Motul Grand Prix of Japan: Sunday Guide MotoGP

60
johann-zarco
Johann Zarco - Motegi | foto© Tech3 Racing

Op het Twin Ring Motogi Circuit gaan zondagochtend om 07:00 uur (NL tijd) de lichten op groen voor de vijftiende MotoGP race (16e GP) van het seizoen. Hieronder lees je een aantal leuke feiten en statistieken.

Andrea Dovizioso start dit seizoen voor de tweede keer vanaf de pole, de zevende keer in de koningsklasse en de 20e keer in wat zijn 291e Grand Prix start is.








Dit is Andrea Dovizioso’s derde MotoGP pole op het Twin Ring Motegi circuit (2010 op een Honda en 2014 ook op een Ducati).


Andrea Dovizioso’s pole is de zevende pole voor een Ducati coureur dit seizoen, wat meer is dan Honda. Slechts één keer heeft Ducati meer poles weten te behalen in één seizoen in de koningsklasse, en dat was in 2008 toen de Borgo Panigale fabrikant er negen wist te behalen.


Dit is de vierde pole van Ducati in Motegi. Van de drie vorige poles op dit circuit hebben Ducati coureurs twee keer een race gewonnen: Loris Capirossi in zowel 2005 als 2006.


Johann Zarco, die vorig jaar op de pole stond in Motegi, kwalificeerde zich als tweede op de grid als de hoogst gekwalificeerd Independent Team coureur. Het is zijn beste kwalificatieresultaat sinds hij eerder dit seizoen tijdens de Grand Prix van Frankrijk op pole stond.


Jack Miller voltooit de eerste startrij, zijn derde frontrow van het seizoen en tevens in de MotoGP klasse.


Cal Crutchlow, de derde Independent Team coureur en de beste geklasseerde Honda-rijder, staat aan het hoofd van de tweede startrij. Dit is Crutchlow’s beste kwalificatieresultaat op Motegi sinds hij in 2012 de derde startplaats behaalde.


Andrea Iannone start vanaf het midden van de tweede startrij, wat het beste kwalificatieresultaat is voor een Suzuki-rijder op Motegi sinds Chris Vermeulen in 2009 vierde op de grid stond. Dit is Iannone’s beste kwalificatieresultaat sinds hij vijfde werd in Aragón.


Kampioenschapsleider Marc Márquez kwalificeerde zich als zesde op de startgrid en dat is gelijk aan zijn slechtste kwalificatieresultaat van het jaar, samen met Argentinië en Italië. Márquez heeft slechts drie keer gewonnen na zich buiten de top drie gekwalificeerd te hebben (Valencia/2014, Aragón/2017 en Spanje/2018).


Marc Márquez kan zijn vijfde MotoGP titel behalen als hij punten scoort en voor Andrea Dovizioso eindigt of dat hij niet meer twee punten minder dan de Ducati coureur en 24 dan Valentino Rossi weet te scoren.


Als tweede Yamaha coureur op de startgrid staat Maverick Viñales aan het hoofd van de derde rij, de negende keer dit jaar dat hij zich niet op de eerste twee startrijen weet te kwalificeren.


Maverick Viñales weet hiermee zijn beste kwalificatieresultaat op Motegi in de MotoGP-klasse te evenaren- behaald in 2016 – en op die dag werd hij derde en scoorde hij de enige podiumplaats voor Suzuki op dit circuit in de MotoGP klasse sinds de introductie in 2002.


Alex Rins heeft zich als achtste gekwalificeerd, wat zijn beste kwalificatieresultaat is sinds hij eerder dit jaar vijfde op de grid stond tijdens de Nederlandse TT.


Valentino Rossi voltooide de derde rij op de startgrid, de tiende keer dit jaar dat hij zich niet heeft weten te kwalificeren op de eerste twee startrijen.


Nadat hij in 2018 voor de tweede keer via QP1 zich alsnog wist te plaatsen voor QP2 heeft Alvaró Bautista zich als 10e gekwalificeerd, wat zijn beste kwalificatieresultaat is sinds Aragón eerder dit seizoen.


Dani Pedrosa, de meest succesvolle rijder op Motegi met vijf overwinningen in alle klassen, staat 11e op de grid.


Takaaki Nakagami is de eerste van de vijf debutanten die dit jaar vier keer in QP2 uitkwam, samen met Japan was dat in Catalunya, Duitsland en Aragón.

 

Handige links Motul Grand Prix of Japan:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag


Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App