Ligtermoed foutloos, first BB64 Academy podium lock-out

1011
thije-ligtermoed
Thije Ligtermoed | foto© Rob Mulder

Het weekend van 10-11 juli stond voor de BB64 Academy rijders in het teken van de belangrijke dubbel header op de Junior Track in Assen. Zowel op zaterdag als zondag werd er een volledige wedstrijddag afgewerkt in het Molenaar NSF100 Championship. Enige uitzondering was dat op zaterdag middels 2 kwalificatie trainingen de startopstelling voor alle 4 de wedstrijden werd bepaald.

Na de kwalificatie werd de eerste rij ingenomen door (1) Van Crugten, (2) Gouw en (3) De Vries, Ligtermoed zou zijn wedstrijden vanaf P5 moeten aanvangen. Het niveau dit jaar is extreem hoog en breed maar liefst 9 man binnen 1 seconden, die alle 9 ook nog eens onder het de Pole tijd reden van 2020. Dat beloofde snelle en close racing wedstrijden te worden, en niets was minder waar.

Zaterdag: Race 1 zag direct onze 4 rijders in de kop van het veld, De Vries voerde enkele rondes het veld aan. Van Crugten wist zich al snel naar de kop van het veld te rijden, met Ligtermoed, Gouw en De Vries in zijn wiel. Een klein foutje van Van Crugten zorgde voor een onschuldige schuiver die hem terugwierp na P8. De Vries had inmiddels de aansluiting met de kopgroep verloren en finishte knap 4de, Ligtermoed behaalde zijn eerste overwinning van 2021, met Gouw op slechts 0.6s die de derde plek veilig stelde. Van Crugten reed na zijn schuivertje een ijzig hoog tempo en wist daarmee de schade te beperken tot een 6de positie.

Zaterdag: Race 2 begon met drama voor Van Crugten, een technische mankement kort voor de start zorgde voor een motor wissel, en de nodige stress. Door daadkrachtig optreden van de Molenaar Crew en een coulante wedstrijdleiding kon Jurrien toch vanaf zijn Pole starten, waren het niet dat de rust in de helm vanzelfsprekend redelijk verdwenen was. Na de start waren het Ligtermoed en Van Crugten die de dienst uitmaakten, zij het met een sliert rijders achter hen. Ligtermoed wist na een harde strijd de race is zijn voordeel te beslissen, voor Van Crugten, die gezien de aanvang van deze race een geweldige wedstrijd reed. Gouw reed een bekeken race en volgde de nummers 1 en 2 op de voet, maar had niets over om een aanval te plaatsen. De Vries die aanvankelijk lang op P4 reed, zag deze veranderen naar een P7 door een foutje welke hem even buiten de baan deed belanden.

Zondag: Race 3 begon onder dreiging van regen, nadat er wederom een grote kopgroep ontstond waren het Ligtermoed en Van Crugten die het tempo bepaalde met Gouw en De Vries in het wiel. Halverwege de race begon het licht de regen, maar het tempo werd hoog gehouden door Ligtermoed. De Vries had een groot moment in bocht 7 en was het vertrouwen in de grip daarmee kwijt, P7 was na het zwart wit geblokt voor de kleine Lunteriaan. Gouw verloor nog even de derde plek, maar wist deze in de laatste ronde knap te heroveren. Ligtermoed was wederom de sterkste met een mooie uitremactie verschalkte hij in de voorlaatste ronde Van Crugten die op de streep binnen 0.2s de tweede plek pakte.

Zondag: Race 4 zag in de openingsfase de 4 Academy rijders zich losrijden van de rest van het veld, een foutje van De Vries zorgde voor een gaatje achter derde man Gouw. De Vries wist zich te herpakken en reed indrukwekkend alleen ook de tijden van de kopgroep. Maar kon het gaatje niet dichten, De Vries evenaarde zijn beste resultaat door voor de tweede keer dit weekend een 4de plek te pakken. Van Crugten had besloten een zeer strak snel tempo te rijden, alleen Ligtermoed en Gouw konden volgen. Gouw had niets extra’s en maximaliseerde door zijn voor de 4de keer dit weekend de 3de plek op te eisen. Ligtermoed zat comfortabel achter Van Crugten, bij het zien van te bord “2 laps to go” aarzelde hij geen moment en liet wederom zien dat er op de remmen niemand sterker is. Van Crugten scoorde zilver op slechts 0.074s van Ligtermoed, die met zijn 4de overwinning van het weekend met 100 punten naar huis gaat.

