De tweede Red Bull MotoGP Rookies Cup wedstrijd van het weekend in Jerez is zondagmiddag gewonnen door de Spanjaard Carlos Tatay. De 14-jarige debutant in de klasse was het snelst voor de tweelingbroers Can- en Deniz Oncu die als tweede en derde de finish passeerden. Barry Baltus en Sasha de Vits eindigden als elfde en dertiende.

Na een spannende en sensationele MotoGP race gingen zondagmiddag in Jerez om 15:30 uur de lichten op groen voor de tweede Red Bull MotoGP Rookies Cup race van het weekend.

Bij de start was het de vanaf de pole vertrokken Carlos Tatay die het snelst weg was en na de eerste ronde als leider doorkwam gevolgd door Can Oncu en Ryusei Yamanaka terwijl het Belgische duo Sasha de Vits en Barry Baltus op dat moment de achttiende en twintigste plaats innamen.

Tatay, Can Oncu en Yamanaka wisten vervolgens een gaatje te slaan op een groep van drie achtervolgers, Deniz Oncu, Filip Salac en Yuki Kunii.

In de zesde ronde wist de tweede groep de aansluiting te vinden bij de drie leiders waardoor er dus een kopgroep ontstond van zes rijders. Verder naar achteren in het veld hadden Baltus en de Vits van positie gewisseld en opgewerkt naar respectievelijk de vijftiende en zestiende positie.

Lang bleef de leidende groep van zes echter niet in tact, terwijl Tatay vooraan het veld het tempo opvoerde en een klein gaatje wist te slaan moest Kunii achteraan de groep laten gaan.

De tweelingbroers Can en Deniz Oncu zagen vervolgens het gevaar en wisten enkele ronden later Tatay weer tot de orde te roepen. Doordat er vooraan enkele positiewisselingen plaatsvonden leek het er even op dat ook Salac en Yamanaka de aansluiting wisten te bewerkstellingen, echter door opnieuw een tempoversnelling van Tatay viel de groep wederom uit elkaar. Alleen Can Oncu kon de ontketende 14-jarige Spanjaard partij geven en zij moesten vervolgens dan ook uitmaken wie deze race winnend ging afsluiten.

Nadat eerst Can Oncu een foutje maakte in de laatste ronde was het even later Tatay die wijd ging. In de laatste bocht sloeg Tatay vervolgens nogmaals toe om vervolgens als eerste richting de eindstreep te komen en deze als winnaar te passeren. Can Oncu werd tweede terwijl even achter het tweetal Deniz Oncu derde werd en Salac terugverwees naar de vierde plaats.

Baltus werd uiteindelijk elfde door als vijfde van de groep die streed voor de zevende plaats in de wedstrijd over de finish te komen. De Vits die zich ook in deze grote groep bevond eindigde als dertiende.

 

Handige links Gran Premio Red Bull de España:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag