MotoGP vernieuwt contract met Valencia tot en met 2026

323
MotoGP race Valencia 2019 | foto© motogp.com

Valencia zal ook de komende jaren nog regelmatig op de MotoGP kalender staan. In het nieuw getekende contract staat dat het circuit tussen 2022 en 2026 van de vijf keer minstens drie keer een Grand Prix zal mogen organiseren. Vanwege de groeiende kalender en de belangstelling vanuit andere landen zullen de Spaanse circuits in de toekomst moeten rouleren. 

Donderdagmiddag kwam het nieuws naar buiten dat Dorna een nieuw contract heeft getekend met het Circuit Ricardo Tormo in Valencia voor de periode 2022-2016. Hierin staat dat het Spaanse circuit in die periode van vijf jaar minstens drie keer een Grand Prix gaat organiseren en deze sowieso de laatste race van het desbetreffende seizoen zullen zijn.







Vanwege de groeiende kalender (Finland in 2020, Indonesië in 2021 en Brazilië in 2022) en de steeds groter wordende belangstelling van circuits zullen er minder races in Spanje worden gehouden. Momenteel staan er vier op de kalender (Jerez, Barcelona, Aragón en Valencia) maar in de toekomst zullen deze circuits moeten rouleren met Portimão waardoor er uiteindelijk drie races per seizoen op het Iberisch schiereiland worden gehouden en geen van deze circuits hun Grand Prix status zal verliezen.

Ximo Puig – burgemeester Valencia: “Er zal tot en met 2022 sowieso ieder jaar een Grand Prix zijn en daarna worden er iedere vijf jaar minstens drie Grands Prix gehouden in Valencia. Die drie races zullen dan altijd de afsluiter zijn van het seizoen. Dit bewijst dat de lokale overheid goed werk heeft verricht en dat er wederzijds vertrouwen is.

We hebben altijd gezegd dat dit een fundamentele Grand Prix is vanwege de economische impact het heeft en hoe het de ontwikkeling van toerisme in Valencia bevordert. Ook de vele duizenden fans die hier naartoe komen ieder jaar hebben voor dit contract gezorgd.”

Carmelo Ezpeleta – Dorna CEO: “Dorna verzekert de gemeenschap in Valencia dat gedurende deze vijf jaar er minstens drie maal een Grand Prix zal worden gehouden op dit circuit. Aangezien Valencia de eerste is in deze overeenkomst zal het tijdens de eerste jaar van de roulatie, in 2022, op de kalender staan. Valencia behoudt het recht om de laatste Grand Prix van het seizoen te zijn. Ik zou willen dat ik hen nóg vijf jaar deze garantie kon geven maar dat is niet mogelijk. Hoe dan ook, ik ben trots dat we tot een overeenkomst hebben kunnen komen met Valencia.”