Mackenzie en McAMS Yamaha maken zich op voor WorldSBK debuut op Donington Park

2240
tarran-mackenzie
Tarran Mackenzie | © Yamaha Racing

Tarran Mackenzie zal in het weekend van 15 t/m 17 juli zijn langverwachte World Superbike debuut maken in de vijfde ronde van het FIM Superbike World Championship op Donington Park.

Mackenzie, die afgelopen jaar het Bennetts British Superbike-kampioenschap met tien overwinningen en 19 podiumplaatsen wist te winnen op zijn Yamaha YZF-R1, zal met zijn McAMS Yamaha team racen op een World Superbike-specificatie R1 voor een eenmalig optreden op het wereldtoneel tijdens hun thuiswedstrijd. De bedoeling was dat Mackenzie al eerder dit seizoen in Assen zijn debuut zou maken maar toen was de 26-jarige coureur nog herstellende van een beenbreuk.

Mackenzie zal zich snel vertrouwd moeten maken met de WorldSBK-motor en de Magneti Marelli-elektronica, maar het chassis van zijn BSB R1 is vrijwel identiek aan dat van de officiële WorldSBK-teams. Uiteraard hebben zowel Mackenzie als McAMS Yamaha uitgebreide ervaring met het circuit van Donington Park Grand Prix. Het circuit in Leicestershire ligt op slechts tien minuten rijden van Mackenzie’s huis in Ashby de la Zouche en was het toneel van één van zijn meest overtuigende overwinningen in de 2021 Showdown, toen hij door het veld scheurde en de overwinning pakte.

De wild-card wordt de eerste deelname aan het wereldkampioenschap voor McAMS Yamaha in de huidige vorm, maar het team achter het succesvolle BSB-team, Raceways Motorcycles, heeft in de jaren 2000/2010 al diverse keren meegedaan middels wild-cards in het World Supersport-kampioenschap.

Tarran Mackenzie: “Ik heb er heel veel zin in om eindelijk mijn debuut te maken in het WK Superbike op Donington Park. Het voelt alsof het er al lang zat aan te komen en ik was natuurlijk teleurgesteld toen we er in Assen niet bij konden zijn. Donington is een speciaal circuit voor mij omdat het maar 10 minuten rijden van mijn huis is. Ik heb er veel succes gehad in de BSB, dus ik kijk er naar uit om op een World Superbike-spec R1 te stappen en te zien wat ik en het McAMS Yamaha-team kunnen bereiken. Uiteraard valt er nog veel te leren over de motor en de elektronica, maar ik ken het chassis goed, aangezien mijn BSB-motor er erg op lijkt. Het niveau in het wereldkampioenschap is erg hoog en ik kijk ernaar uit om de baan op te gaan en alles te geven wat we hebben. Ik wil Steve en het McAMS Yamaha-team, maar ook Andrea en iedereen bij Yamaha Racing heel erg bedanken dat ze dit mogelijk hebben gemaakt.

Andrea Dosoli – Yamaha Motor Europe Road Racing Manager: “We kijken er naar uit om Tarran en het McAMS Yamaha Team te steunen bij hun WorldSBK debuut met een wildcard op Donington, na wat een ongelooflijk succesvol 2021 seizoen voor hen was in het British Superbike Championship. We hebben genoten van een lange en vruchtbare samenwerking met het McAMS team en hun twee rijders, met een echte twee-weg samenwerking die voordelen voor iedereen oplevert. We zijn verheugd om Tarran en McAMS in Donington op het wereldpodium te zien stappen, aangezien dit perfect past in Yamaha’s racefilosofie om kansen te bieden aan de beste rijders en teams wereldwijd.”

Steve Rodgers – McAMS Yamaha Team Principal: “We kijken er naar uit om met het McAMS Yamaha team het wereldpodium te betreden tijdens onze eerste Superbike wild-card optreden in Donington volgende maand. Raceways ondersteunt Tarran al sinds zijn begindagen in de racerij en we hebben hem zien opklimmen tot het punt waarop hij in 2021 het Britse Superbike-kampioenschap voor ons won. Zijn droom is om zijn progressie voort te zetten, dus we zijn blij dat we hem de kans kunnen geven om zijn World Superbike debuut te maken als beloning voor het winnen van het kampioenschap vorig jaar.

Het plan was natuurlijk om Assen te doen voor Donington, maar helaas raakte Tarran geblesseerd en kon hij niet rijden. We springen er dit weekend dus helemaal in, maar onze motoren komen al heel dicht in de buurt van de WK-specificaties. De motor en de elektronica zullen anders zijn en het hele team zal hard moeten werken om daar in korte tijd aan te wennen, maar we hebben een aantal zeer getalenteerde mensen aan boord, waaronder mensen die recentelijk in de World Superbikes hebben gewerkt. Er is geen druk of verwachting van onze kant, we gaan gewoon en zien wel wat we kunnen doen!”Racesport.nl Supporter


Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter