Tito Rabat wint Moto2 race op Motorland Aragon

52

#AragonGP – Tito Rabat heeft zondag op het Motorland Aragon circuit de Moto2 race van de Gran Premio Movistar de Arag—n op zijn naam geschreven. De Spanjaard was het snelst in de ingekorte race voor zijn landgenoot Alex Rins en de Brit Sam Lowes.

Bij de start was het de vanaf de pole gestarte Tito Rabat die de leiding nam voor Alex Rins en Sam Lowes. Lang bleef deze volgorde niet gehandhaaft want al in de tweede bocht was het Lowes die naar de tweede plaats kwam ten koste van Rins, even later was het echter Rabat die in de fout ging, naast de baan raakte waardoor Lowes kort aan de leiding kwam.<br /> <br /> Bij de eerste doorkomst was het echter Rins die aan de leiding ging voor Lowes, de na zijn fout naar de derde plaats teruggekeerde Rabat en Alex Marquez.<br /> <br /> In de tweede ronde ging het echter mis toen Xavier Simeon en Dominique Aegerter beiden ten val kwamen. Simeon stond meteen weer op maar Aegerter daarentegen bleef liggen waarna er medische assistentie nodig was en de wedstrijdleiding besloot de rode vlag te tonen. Net voordat de wedstrijd hervat werd kwam het bericht dat Aegerter geen ernstige verwondingen had overgehouden aan de crash maar dat hij uit voorzorg nog wel een aantal medische onderzoeken zal moeten ondergaan.&nbsp; <p>&nbsp; </p> <p><strong>Herstart </strong><br /> De wedstrijdleiding besloot na een kort oponthoud tot een herstart voor een race over veertien ronden. <br /> <br /> Net als tijdens de eerste start was het opnieuw Rabat die als leider de eerste bocht indook voor Rins, Lowes en Jonas Folger. Na een paar bochten was het Rins die Rabat wist te passeren en als eerste doorkwam na de eerste ronde.<br /> <br /> In de tweede ronde ontstond er een kopgroep van vijf rijders met Rins, Rabat, Lowes, Folger en Simone Corsi.<br /> <br /> Achter deze groep volgde een grote groep die streed voor de zesde plaats, een groep die in eerste instantie aangevoerd werd door klassementsleider Johann Zarco. De Fransman kwam echter onder zware druk te staan van o.a. Alex Marquez en even later door Tom L&uuml;thi en Lorenzo Baldassarri.<br /> <br /> Simeon kende opnieuw weinig geluk, na zijn crash voor de herstart ging de Belg opnieuw in de fout in de derde ronde met opnieuw een val tot gevolg. Het zelfde overkwam Luis Salom, de Spanjaard ging ook onderuit in dezelfde ronde.<br /> <br /> Na vijf ronden was het nog steeds Rins aan de leiding met aan zijn achterwiel Rabat, op enige afstand gevolgd door Lowes en Folger terwijl Corsi af had moeten haken in de kopgroep vanwege een stuurfout. De Forward Racing coureur viel hierdoor terug naar de dertiende plaats in de wedstrijd.<br /> <br /> In de achtste ronde was het Rabat die de leiding over nam van Rins terwijl Zarco in de tweede groep steeds meer onder druk kwam te staan en opnieuw een positie prijs moest geven. In deze ronde kwam er ook een vroegtijdig einde aan de wedstrijd voor Julian Simon, de QMMF coureur kwam ten val waarbij zijn machine in eerste instantie op een gevaarlijke plaats op het circuit tot stilstand zou komen. Gelukkig liep het allemaal goed en konden de marshals zijn machine op tijd in veiligheid brengen.<br /> <br /> Een ronde later ging ook Alex Marquez in de fout, het jongere broertje van Marc Marquez kwam na een sterke beginfase van de wedstrijd op een vijfde plaats rijdend ten val.</p>

