MotoGP: 125cc: Debuutzege op thuiscircuit voor Redding

52

Scott Redding wist het Engelse publiek op de banken te krijgen door voor het eerst in 35 jaar als Brit een Britse 125cc Grand Prix te winnen en dat ook nog eens met overmacht. Mike di Meglio werd tweede en Marc Marquez pakte zijn eerste podium.

Het veld ging zonder Pol Espargaro van start, de Spanjaard had gisteren in de tweede vrije training zijn sleutelbeen gebroken en was al naar Spanje afgereisd voor behandeling. Sergio Gadea dook na de start als eerste de eerste bocht in gevolgd door Simone Corsi, Andrea Ianonne en Marc Marquez. Maar al snel wist Iannone de kop over te nemen. Er waren in de eerste ronde crashes voor Danny Webb, die door Alexis Masbou van zijn Aprilia werd gereden en daarbij zijn rechter sleutelbeen brak, en Pablo Nieto waarbij Niet de tegenwoordigheid van geest had om zijn KTM neer te leggen voordat deze de baan over zou steken en zeer waarschijnlijk een of meerdere rijders geraakt zou hebben. Ook Gabor Talmacsi ging onderuit maar dan in de tweede ronde.

Iannone had nog steeds de kop in handen maar had inmiddels Scott Redding achter zich en beide rijders wisten redelijk snel afstand te nemen. In de groep die volgde wist Mike di Meglio, die van een 21e plaats startte, zich in rap tempo naar voren te werken om in de tiende ronde de derde plaats over te nemen waarna hij, Marquez en Gadea afstand namen van de rest van de groep die verder bestond uit Raffaele de Rosa, Tomoyoshi Koyama, Stefan Bradl, Sandro Cortese, Esteve Rabat, Bradley Smith en Simone Corsi.

Iannone had in het begin een voorsprong van 1,8s op Redding maar de getalenteerde Brit wist dat gat in 12 ronden dicht te rijden om vervolgens Iannone onder druk te zetten en dat werkte want in de 19e ronde van de race gleed de Italiaan over zijn voorwiel de grasmat in. Redding hoefde daarna alleen zijn zenuwen nog maar in bedwang te houden om in zijn achtste Grand Prix zijn eerste overwinning te pakken.

Op de finish had de Blusens Aprilia rijder nog ruim vijf seconden voorsprong op de achtervolging waarbij di Meglio als tweede over de streep kwam gevolgd door Marquez en Gadea. Bijna drie seconden later was het Corsi die de schade beperkt wist te houden met een vijfde plaats voor Koyama, Olivé, Nakagami, Cortese en Smith.

Voor de rijders van het team van Arie Molenaar was de race geen succes. Webb kwam al in de eerste ronde door Masbou ten val met als resultaat een gebroken sleutelbeen terwijl Stevie Bonsey niet verder kwam dan een 17e plaats na lange tijd ronde de 21e plaats te hebben gelegen. Hugo van den Berg kwam op een ronde achterstand als 25e over de finish.