Maisa wint Moto3 race in India, Veijer strandt in het zicht van de haven

6108
collin-veijer
Collin Veijer | foto© Intact GP

Jaume Masia heeft zondagochtend de Moto3 race van de IndianOil Grand Prix of India weten te winnen. De Leopard Racing coureur passeerde na 16 ronden als eerste de finish voor Kaito Toba en Ayumu Sasaki. Voor Collin Veijer liep de race uit op een grote teleurstelling, de 18-jarige Staphorster kwam in de laatste ronde op de derde plaats rijdend ten val na een aanvaring met zijn teamgenoot Sasaki.

Evenement: IndianOil Grand Prix of India
Circuit: Buddh International Circuit
Categorie: Moto3
Tijd: 09:00 – 09:40 uur
Sessie: Race
Condities: Zonnig, droog, 33° C

Na een uitgestelde MotoGP warm-up sessie eerder op de dag en de officiele bevestigingen van Angel Piqueras en Adrian Fernandez (Leopard Racing) en Daniel Holgado en Jacob Roulstone (Red Bull KTM Tech 3) voor het 2024 seizoen gingen zondagochtend om 09:00 uur Nederlandse tijd op het Buddh International Circuit de lichten op groen voor de dertiende Moto3 race van het seizoen.

Bij de start was het de vanaf de pole vertrokken Jaume Masia die meteen de leiding nam terwijl Collin Veijer vanaf de negende plaats op de grid een goede start. In de eerste ronde viel de 18-jarige Nederlander echter meteen ver terug om zich vervolgens meteen weer te herpakken.

Terwijl de vanaf de laatste plaats op de grid gestarte Deniz Oncu meteen zijn longlap inwilligde was het Joel Kelso die al in de derde ronde onderuit schoof, iets dat Metteo Bertelle een ronde later overkwam.

Vooraan het veld waren het Masia en Ayumu Sasaki die een klein gaatje wisten te slaan terwijl Veijer uit alle macht zijn in de eerste ronde verloren terrein goed probeerde te maken en van de derde groep als snel de sprong wist te maken naar de twee coureurs rijdend op de derde en vierde plaats. Eenmaal op de derde plaats aangekomen bleek het gaatje van bijna drie seconden op de twee leiders een ander verhaal.

Nadat ook David Salvador, Taiyo Furusato, Tatsuki Suzuki en Scott Ogden een goed resultaat in rook op zagen gaan vanwege crashes zagen we vooraan het veld Masia het hazepad kiezen en wegrijden bij Sasaki. Veijer sloeg meteen toe en arriveerde met nog vier ronden te gaan met KaitoToba aan het achterwiel van zijn teamgenoot.

De leidende positie van Masia kwam vervolgens niet meer in gevaar maar de strijd voor de tweede plaats werd een er eentje waar nog lang over nagepraat zal worden. Diverse keren wisselde het trio van positie maar in het de laatste ronde ging het mis op het moment dat Sasaki Veijer raakte en hij zijn eigen teamgenoot uit de race kegelde. Koba profiteerde en reed achter Masia naar de tweede plaats terwijl Sasaki genoeg moest nemen met de derde plaats en Veijer na een sterk gereden race in het zicht van de haven een podiumklassering in rook op zag gaan.