In de tiende van de veertien ronden tellende race was het nog steeds Rabat aan de leiding gevolgd door de slechts op enkele kilometers van het Motorland Aragon circuit wonende Rins. Lowes volgde met nog vier ronden te gaan op ruim drie seconden van het leidende duo terwijl Folger op ruim vijf seconden de vierde plaats innam.<br /> <br /> L&uuml;thi bezette na de crash van Alex Marquez de vijfde plaats terwijl Hafzih Syahrin met Zarco in gevecht was voor de zesde plaats in de wedstrijd.<br /> <br /> Rabat probeerde vervolgens een klein gaatje te slaan op Rins om een veilig marge op te bouwen voor de laatste ronde om zo te voorkomen dat zijn landgenoot in de laatste ronde op het bijna een km lange rechte stuk gebruik kon maken van een slipstream. Rins hield echter goed stand en liet in de voorlaatste ronde zelf de snelste ronde van de race noteren. In de laatste ronde sloeg Rins zoals verwacht toe, passeerde zijn landgenoot maar de regerend Moto2 wereldkampioen sloeg meteen weer terug. Na een bloedstollende laatste ronde was het de Estrella Galicia 0,0 Marc VDS coureur die aan het langste eind trok en met een voorsprong van 0,096 seconde op Rins als winnaar werd afgevlagd.&nbsp;<br /> <br /> Op ruim vijf seconden kwam Lowes als derde over de finish waarmee de Speedup coureur voor het eerst sinds de race in Assen na afloop van een race weer eens het podium mocht beklimmen.<br /> <br /> Folger werd vierde gevolgd door L&uuml;thi en Zarco die in de slotfase Syharin nog wist te passeren en zo de zesde plaats veilig wist te stellen.<br /> <br /> Takaaki Nakagami, de in eerste instantie van de leidende groep deel uitmakende Corsi en Baldassarri waren de laatste drie coureurs binnen de top tien.<br /> <br /> <strong>Tussenstand kampioenschap&nbsp;</strong><br /> Zarco gaat na zijn zesde plaats nog steeds aan de leiding, de Fransman heeft met nog vier wedstrijden te gaan nu 274 WK punten weten te scoren terwijl Rabat er na zijn zege nu 1981 achter zijn naam heeft staan en daarmee de tweede plaats inneemt in de tussenstand. Rins bezet met 164 punten de derde plaats voor L&uuml;thi met 131 en Lowes met 128 punten.&nbsp; <p><br /> </p> <p> </p> <div><br /> </div> <strong>Handige links&nbsp;Gran Premio Movistar de Arag&oacute;n:</strong><br /> <ul> <li><a href="http://bit.ly/1gKbmEi">Volledige tijdschema en uitslagen</a></li> <li><a href="http://bit.ly/1MIBmOY" target="_blank">Waar te volgen op TV</a></li> <li><a href="http://bit.ly/1MsMVH6" target="_blank">Fotoverslag</a></li> </ul> <p><br /> </p> <p><br /> </p> <br /> <!– AddThis Button BEGIN –> <div class="addthis_toolbox addthis_default_style"> <a class="addthis_button_facebook_like" fb:like:layout="button_count"></a> <a class="addthis_button_tweet"></a> <a class="addthis_button_google_plusone" g:plusone:size="medium"></a> <a class="addthis_counter addthis_pill_style"></a> </div> <!– AddThis Button END –><br /> <br /> <!– nieuwsbrief link begin–> <p> </p> <p style="font-family: arial; margin: 0px; padding: 0px; line-height: 16px;">De Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen?<strong style="font-style: italic;"> &nbsp;</strong><em><a href="http://racesport.us6.list-manage.com/subscribe?u=d2cab6cc424ca501e5120feda&amp;id=2fe6def47d" style="text-decoration: underline; color: #000000; font-weight: normal; margin: 0px; padding: 0px;"></a></em><strong style="font-style: italic;">&nbsp;</strong><a href="http://racesport.us6.list-manage.com/subscribe?u=d2cab6cc424ca501e5120feda&amp;id=2fe6def47d" style="font-style: italic; text-decoration: underline; margin: 0px; padding: 0px;" title="Meld je hier aan"><strong><span style="color: #7030a0;">Meld je hier aan &raquo;</span></strong></a></p> <!–nieuwsbrief link einde –>