Fabio Quartararó was vrijdagochtend in de eerste vrije training voor de MotoGP klasse op het TT Circuit Assen het snelst voor Maverick Viñales en Danilo Petrucci. Het was een bewogen sessie op de Drentse heide met hevige valpartijen voor onder andere Danilo Petrucci en Jorge Lorenzo. Valentino Rossi miste een groot deel van de sessie vanwege een technisch probleem.

De eerste vrije training voor de MotoGP klasse op het TT Circuit Assen ging vrijdagochtend om 09:55 uur van start. Er hing nog steeds redelijk wat bewolking boven het Drentse circuit maar de zon wist hier langzaam maar zeker doorheen te schijnen waardoor de temperaturen steeds aangenamer werden.

Jorge Lorenzo reed in deze eerste vrije training voor het eerst met een nieuwe kuip. De Spanjaard bracht na het raceweekend op Mugello een bezoek aan HRC in Japan waar hij samen met de ingenieurs onderdelen heeft ontwikkeld waardoor hij zich comfortabeler zou moeten voelen op de Honda RC213V.

Voor mede Honda coureur Takaaki Nakagami ging het al vroeg in de sessie mis. De Japanner verloor de voorkant van zijn Honda bij het ingaan van de Stekkenwal en schoof onderuit. Hij kon de machine wel oppakken en terugkeren naar de pitbox waar de tweede RC213V klaar stond voor gebruik.

In de pitbox van Valentino Rossi was er enigszins paniek aangezien de Yamaha YZR-M1 te maken had met een technisch probleem. Schijnbaar was dit de machine die de voorkeur omdat hij niet met de tweede M1 de baan op ging. De Italiaan bleef ruim tien minuten zitten terwijl er flink gesleuteld werd, uiteindelijk leek het probleem verholpen te zijn en kon hij zijn eerste ronden rijden op het TT Circuit.

Na een klein kwartier was er ook een crash voor Danilo Petrucci. Het leek erop dat er een klein oliespoortje op de baan aangezien hij de achterkant van de Ducati verloor in Ramshoek en met een high-sider ten val kwam en even later de olievlag werd gezwaaid. De Italiaan bleef ongedeerd maar de Desmocedici GP19 had behoorlijk schade opgelopen.

Na twintig minuten had Maverick Viñales de snelste rondetijd in handen voor Marc Márquez en Cal Crutchlow. De Yamaha van Valentino Rossi leek nog niet optimaal te lopen aangezien hij op dat moment onderaan de tijdlijsten stond.

Niet veel later ging Aleix Espargaró onderuit. De Spanjaard die in Barcelona nog flink gewond raakte doordat hij werd aangereden door Aprilia testcoureur Bradley Smith is er dit weekend in Assen weer bij. Bij het ingaan van de Strubben verloor hij de voorkant van de Aprilia RS-GP en schoof hij de grindbak in. Dit was zichtbaar zeer pijnlijk voor de 29-jarige coureur en verliet de grindbak onder begeleiding van de medische staf.

Niet veel later ging het ook mis voor Jorge Lorenzo. De Spanjaard verloor de voorkant van zijn Honda RC213V bij het insturen voor de linkerknik in de Ruskenhoek en ging onderuit. Met hoge snelheid schoof de vijfvoudig wereldkampioen de grindbak in waarna hij vervolgens behoorlijk aangeslagen leek te zijn. Uiteindelijk werd hij per ambulance afgevoerd en was het vooral zijn hoofd waar de meeste zorgen voor waren. Ook zijn machine liep gigantische schade op doordat deze een aantal keren tolde in de grindbak.

In de slotfase van de sessie reed Fabio Quartararó een 1’33.909 wat genoeg was voor de snelste tijd. Maverick Viñales zorgde voor een Yamaha 1-2 met Danilo Petrucci daarachter op de derde plaats. De vierde tijd werd gereden door Alex Rins voor Honda coureurs Takaaki Nakagami, Marc Márquez en Cal Crutchlow. Karel Abraham reed een indrukwekkende achtste rondetijd met daarachter Pol Espargaró en Jack Miller in de top tien. Valentino Rossi noteerde uiteindelijk de twaalfde tijd, één plaats voor landgenoot Andrea Dovizioso.

De tweede vrije training voor de MotoGP klasse op het TT Circuit Assen gaat vanmiddag om 14:10 uur van start.

 

Handige links Motul TT Assen :

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
TT Festival Assen
Fotoverslag – donderdag
Fotoverslag – vrijdag
Fotoverslag – zaterdag
Fotoverslag – zondag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App