Dagklassement Zaterdag                                     

  • P1 Ligtermoed 50 pnt
  • P2 Dean Gouw / Snelste Rookie 32 pnt
  • P4 Van Crugten 30 pnt
  • P6 De Vries 22 pnt

Dagklassement Zondag (podium lock-out)                                     

  • P1 Ligtermoed 50 pnt
  • P2 Van Crugten 40 pnt
  • P3 Dean Gouw / Snelste Rookie 32 pnt
  • P5 De Vries 22 pnt

Bo Bendsneyder:  “Vandaag (zondag) heb ik langs de baan genoten, en bevestigd gekregen dat wat we doen werkt, alle 4 de jongens hebben super goed gepresteerd onder soms tricky omstandigheden. Thije heeft me verrast, hij was gretig en super sterk op de remmen en had zijn plan goed voor elkaar. Jurrien heeft met een crash in race 1 en de nodige stress voor race 2 het hoofd toch koel weten te houden en veel punten gescoord. Dean is gewoon een race beest, die laat niet los en heeft 60 ronden lang eerste rang gezeten om daar veel van te leren, het is een kwestie van tijd totdat hij de man is die gevolgd gaat worden. Luuk zijn kleine postuur is vaak een voordeel maar in deze lange zware races waar het tempo zo hoog ligt ook extra zwaar voor hem, maar de snelheid heeft hij, het zal me niets verbazen als hij over een paar maanden er tot het einde bij zit, misschien al wel tijdens de volgende race op Staphorst. Kortom gewoon heel trots op deze groep jongens”.

Thije Ligtermoed #17 2 x P1: “Dit weekend was misschien wel mijn sterkste weekend ooit, alleen de kwalificatie op zaterdag deed ik niet slim, daardoor maakte ik me het extra moeilijk in de wedstrijden. De races verliepen super, het was erg close en veel jongens waren snel. Op zaterdag was ik zeker niet de snelste en moest ik hard knokken voor de winst. Op zondag had ik meer snelheid, ik was de snelste in de warm-up, dit gaf me wat extra vertrouwen voor de wedstrijden, deze waren dan ook iets minder lastig om te winnen. De regen in race 3 was een uitdaging, meestal heb ik het lastig in dat soort omstandigheden, ik heb daar veel risico genomen omdat ik perse voor de winst wilde gaan. 100 punten is gewoon een super lekker gevoel”

Jurrien van Crugten #36 P4 & P2: “Zaterdag ging het heel goed in de kwalificaties, maar alleen in de race viel ik, ik ben snel opgestaan en 6e geworden de tweede race had ik een goede start en uiteindelijk 2e geworden. Zondag race 1 ging heel goed een super start en gelijk de kop gepakt en werd ik 2e. Race 2 had ik weer een super start en reed lang aan kop maar ben alsnog 2e geworden”.

Dean Gouw #21: P2 & P3: “Ik ben super tevreden met het resultaat van dit weekend, in de kwalificatie haalde ik met P2 mijn beste startpositie. De races waren super snel en ik heb daar flink moeten pushen om Jurrien en Thije bij te houden. Inhalen was lastig doordat het tempo zo hoog lag en er geen foutjes werden gemaakt. Met een P2 op zaterdag en een P3 op zondag was het een mooi weekend, maar ook erg spannend. Ik heb veel geleerd, voor dit weekend was dit het beste wat ik kon doen”.

Luuk de Vries #24 P6 & P5: “Wat een weekend zeg! Ik kijk terug op een weekend waar ik veel heb geleerd en mezelf goed heb kunnen verbeteren. Ik heb laten zien dat ik me goed kan handhaven in de kopgroep maar mag dan ook geen enkel foutje maken. De rondetijden die ik kan rijden nou daar had ik voor dit seizoen alleen nog maar van kunnen dromen. Op naar de volgende!”.

De BB64 Academy is een young riders initiative, waarbij het doel is jonge Nederlandse coureurs in de Red Bull Rookies af te leveren. Dit kunnen we niet zonder onze trouwe partners MSG Software, Putoline, Van Der Pol PremiumSignmakers, Delta Braking, Macna, HJC Helmets, Forma Booths en YSS Suspension. Bent u enthousiast en wilt u uw (bedrijfs) naam verbinden aan de BB64 Academy, dan komen we graag met u in contact.Teamberichten
Bovenstaand bericht is een door het genoemde team of coureur ingezonden teambericht. Hiervoor hebben we als Racesport.nl redactie afspraken met het betreffende team of coureur. De geplaatste teksten zijn 1 op 1 overgenomen van het door het team of de coureur ingezonden teambericht. Als Racesport.nl redactie zijn we dan ook niet verantwoordelijk voor zowel de inhoud alsmede ook de tekst.

Ook jouw teambericht op de snelste Nederlandstalige motorsport website en met afstand het best bezochte wegrace medium van Nederland en België? Voor meer informatie en de voorwaarden neem contact met ons op via [email protected]Racesport.nl Supporter
Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter