Performance Racing coureurs zorgen voor strijd en spektakel in Imatra tijdens Finse IRRC races

133
van den hoek
Jochem van den Hoek | foto© Karl-Heinz Kalkhake

Afgelopen weekend kwam het Performance Racing team in actie in het verre Finland op het ex Grand Prix circuit van Imatra. Hier werden de negende en tiende race voor het IRRC verreden. Het team kan terug kijken op een intensief maar goed weekend met goede prestaties van haar coureurs Joey den Besten en Jochem van den Hoek.

Afgelopen dinsdag werd begonnen aan de verre reis richting Finland. Dinsdagnacht om drie uur vertrok de boot vanuit Duitsland richting het Finse Helsinki waar het team op donderdagmorgen arriveerde, hierna moest er nog z’n 4uur worden gereden richting het circuit. Bij aankomst werd alles opgebouwd en werd er nagepraat over de lange reis.Vrijdag
Op vrijdag avond stonden de eerste kwalificatietrainingen op het programma. In de ochtend en middag werd er door Joey en Jochem de nodige baankennis opgedaan door een aantal ronden te rijden met de auto. Alles werd klaargemaakt voor de eerste meters op dit spectaculaire circuit.

QP1 IRRC Supersport
De eerste training voor het IRRC was rond de klok van 19.00 uur. Joey had voor de eerste IRRC SSP kwalificatie, al een training gereden in de Open 600 klasse. Dit hielp de Yamaha coureur erg bij zijn eerste kwalificatie voor het IRRC doordat hij al de nodige baankennis had opgedaan. Joey wist als snelste tijd een 2.01 neer te zetten. Hiermee sloot Den Besten de vrijdag af op een 2
e plaats.

QP1 IRRC Superbike
Ook onze ‘Sjakie Spektakel’ was van zins om zijn naam eer aan te doen op Finse bodem. De coureur uit Werkendam ging direct nadat de Safty car weg was goed van start. Echter was de kwalificatie na slechts één ronde al ten einde door een rode vlagsituatie. De situatie ontstond door een crash van landgenoot Johan Frederiks. In die ene ronde die Jochem had kunnen rijden wist hij een 2.01 op de klokken te zetten hiermee stond Jochem voorlopig 3
e achter de 2 snelle Herpiny BMW’S. Klasse gedaan van ‘Sjakie’

Zaterdag
Op zaterdag waren de weersomstandigheden heel stuk minder in vergelijking met de vrijdag. In de nacht van vrijdag op zaterdag was er heel wat regen gevallen. Dit hield in dat de mannen niet aan de tijden van de vrijdagtrainingen zouden kunnen komen en dat er dus aan de startopstelling niks zou veranderen. Wel was het zo dat de trainingen door de beide coureurs optimaal werden gebruikt om ritme op te doen in de regen. Jochem wist de kwalificaties op zaterdag af te sluiten als 11
e en wist in de regen de snelste tijd neer te zetten. Het waren nuttige trainingen waarin beide heren uitstekend konden wennen aan de omstandigheden in de regen

In de namiddag was het zo ver en stonden de eerste races van het weekend op het programma.

Race 1 IRRC Supersport
Joey had een uitstekende start , maar al na een ronde was er een gat ontstaan met de snelle Tsjech Mareck Cherveny. Een ronde later was het gat nog steeds groot, maar in de derde ronde leek het erop dat Joey in kon lopen. De snelle Yamaha coureur deed wat hij kon en probeerde ronde na ronde het gat te verkleinen. Dit leek goed te gaan. Tot in de zesde ronde Joey ongelukkig ten val kwam en de race dus voor hem over was. Dit was erg zuur, want Joey vocht er echt voor en pushte maar moest  de race dus met een crash zien eindigen. Direct na binnenkomst op de paddock zijn de monteurs keihard aan het werk gegaan om alles klaar te krijgen.

