Kroeze verrast met top-tien resultaat bij debuut in IDM Supersport

121
sander-kroeze
Sander Kroeze | foto© Racesport.nl - Tiny Kolsters

Sander Kroeze heeft een zeer positieve indruk achtergelaten tijdens zijn debuut in de IDM Supersport in Oschersleben. De 16-jarige coureur wist zich als beste Nederlander te kwalificeren op een zevende plaats en werd keurig negende in de eerste race. Helaas moest hij het weekend afsluiten met een crash in de tweede wedstrijd.

Sander Kroeze maakte afgelopen weekend zijn debuut in de IDM Supersport 600 klasse met Team Yamaha MGM. Voorafgaand aan het raceweekend waren er een aantal trainingsdagen, maar deze kon Kroeze maar amper gebruiken om zijn Yamaha R6 aan de tand te voelen vanwege de matige weersomstandigheden. Vanaf de eerste officiële vrije training van vrijdag waren de baancondities beter en Kroeze wist op deze trainingsdag goede rondetijden te zetten. Uiteindelijk eindigde de 16-jarige coureur de dag als elfde, slechts anderhalve seconde van de snelste tijd.

Omdat Kroeze nog weinig had kunnen testen was er zeker nog ruimte voor verbetering en de afstelling van de motor werd dan ook flink aangepast voor de kwalificaties. De wens van Kroeze was om in de kwalificatie een 1’29 tijd te rijden en dit lukte hem. Kroeze zette in de tweede kwalificatie een 1’29.702, een tijd die goed was voor een zevende positie op de grid. Deze prestatie was ver boven verwachting en ook gezien dat de Yamaha-rijder slechts acht tienden langzamer was dan de pole position.

Zondag stonden de eerste wedstrijden van het seizoen op het programma. Kroeze had een mindere start in de eerste race en lag in twaalfde positie na de eerste ronde. Vervolgens zat Kroeze een periode achter Gabriel Noderer, die hij rond de helft van de race wist te passeren. Kroeze vond aansluiting met een groep rijders die in gevecht waren voor de zevende positie. Kroeze ging als negende de laatste ronde in en er leek na een inhaalactie even iets meer in te zetten. Na een fel duel kwam hij uiteindelijk ook als negende over de finish. Een mooi top-tien resultaat bij de eerste race van de coureur uit Musselkanaal in de IDM Supersport!

In de tweede race verloor Kroeze opnieuw een aantal plaatsen bij de start. Wel wist hij al snel een aantal posities terug te winnen. Bij het ingaan van de vierde ronde lag hij tiende positie, toen zijn achterwiel blokkeerde in de eerste bocht en vervolgens hard crashte. Omdat Kroeze op een gevaarlijk punt langs de baan lag besloot de wedstrijdleiding de race stil te leggen. Gelukkig kwam Kroeze er enkel vanaf met een aantal zere vingers en knie, maar uiteraard was het wel zuur om het sterke eerste weekend in het IDM zo te moeten beëindigen.

De volgende ronde van de IDM Supersport is pas over ruim twee maanden, er wordt dan 6 t/m 8 juli gereden op het circuit van Zolder in België. Voorafgaand aan deze races zal Kroeze nog enkele tests gaan rijden en waarschijnlijk gaan deelnemen met een aantal gastoptredens in andere kampioenschappen.