Een (her)start van het MotoGP wereldkampioenschap in het weekend van 17 t/m 19 juli op het circuit van Jerez lijkt sinds zaterdag 23 mei een flinke stap dichterbij. De Spaanse regering heeft namelijk groen licht gegeven voor een herstart van het Spaanse voetbalkampioenschap (La Liga). Na deze aankondiging lijkt het voor de hand te liggen dat Dorna Sports ook groen licht zal krijgen voor het organiseren van de geplande Grand Prix op het Zuid Spaanse circuit.

De Spaanse regering heeft zaterdag 23 mei de herstart van het voetbalkampioenschap aangekondigd. De Spaanse eredivisie (La Liga) zal officieel vanaf 08 juni aanstaande de competitie hervatten, zo werd zaterdag door algemeen directeur Pedro Sánchez wereldkundig gemaakt.

Dorna CEO Carmelo Ezpeleta, de burgemeester van de stad Jerez en de president van de regio (Andalusië) tekenden onlangs al een overeenkomst voor een dubbel MotoGP weekend in Jerez de la Frontera (in de weekenden van 19 en 26 juli) gevolgd door een ronde van het FIM Superbike World Championship (in het weekend van 02 augustus) op hetzelfde circuit. Het wachten was tot nu toe uitsluitend op goedkeuring van de Spaanse autoriteiten waarbij o.a. de start van de Spaanse voetbalcompetitie als een belangrijke graadmeter zou gelden.

Met deze aankondiging lijkt een officiële goedkeuring voor de (her) start van het MotoGP-seizoen in het weekend van 17 t/m 19 juli in het Zuid-Spaanse Jerez de la Frontera dan ook nog slechts een formaliteit te zijn.

Carmelo Ezpeleta: “We hebben onlangs het verzoek doorgestuurd naar de Spaanse regering. Een officiële vergunning van de autoriteiten hebben we nog niet, maar op dit punt lijkt het zeer waarschijnlijk dat de langverwachte herstart van het MotoGP wereldkampioenschap aanzienlijk dichterbij komt.”

Mocht er binnenkort definitief groen licht komen voor het organiseren van de twee Grand Prix weekenden en een WorldSBK ronde op de genoemde data dan zullen deze wel aan een aantal zeer strenge regels moeten voldoen en zal er een streng protocol gelden waaronder veel COVID-19 testen, geen hospitality, geen publiek, geen media en met maximaal 1300 personen (personeelsleden) die toegang krijgen tot het evenement.

Lees ook: Andalusië geeft groen licht voor start MotoGP seizoen in Jerez
Lees ook: De (her)start van het MotoGP seizoen: Nog een aantal flinke uitdagingen
Lees ook: Voorlopige 2020 MotoGP kalender: 12 Grand Prix weekenden, 7x Spanje

Voorlopige 2020 MotoGP kalender:
Als alles volgens planning verloop is Dorna Sports voornemens om na de twee Grand Prix weekenden op Jerez achtereenvolgens een MotoGP weekend te organiseren op het circuit van Brno in Tsjechië (1x), op de Red Bull Ring in Oostenrijk (2x), op Circuit Barcelona – de Catalunya in Spanje (1x), het Misano World Circuit Marco Simoncelli in Italië (2x), op Motorland Aragon in Spanje (2x) en op het Ricardo Tormo Circuit in Spanje (2x)

De kans dat er na Valencia nog buiten Europa gereden gaat worden lijkt erg klein, dit zal alleen plaatsvinden als er op een niet-Europees circuit gereden kan worden met de aanwezigheid van publiek op de tribunes. Met andere woorden, het 2020 MotoGP wereldkampioenschap zal – indien er gereden zal gaan worden en de plannen van Dorna ook daadwerkelijk tot uitvoer gebracht kunnen worden – zich beperken tot slechts 4 landen; 1x Tsjechië, 2x Italië, 2x Oostenrijk en maar liefst 7x Spanje.

Belangrijke noot: Vooralsnog worden alle bovengenoemde en geplande Grand Prix weekenden voor dit seizoen verreden achter gesloten deuren – dus zonder media en publiek – en zullen deze uitsluitend te volgen zijn via de reguliere tv- en internetkanalen!!

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App