De Gran Premi Monster Energy de Catalunya zal na overleg met de familie van de vrijdagmiddag verongelukte Luis Salom, de coureurs, teams en Safety Commision gewoon doorgaan. Wel zal de lay-out van het circuit aangepast worden en zullen de coureurs extra trainingstijd krijgen.

De verslagenheid in het MotoGP paddock is groot na het tragische ongeval vrijdagmiddag tijdens de tweede vrije training van de Gran Premi Monster Energy de Catalunya waarbij Moto2 coureur Luis Salom om het leven kwam.

Nadat het trieste nieuws vrijdagmiddag even na 17:00 uur het paddock van het Catalunya circuit bereikte werd er onmiddellijk nagedacht over het vervolg van het weekend. De organisatie besloot na overleg met de familie van Salom, de teams en de rijders dat er zaterdag en zondag gewoon gereden zal worden en de Grand Prix door zal gaan.

Wel kwam na deze beslissing de Safety Commission, vertegenwoordigd door Marc Marquez, Andrea Iannone, Pol Espargaró, Jack Miller, Bradley Smith, Alvaro Bautista, Aleix Espargaró, Andrea Dovizioso, Tito Rabat en Cal Crutchlow, bij elkaar. In goed overleg werd er besloten dat de lay-out van het circuit per direct aangepast zal worden en dat er vanaf zaterdagochtend gereden zal worden op de F1 lay-out van het circuit. Dit houdt in dat er net voor de snelle rechterbocht – de bocht waar Salom ten val kwam – gereden zal worden via een extra chicane. Deze lay-out werd twee jaar terug als een getest door de MotoGP coureurs tijdens een officiële MotoGP test.

Vanwege de veranderde lay-out van het circuit zal het gebruikelijk tijdschema voor de zaterdag aangepast worden en de coureurs extra track time krijgen voor het leren kennen van de baan en het aanpassen van de set-up.