Kun je een raceauto verzekeren?

21
verzekeren

Denk je erover om een raceauto aan te schaffen, dan is het belangrijk om van tevoren na te denken over verzekeringen. Want hoewel voor Max Verstappen alles wordt geregeld, zullen de meeste autoliefhebbers zelf moeten zorgen voor de juiste verzekeringen. Dus laten we eens kijken of je een raceauto überhaupt kunt verzekeren en waar je allemaal op moet letten.

Auto verzekeringen
De WA verzekering is alleen verplicht voor raceauto’s die op de openbare weg rijden. Dus als jouw (toekomstige) raceauto echt een investering is en in de garage staat van je villa, dan kun je deze laten schorsen en ben je niet verplicht om een WA verzekering af te sluiten.

Een andere optie, die voor de meeste racefans veel interessanter is, is het aanschaffen van een auto waarmee je wel op de snelweg mag rijden, maar die ook genoeg PK’s heeft om over het circuit te racen. Denk aan een Ford GT met een topsnelheid van 347 km per uur, maar die toch ook comfortabel is om je van A naar B te verplaatsen. Of kies voor de Nichols N1A die in veel opzichten lijkt op de McLaren M1A uit de jaren ‘60, met 659 PK.

Voor dit soort raceauto’s kun je dus net zoals andere wagens verzekeringen afsluiten en ben je verplicht om een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering af te nemen. De kosten van een WA-verzekering verschillen per wagen. Autoverzekeringen vergelijken bij Alpina.nl is een goede manier om de juiste verzekering te kiezen, zonder te veel te betalen.

Hier vind je ook andere soorten (race)autoverzekeringen, waarbij het afhangt van jouw situatie wat de beste keuze is. Mocht je er niet uitkomen, dan kun je altijd contact opnemen met een van de Alpina adviseurs, zowel online als offline.

Het antwoord:
Het antwoord op de vraag of je een raceauto kunt verzekeren is dus “ja”. Net als andere wagens kun je ook je racewagen voorzien van een WA verzekering, waardoor je niet aansprakelijk bent voor schade die je met je voertuig bij een ander veroorzaakt. Mits je natuurlijk met je raceauto op de openbare weg mag rijden.

Andere raceautoverzekeringen
De WA-verzekering is de minimale verzekering voor voertuigen die op de openbare weg rijden en ook voor raceauto’s kun je kiezen voor verzekeringen met een betere dekking. Iets dat niet geheel onverstandig is, aangezien het een bezit is om zuinig op te zijn. Denk aan een Beperkt Casco of een All Risk verzekering.

Bij een Beperkt Casco verzekering is diefstal, vermissing, joyriding, ruitschade en schade door natuurrampen verzekerd. En bij een Allrisk ben je ook nog eens verzekerd voor eigen schade bij een aanrijding, zelfs als het je eigen fout is.

Ook racemotoren kun je verzekeren op een soortgelijke manier. Als je liever een racemotor aanschaft in plaats van een raceauto, bijvoorbeeld om mee te doen aan een circuittraining in Andalusië.

Tenslotte kun je zelfs kiezen voor een tijdelijke verzekering, en dan bedoelen we geen tijdelijke WA dekking voor het op naam laten zetten van je nieuwe bolide. Maar bijvoorbeeld een on-track verzekering, als je wil rijden op een circuit. Iets waarvan deze bestuurder dacht dat hij zich daar al bevond, toen hij besloot een ritje te maken op de Tsjechische snelweg in zijn F1 auto.Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende.