Loris Veneman in top 7 tijdens wildcard deelname aan de Northern Talent Cup

218
loris-veneman
Loris Veneman - Brno | foto© Northern Talent Cup

De Northern Talent cup is een in 2020 nieuw opgezette klasse van Dorna  om talenten in de leeftijden tussen 13 en 17 jaar uit Noord Europa beter voor te bereidden op deelname in de Red Bull MotoGP Rookies Cup en de Spaanse kampioenschappen.

Na het behalen van de NK titel in de 125cc klasse was er voor Loris Veneman een wildcard aangevraagd voor de afsluitende race van de NTC klasse in het Tsjechische Brno. Brno is een van de mooiste GP circuits die Europa kent dus om hier de wildcard te mogen doen was een extra beloning op het seizoen.

De KTMRC4R is een motor welke speciaal ontwikkeld is voor de NTC en alle deelnemers moeten gebruik maken van dezelfde motor. De pre moto3 motor heeft ca 42pk, weegt 90kg en staat op Dunlop slicks.

Tijdens de eerste trainingen was het zaak om te wennen aan de motor, de banden, het circuit en eigenlijk alles… Hiervoor waren er 2 vrije trainingen op de vrijdag, Loris voelde zich vanaf het begin thuis op de motor. Geen grote veranderingen maken maar eerst leren en luisteren. Na de vrijdag stond Loris op een 11e plaats in de training lijst en dat was boven verwachting zeker omdat hij 5 minuten training moest missen vanwege een penalty.

Op de zaterdag ochtend was er nog een derde vrije training gepland van 40 minuten, op een circuit zoals Brno waar de rondetijden rond de 2.20 liggen is deze training tijd meer dan welkom. De derde vrije training werd op plek 10 afgesloten.

Voor de kwalificatie waren er natuurlijk plannen om flink te slipstreamen maar dit bleek nog niet zo makkelijk, lang stond Loris in de top 8 maar een crash 10 min voor het einde zorgde helaas voor een P11 op de grid.

Tijdens de eerste race werd duidelijk dat een motor met een lage 1 moeilijker te starten is dan de GSX-R125 waar normaal op gereden wordt, als laatste ging Loris de eerste bocht in. Gelukkig was de basis snelheid goed en kon Loris terugvechten richting top 10. Met een aantal snelle ronden aan het eind van de race kon er een 7e plaats behaald worden. Hiermee is Loris de snelste wildcard rijder van dit seizoen.

Bij race 2 lag de focus natuurlijk op de start, dit keer ging het wel goed en Loris kon achter Nederlander Kas Beekmans als zesde de strijd aangaan. Helaas duurde deze strijd niet lang want in ronde 2 maakt een highsider een eind aan het feestje. Soms wil je iets te graag en moet je de banden wel echt op temperatuur hebben.

Loris heeft zich goed laten zien tijdens deze wildcard deelname, de snelheid is er, de ervaring moet komen en we zijn klaar om te leren. De race in Brno heeft duidelijk gemaakt dat voor 2021 de NTC klasse de juiste keuze is om als talent uit noord Europa stappen te maken.

 Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App