Opnieuw een goede klassering voor START-coureur Rik Lenters in de tweede O.N.K.-race; dit keer in noordelijke regionen. Strijdtoneel was de Eemshaven, waar de wind vrij spel heeft. Geen wonder dat ze hier zo veel windmolens hebben neergezet, want waaien doet het hier altijd. Voor die molens had Rik geen oog, want die moest flink knokken om weer een mooi aantal O.N.K.-punten binnen te slepen.

De weergoden hadden het op voorhand niet zo goed met ons voor, maar toch konden de kwalificaties op zaterdag onder droge omstandigheden worden verreden. Wel stond er een flinke woei aan de Groningse kust. Na de goede prestatie in Hengelo, wilde Rik nu natuurlijk ook laten zien dat er rekening met hem gehouden moest worden.

De eerste sessie verliep zonder problemen en werd met een 5e tijd afgesloten. Vanwege de vele hobbelige stukken op het circuit werd de vering iets aangepast. Deze aanpassing bracht echter niet de gewenste verbetering. Rik kwam niet aan de tijden van ’s morgens, dus na een paar rondjes de setting weer teruggezet. Want er moest nog wel wat van de tijd af om de 5e startpositie vast te houden. Of zat er nog meer in het vat? In de laatste minuten zette Rik flink aan en realiseerde de 4e tijd. Toch moest hij uiteindelijk genoegen nemen met de 5e plaats op de grid, omdat Marco Opheij in de eerste sessie 1/100 sneller was geweest. Rik was niet helemaal tevreden. Maar met een plaats op de 2e startrij had hij toch weer een mooie uitgangspositie voor een goede score op zondag. Dat ‘ie trouwens niet alleen met een racemotor overweg kan, bleek zaterdagavond. Het team werd verrast door niet eerder vertoonde kookkunsten van Rik. Met hulp van vriendin Stephanie werd een heerlijke Thaise vleesschotel op tafel gezet. Dus catering nodig??

’s Nachts trok de wind al behoorlijk aan en die was de volgende morgen niet gaan liggen. Het waaide een stuk harder dan gisteren, dus in de warming-up een andere gearing gemonteerd. Dit pakte goed uit, al voerde Rik nog even de spanning op door op het heuveltje (richting cafe) een stukje grasbaanrace op te voeren.

De start was opnieuw subliem. Rik kwam als eerste de Havenbocht uit, maar moest al snel Arie Vos en Joan Veijer voor laten gaan. Wel kon hij twee ronden het wiel van Veijer en de 3e positie houden. Daarna kwam Henk van de Lagemaat sterk opzetten en uit de slipstream stak hij Rik voorbij. Die had daar één, twee, drie geen antwoord op en moest hem laten gaan. Vervolgens moest Rik in gevecht met collega Yamaha-rijder Gerald Perdon en Marco Opheij. In de 7e ronde kwamen beide in de slipstream voorbij, maar al snel wist Rik orde op zaken te stellen en Perdon terug te pakken. Vervolgens moest Perdon lossen, maar wist Opheij op zijn beurt van Rik weg te rijden. Rik deed zijn uiterste best om aansluiting bij Opheij te houden maar dat lukte niet. Vanuit het achterveld kwam de concurrentie niet dichterbij, dus werd Rik bij het vallen van de finishvlag als 5e afgevlagd.

Commentaar van Rik na afloop: ‘Gezien de problemen onderweg, ben ik hier best wel tevreden mee. Na een aantal ronden verdraaide mijn linker stuurhelft en kwam deze na verloop van tijd steeds meer naar binnen te staan. Door het hobbelige circuit in combinatie met de harde wind, slaat het stuur bij wijze van spreken soms bijna uit je handen. Als gevolg van deze bewegingen is het mankement waarschijnlijk ontstaan. Je zit dan niet echt lekker meer op de motor en mijn linkerarm raakte helemaal verkrampt. Het lukte dan ook niet om bij Marco aan te pikken. Dus wat dat betreft moet ik blij zijn met de 5e plaats.’

Het podium was gelijk aan dat van vorige week. Arie Vos won met overmacht. Joan Veijer had het flink aan de stok met Henk van de Lagemaat, maar mocht toch op het tweede treetje gaan staan.
Rik staat nu op de 4e plaats in de tussenstand, maar voelt de hete adem van Marco Opheij in zijn nek.

Meer informatie over het START-team vind je op: www.start-racing.nl