Een zeer nat, maar sfeervol, Hengelo Gelderland was afgelopen weekend het toneel van de eerste race om het Open Nederlands kampioenschap wegrace in de supersport klasse. Het rennerskwartier dreef werkelijk in de modder maar de harde werkers van de motorclub Hamove deden alles wat in hun mogelijkheden lag.

 

Ook de zaterdag was compleet verregend dus in alle trainingen werden de diverse soorten regenbanden gemonteerd. Arno, de broer en monteur van Joan, zei dat ze begonnen met de kleinste groefjes maar dat ze uitkwamen bij de volle regensetting. Ondanks al deze hindernissen wist Joan toch een prima 3e tijd neer te zetten voor de race. Hij moest alleen Arie Vos en Rik Lenters van Start Nieuwleusen voor zich dulden.

Ook de warming up op de racedag was een natte bedoening. Joan ging als eerste het parcours op en wist toch een goed tempo vol te houden. Dit resulteerde uiteindelijk in de 2e tijd in de warm up training.

Het werd geleidelijk aan droog. Tegen 14.00 uur, toen de race gepland stond, was het met een waterig zonnetje redelijk te doen. De baan was in ieder geval droog.

Joan had zich vast voorgenomen om de start goed te doen, temeer daar de baan best smal is en een goede startpositie dus het halve werk is. Hij was echter iets te gretig en ging wat te gauw weg. Hij kneep bijtijds in de rem maar juist op dat moment ging natuurlijk het licht uit.

"Ik was zo gefocust op die start! Ik dacht, niet weer zoals vorige week in Duitsland. Daardoor ging ik wat te vroeg weg maar ik stopte meteen weer. Op dat moment ging de rest natuurlijk weg en was ik te laat. Toch koste me het niet veel plaatsen, ik lag direct weer 3e. In de tweede ronde ging ik naar plaats twee achter Vos toen me in de chicane het voorwiel wegschoof. Er lag wat zand binnenin de bocht maar doordat ik zo dicht achter hem zat zag ik dat niet. Ik kon wel direct weer opstaan en had de handen nog aan het stuur. Ik reed weg maar zag meteen dat er rood gegeven werd, dit bleek later vanwege een andere crash. Een geluk bij een ongeluk dus!

De herstart ging beter en ik kon daarna in gevecht met Vos en Swen Ahnendorp. Toch moest ik langzamerhand iets lossen. We hadden wat gegokt met de set up voor een droge baan en we zaten er met de vering net iets naast waardoor de achterzijde van mijn motor vervaarlijk begon te glijden. Ik had net het idee dat ik weer bij Ahnendorp begon te komen toen zijn motor er mee ophield. Toen was er geen probleem meer. Arie was wat te ver weg en achter mij had ik geen tegenstand."

Een prima begin van het seizoen voor Joan dus, Het ONK circus heeft een cyclus van drie races in drie weken en men zegt dat een goed begin vaak het halve werk is.  Het eerste deel van dat goede begin is dus verricht! Volgend weekend volgt meteen de tweede race om het Vacansoleil ONK 2006 in het Noord Groningse Eemshaven.