Mackenzie wint sensationele eerste British Superbike race op Snetterton

1214
Tarran Mackenzie - Snetterton | foto© Ian Ward

Tarran Mackenzie heeft zaterdagmiddag de eerste British Superbike race van het weekend gewonnen op Snetterton. In een uiterst spannende race kwam de Yamaha coureur slechts 0,069 seconde voor Tommy Bridewell en 0,095 seconde voor teamgenoot Jason O’Halloran over de finish.

Dit weekend wordt de zevende ronde van het Bennetts British Superbike kampioenschap verreden op Snetterton. Het is de voorlaatste ronde waarin beslist wordt wie er in de ‘Showdown’ eindigt en dus mee kan doen voor het kampioenschap. De eerste acht coureurs in het kampioenschap maken in die Showdown nog kans om kampioen te worden, voor de rest zit er dan niet meer in dan een negende plaats in de eindstand.

Op zaterdagochtend was het Honda coureur Glenn Irwin die voor de tweede keer op rij pole position veroverde in de British Superbike klasse met een 1’46.354 voor Yamaha coureurs Jason O’Halloran en Tarran Mackenzie. Daarachter waren het Lee Jackson, Peter Hickman en Andrew Irwin.

Aan het eind van de middag was het tijd voor de eerste race van het weekend voor de British Superbike klasse. Tarran Mackenzie startte goed maar het waren de gebroeders Glenn en Andrew Irwin die in de openingsronde op kop reden. Daarachter voegden Jason O’Halloran, Lee Jackson en Gino Rea zich toe aan de voorste groep. Voor Christian Iddon werd het een dramatische dag. Nadat hij in de kwalificatie door PBM Ducati teamgenoot Josh Brookes van zijn machine werd gereden ging hij in race 1 nu zelf onderuit.

O’Halloran was bezig met een opmars en rukte op naar de tweede plaats. Glenn Irwin reed nog steeds aan de leiding maar hij maakte een fout in de vijfde ronde en kwam ten val. Het werd geen gelukkige dag voor de Irwin familie want even later gaf de BMW M 1000 RR van Andrew Irwin de geest en moest hij de strijd staken. Doordat de machine van Irwin midden in een bocht stilviel moest Jackson hem ontwijken. Rea schrok hiervan en reed op het achterwiel van Jackson waardoor hijzelf ten val kwam.

Hierdoor werd de kopgroep uit elkaar getrokken. McAMS Yamaha coureurs O’Halloran en Mackenzie hadden een voorsprong van zo’n anderhalve seconde richting de naar voren gekomen Tommy Bridewell, daarachter reden nu Jackson, Josh Brookes en Ryan Vickers.

Richting de slotfase van de race had Bridewell het gat dichtgereden en ging hij samen met de twee Yamaha coureurs de strijd aan voor de overwinning. In de laatste ronde ging de Ducati coureur wijd in de Agostini bocht en leken zijn kansen verkeken. Toch kwam in hij de laatste sectoren van het circuit terug en nam hij veel snelheid mee het rechte stuk op.

Mackenzie kwam als winnaar over de streep maar slechts 0,069 seconde daarachter was het Bridewell die enkele duizendsten voor O’Halloran wist te finishen. Een halve seconde daarachter kwam Brookes als vierde over de finish voor Jackson en Vickers. Verder eindigden Peter Hickman, Rory Skinner, Brad Ray en Danny Buchan in de top tien.

Nederlanders
Jaimie van Sikkelerus is er dit weekend niet bij in de British Supersport klasse omdat hij gekozen heeft om op zaterdag de IDC wedstrijden te rijden op het TT Circuit Assen. Geen slechte keuze, de coureur uit Akersloot heeft de Dutch Supersport titel in de wacht gesleept.

Wel kwam Kiyano Veijer in actie op Snetterton in de British Talent Cup. De Staphorster eindigde in race 1 op de achtste plaats.

Op zondag wordt er weer een druk programma verreden op Snetterton met twee British Superbike races als hoofdact.