Officieel: Aprilia t/m 2026 met fabrieksteam in MotoGP wereldkampioenschap

427
aprilia-racing-motogp
Massimo Rivola (l) en Carmelo Ezpeleta (r) | foto© Aprilia Racing

Aprilia is het zesde motormerk dat de komende vijf jaar met een fabrieksteam vertegenwoordigd zal zijn in de koningsklasse van het MotoGP wereldkampioenschap. Het team zal t/m het seizoen 2026 onder de naam Aprilia Factory Racing Team ingeschreven staan.

Het was al enige tijd duidelijk dat Aprilia vanaf het 2022 MotoGP seizoen twee eigen startposities zou claimen, maar donderdag voorafgaand aan de Spaanse Grand Prix op het circuit van Jerez werd het nieuws officieel bevestigd. Zoals ook al enige tijd bekend zal de samenwerking met Team Gresini Racing na dit seizoen beëindigd worden en zal de Italiaanse motorenfabrikant uit Noale vanaf komend seizoen nu dus definitief als Aprilia Factory Racing Team aan de start verschijnen. Aprilia en Dorna hebben hiervoor een vijfjarige overeenkomst gesloten waarmee Aprilia het zesde motormerk is dat deelneemt in de koningsklasse van het MotoGP wereldkampioenschap.







Dorna CEO Carmelo Ezpeleta: “Dit is echt goed nieuws voor het MotoGP wereldkampioenschap. We kijken ernaar uit om onze samenwerking met de Italiaanse fabrikant uit te breiden, als onderdeel van een project dat zichzelf grote doelen heeft gesteld, niet alleen op het gebied van raceprestaties, maar ook op het gebied van technische uitmuntendheid van het wereldkampioenschap als geheel.”

Aprilia Racing CEO, Massimo Rivola: “Natuurlijk ben ik blij met deze overeenkomst. Vanaf volgend seizoen zullen we in het MotoGP wereldkampioenschap aanwezig zijn als het Aprilia Factory Racing Team, wat nieuwe en hopelijk geweldige kansen zal bieden. We zullen ook meer verantwoordelijkheid moeten dragen. Het is een natuurlijke stap die we zetten precies op het moment dat de eerste positieve tekenen van het geweldige werk dat we in Noale hebben gedaan zijn vruchten afwerpen, aan zowel de teamstructuur als ook aan de prachtige RS-GP. “

Rivola bedankte in het persbericht Gresini Racing voor de huidige samenwerking, een samenwerking die in 2015 begon er waar aan het einde van dit seizoen dus een einde aan komt.

Massimo Rivola: “Ter nagedachtenis aan Fausto wens ik het team en al zijn mensen het grootst mogelijke succes voor de komende jaren.”

Het beëindigen van de huidige samenwerking met Gresini Racing betekend niet dat het team van de eerder dit jaar overleden Fausto Gresini komend seizoen niet met Aprilia machines aan de start zal verschijnen. Eerder op de dag maakte de familie Gresini namelijk bekend dat men ook komend seizoen, naast de Moto3 en Moto2 en MotoE, ook haar MotoGP team voort zal zetten. Met welk motormerk Gresini Racing aan de start zal verschijnen werd door de familie Gresini niet bekend gemaakt, terwijl Rivola in het uitgegeven persbericht met geen woord repte over de mogelijk van een eventueel klantenteam.

Handige links Gran Premio Red Bull de España:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter