Randy Krummenacher heeft zaterdag in de kwalificatie voor de WorldSSP klasse op het TT Circuit Assen pole position behaald voor Federico Caricasulo en Raffaele de Rosa. De Zwitser was al vroeg in de sessie het snelst nadat deze onderbroken werd door een groot oliespoor waarna het bij de herstart begon te sneeuwen. Rob Hartog werd de beste Nederlander met de twaalfde tijd, Glenn van Straalen klokte de dertiende tijd, Jaimie van Sikkelerus de negentiende en Wayne Tessels de twintigste.

Zaterdag om 11:40 uur gingen de lichten op groen voor de kwalificatie van de World Supersport klasse op het TT Circuit Assen. De omstandigheden voor deze 25-minuten durende Superpole waren zeker niet ideaal met een buitentemperatuur van zo’n 5°C en een asfalttemperatuur rond de 9°C. De zon was inmiddels achter de wolken verdwenen en de wind begon wat heviger te worden waardoor het weer zeer koud aanvoelde rond het Drentse circuit.

Dit hield de coureurs niet tegen om er meteen vol voor te gaan. Randy Krummenacher had halverwege de sessie met een 1’38.010 de snelste tijd in handen voor teamgenoot Federico Caricasulo enk Raffaele de Rosa. Deze tijd was slechts twee tienden verwijderd van het polerecord in de Supersport klasse, gereden in 2018 door wereldkampioen Sandro Cortese toen de weersomstandigheden volledig anders waren met veel zon en temperturen boven de 20°C.

Met tien minuten te gaan ging het echter volledig mis op het TT Circuit Assen. Het motorblok van de Kawasaki ZX-6R van Lucas Mahias plofte op de snelle zuidlus ter hoogte van Duikersloot waardoor er een groot oliespoor werd neergelegd op de racelijn. Mahias deed er alles aan om de marshals te waarschuwen maar Corentin Perolari, Raffaele de Rosa en Hikari Okubo zagen de olie te laat waardoor zij alle drie onderuit schoven. Alle drie coureurs bleven ongedeerd maar uiteraard werd de rode vlag direct gezwaaid en de sessie onderbroken.

Na een klein half uur werd de sessie herstart maar intussen viel er al sneeuw boven het circuit. Tot grote verbazing van een groot deel van de (buitenlandse) aanwezigen in het media centre vielen er een aantal minuten lang sneeuwvlokken op het Drentse asfalt. Deze neerslag zette niet door maar de baan was nat waardoor de tijden niet meer aangescherpt konden worden. De Franse coureur Gaétan Matern ondervond aan den lijve dat het asfalt glad was aangezien hij ten val kwam in de Stekkenwal.

Uiteindelijk behaalde Randy Krummenacher de pole voor Federico Caricasulo en Raffaele de Rosa. Daarachter kwalificeerden Hannes Soomer, Hikaro Okubo, Jules Cluzel, Thomas Gradinger, Lucas Mahias, Corentin Perolari en Isaac Viñales zich in de top tien. Rob Hartog werd de beste Nederlander met de twaalfde tijd, Glenn van Straalen klokte de dertiende tijd, Jaimie van Sikkelerus de negentiende en Wayne Tessels de twintigste.

De WorldSSP race op het TT Circuit Assen gaat zondag om 12:15 uur van start.

Handige links Motul Dutch Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag donderdag
Fotoverslag vrijdag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App