Race 1 IRRC Superbike
Na de race in de SSP was het de beurt aan Jochem. Startent vanaf P3 had Jochem een zeer goede start en wist op te schuiven naar de tweede plek. Een ronde later zakte Jochem af naar de derde plek. Dit wist Jochem een aantal ronden vol te houden waarna hij toch afzakte naar achteren. Jochem zat nu op een 7
de plek en kon het tempo van de top niet volgen. Jochem wist de wedstrijd uit te rijden op een mooie 7e plaats. Na de wedstrijd kreeg men te horen dat Jochem een jump-start had gemaakt en dat de coureur uit Werkendam terug werd gezet naar P10 in de einduitslag. Ondanks die teleurstelling heeft hij het heel goed gedaan want de laatste paar ronden moest Jochem het zonder stuurdemper doen doordat, deze kapot was gegaan. Misschien had er anders wel meer ingezeten want Jochem had de snelheid er goed inzitten.

Zondag
Op zondag was het net als op vrijdag, weer lekker warm en iedereen was klaar voor weer een mooie dag op het Finse circuit van Imatra. We hadden maar een doel en dat was de nasmaak van de pech van gisteren wegspelen door een goede prestatie neer te zetten in race 2.

Race 2 IRRC Supersport
Voor de IRRC tweede IRRC race had Joey maar één doel erop blijven zitten en geen onnodige risico’s nemen. Joey had eerder op de middag de Open 600-race op zijn naam weten te schrijven. Dit gaf de coureur van het Performance Racing team veel vertrouwen voor zijn tweede IRRC wedstrijd van dit weekend. De start van Den Besten was uitstekend en direct wist hij dan ook het gevecht met Cherveny aan te gaan. Deze race leek het erop dat het een climax zou worden tot aan het einde. Meteen was al duidelijk dat Cherveny niet de kans kreeg om weg te rijden en dat Joey er vol op zat. Joey hield goed de controle en ging het gevecht dan ook aan. Het gat tussen beide mannen was maar klein en naar een aantal ronden wist Joey zelfs vol in het achterwiel te kruipen. Het leek erop dat hij een plan aan het uitstippelen was om er langs te komen en dat hij dit in de eindfase van de race wilde gaan proberen. Hij deed wat hij kon maar het lukte Joey niet om er langs te komen. Met een minimaal verschil moest #65 nemen met P2! Wat een race! Klasse Joey!

Race 2 IRRC Superbike
Ook in race 2 was Jochem’s start weer uitstekend en ging hij als 2
e de eerste bocht in. Weer een zeer goede start dus. Jochem zat er weer uitstekend bij en liet zien erg sterk te zijn. Hij remde steeds ultra laat, hierdoor kon hij zich zeer verdedigend opstellen. Een ronde later was Jochem teruggezakt naar P3. Dit wist ‘spektakel’ een aantal ronden knap vast te houden tot dat hij  toch ingehaald werd en verder terugzakte. Liggend op P6 wilde Joch zich weer proberen naar voren te knokken. De mannen die voor hem zaten hadden allemaal fabriek’s BMW’S met meer vermogen. Jochem liet zien er alles aan te willen doen om zich terug te vechten richting de top 5 in de wedstrijd. Dit lukte helaas niet doordat het gat te groot was. Het gat met de nummer 7 was ruim 30 seconden, dus kom Jochem de wedstrijd save uitrijden op een 6e plaats. De twee coureurs voor hem waren gastrijders en daarom is Jochen in de einduitslag als 4e gefinisht. Een zeer knappe prestatie! Jochem heeft laten zien niet bang te zijn en het gevecht aan te durven gaan met  de mannen in de top 5!

Een weekend met ups en downs. Joey heeft door zijn val vrijwel geen zicht meer op het behalen van het kampioenschap, maar hij heeft wel op de limit gereden en er alles aangedaan. Dit was wel de mooiste 2e plaats die Joey tot nu toe heeft behaald. Jochem heeft weer een hele stap voorwaarts gemaakt en heeft ook een top prestatie neergezet en heeft er echt hard voor gereden. Wat een beleving de races in Imatra, voor heel veel publiek rijden op een hele mooie baan. Het IRRC kampioenschap is een mooi evenement rijker. Onze dank gaat uit naar onze sponsoren en club van 50 leden voor het mogelijk maken van dit raceweekend.

Nu hebben we een pauze van ruim 5 weken. Hierin zullen de motoren weer klaar worden gemaakt voor alweer het laatste raceweekend in het IRRC op 24 en 25 september in het altijd gezellig Frohburg. Er bestaat een kans dat er in de aanloop naar de races in Frohburg nog een keer getraind zal gaan worden.