van Duinen hadden het opnieuw met elkaar aan de stok om de vijfde plaats waarbij er voortdurend stuivertje werd gewisseld. In de laatste ronde werd de strijd beslist bij het inhalen van een achterblijver, waarbij Rolin de controle over zijn R3 verloor. Van Duinen eindigde als vijfde en de zesde plaats was voor Gürtler.

Bart van Duinen: “Het is een vloeiend circuit met afwisselend heel brede en smalle secties, waardoor het niet overal even makkelijk inhalen is. Het was even wennen maar iedere sessie heb ik progressie geboekt en mijn rondetijden verbeterd. In beide races had ik mooie gevechten met Matteo en Tom, en ik ben twee keer als eerste van de groep gefinisht. Ik heb dit weekend veel geleerd en dat kan ik mooi meenemen naar een volgende wedstrijd!”  

UITSLAGEN R3 CUP

RACE 1

 1. Kas Beekmans
 2. Thije Ligtermoed
 3. Lars ter Veld

RACE 2

 1. Kas Beekmans
 2. Thije Ligtermoed
 3. Jayant Chote

TUSSENSTAND KAMPIOENSCHAP

 1. Kas Beekmans (kampioen)
 2. Thije Ligtermoed
 3. Jayant Chote

Yamaha R7 Cup

Kwalificaties
Ook in de R7 Cup was het de leider in de tussenstand die de snelste tijd in de kwalificaties noteerde. Jaimy Deleersnyder deed dat in de tweede kwalificatie al in de vierde ronde maar schoof even later onderuit. De tijd bleek snel genoeg om gaststrijder Nico Tücks achter zich te houden. De derde tijd werd gereden door nog een gastrijder: de jonge Belg Loris Dekkers, die normaal gesproken in de Northern Talent Cup uitkomt. Ronald Beitler, die definitief zijn R3 voor de R7 heeft omgeruild, liet zien dat dit een goede keuze was met een vierde tijd voor Davy Kersten en Sander van der Wal.

Race 1
De eerste race leverde een spannende strijd om de eerste plaats op tussen Deleersnyder, Dekkers en Tücks, waarbij er continu van positie gewisseld werd. In de eindfase zette Dekkers de aanval in op de ervaren R7 coureurs. Met nog 1 ronde te gaan kwam hij als leider door, maar Deleersnyder en Tücks positioneerden zich voor een laatste aanval op de winst. Het plan van Tücks om Deleersnyder buitenom te passeren liep minder goed af en de Duitser schoof onderuit. Deleersnyder profiteerde ervan en trok niet alleen de overwinning maar ook het kampioenschap naar zich toe. Dekkers sterke optreden werd beloond met een tweede plaats. De laatste podiumplaats was voor Davy Kersten. Sem Ligtenberg werd vierde na een spannende strijd waarin hij zijn uiterste best moest doen om Sander van der Wal van zich af te houden. Ronald Beitler, die in Assen nog sterk debuteerde op de R7, zag een goede klassering al snel in rook opgaan nadat hij in de eerste ronde ten val kwam .

Race 2
Tücks zou vanwege schade door zijn crash in de eerste race niet aan de start van de tweede race verschijnen. De strijd om de winst was niet minder spannend maar ging nu tussen Deleersnyder en Dekkers. Het tweetal wisselde continu stuivertje en bij het ingaan van de laatste ronde was het Dekkers die op kop lag en er nog een PR uitperste. Deleersnyder deed dat ook maar kon Dekkers uiteindelijk niet van de zege afhouden. Een knappe overwinning tijdens zijn debuutrace voor Dekkers. Beitler revancheerde zich voor zijn crash in de eerste race en reed onbedreigd naar een derde plaats. Kersten werd vierde voor Ligtenberg en Brandhorst.

Loris Dekkers: “Zowel de motor als het circuit waren volledig nieuw voor me, maar na de eerste sessie had ik direct al de verwachting dat het goed zou gaan. Ik kon direct met de motor doen wat ik wilde. Mijn verwachtingen kwamen uit en de winst in de tweede race was natuurlijk fantastisch om mee af te sluiten. Ik heb een zeer plezierig weekend gehad met mooie gevechten met fijne rijders en een fijne groep mensen.”

UITSLAGEN R7 CUP

RACE 1

 1. Jaimy Deleersnyder
 2. Loris Dekkers (G)
 3. Davy Kersten

RACE 2

 1. Loris Dekkers (G)
 2. Jaimy Deleersnyder
 3. Ronald Beitler

TUSSENSTAND KAMPIOENSCHAP

 1. Jaimy Deleersnyder (kampioen)
 2. Corine Brandhorst
 3. Sem Ligtenberg

Volledige uitslagen kwalificaties en races: Colmar-Berg

Op zaterdag 7 oktober wordt de finalewedstrijd van de Yamaha R3 en R7 Cup verreden op het TT Circuit in Assen.Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende. 

                         Vrijwillige bijdrage                     

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’ of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’