Red Bull MotoGP Rookies Cup keert in 2023 terug naar Assen

2012
red-bull-motogp-rookies
Red Bull MotoGP Rookies Cup race - 2022 | foto© Red Bull Content Pool

De Red Bull MotoGP Rookies Cup keert in 2023, na een afwezigheid van drie jaar, weer terug in het bijprogramma van de Dutch TT. Dit is te lezen in de eerste voorlopige kalender die de organisatie vrijdag 23 december heeft vrijgegeven.

In 2023 begint de Red Bull MotoGP Rookies Cup aan haar 17e seizoen. Het seizoen wordt op 15 maart geopend met een tweedaagse voorjaarstest in Portimão, het circuit waar een week later tijdens de Portugese Grand Prix ook de eerste twee races op het programma staan.







Vervolgens staat in het weekend van 02 t/m o4 april het tweede wedstrijdweekend van het seizoen op het programma in Jerez, een weekend waar het kampioenschap haar 200e wedstrijd hoopt te verrijden (Race2).

Vervolgens keert het kampioenschap terug naar Le Mans voor de vijfde en zesde race van het seizoen. Het bekende Franse circuit maakt voor het eerste sinds het seizoen 2008 weer deel uit van de Red Bull MotoGP Rookies Cup kalender.

Mugello is de volgende stop waarna het kampioenschap eind juni voor het eerst sinds 2019 weer te gast zal zijn op het TT Circuit Assen. Na Assen staat de Oostenrijkse Red Bull Ring op het programma waarna in het weekend van 12 t/m 14 april het seizoen wordt afgesloten op het nabij de Adriatische kust gelegen Misano World Circuit Marco Simoncelli.

Het seizoen telt in totaal 14 races, 14 races waar de 26 vaste deelnemers op jacht gaan naar succes in hun #RoadToMotoGP programma. De Sachsenring, Motorland Aragon en het Circuit Ricardo Tormo in Valencia maken in tegenstelling tot afgelopen jaar geen deel meer uit van de kalender.

Uitgerekend na de successen van de afgelopen drie jaar van Collin Veijer in de Red Bull MotoGP Rookies Cup zal er in 2023 geen Nederlandse coureur aan de start verschijnen. De 17-jarige coureur heeft de afgelopen drie jaar dus niet kunnen schitteren op zijn thuiscircuit, een schrale troost voor Veijer en de Nederlandse fans…….hij staat in 2023 aan de start in de Moto3 klasse als één van de twee coureurs van het Liqui Moly Husqvarna Intact GP Moto3 Team.

Voorlopige 2023 kalender (per 23-12-22):

Voorjaarstest

  • 15-16 maart – Portimão (Portugal)

Races

  • 24-26 maart – Portimão (Portugal)
  • 28-30 april – Jerez (Spanje)
  • 12-14 mei – Le Mans (Frankrijk)
  • 09-11 juni – Mugello (Italië)
  • 23-25 juni – Assen (Nederland)
  • 18-20 augustus – Spielberg (Oostenrijk)
  • 08-10 september – Misano (Italië)

Tijdens alle zeven bovengenoemde evenementen worden twee races verreden. Hoe het wedstrijdprogramma er gedurende de zeven wedstrijdweekenden uit gaan zien is nog niet bekend gemaakt. Dat deze er anders uit gaan zien dan in het verleden moge duidelijk zijn, dit i.v.m. het nieuwe wedstrijdformat in de MotoGP (intrede Sprintraces) waar vanaf komend seizoen de MotoGP race standaard op zondag een Grand Prix weekend af zal sluiten.