Valentino Rossi: ‘Het beste tijdens de Jerez test; de nieuwe Michelin band’

213
valentino-rossi
Valentino Rossi - Jerez test | foto© Yamaha Racing

Valentino Rossi noteerde maandag tijdens de Official MotoGP test in Jerez de tiende rondetijd. Voor de Italiaan zelf, die zondag na afloop van de MotoGP race een duidelijke boodschap had voor Yamaha, was deze uitslag niet echt verrassend: “Het best van deze test was de nieuwe achterband die Michelin had meegenomen.”

Het zal voor velen geen verrassing zijn dat de Gran Premio Red Bull de España voor het Yamaha duo Valentino Rossi en Maverick Viñales niet het weekend is geworden waar men vooraf op gehoopt had. Het Yamaha duo kende het gehele weekend de nodige problemen en kwam geen moment in het spel voor. Ondanks dat Rossi en Viñales, mede gezien door een aantal valpartijen voorin het veld, met een vijfde en zevende plaats de schade nog enigszins beperkt wisten te houden was de boodschap van met name Rossi na afloop van de race duidelijk.







Zo liet de negenvoudig wereldkampioen na afloop van de wedstrijd in Jerez tijdens de gebruikelijke debrief aan de media weten dat volgens hem het probleem van Yamaha momenteel voor 75% te wijten is aan de elektronica en dat men het voor de overige 25% zal moeten zoeken in het chassis gedeelte. Yamaha zal snel moeten reageren aldus de Italiaan, een duidelijke boodschap dus, al vertelde Rossi er wel bij dat hij ook positieve dingen te melden had over de race.

“Natuurlijk is het zo dat we zondag het geluk aan onze zijde hadden vanwege de crashes en ik mede hierdoor nog als vijfde ben geëindigd. Het is echter wel zo dat ik een jaar geleden in Jerez met een ruime achterstand van meer dan 38 seconden als tiende eindigde terwijl ik nu als vijfde eindigde met een achterstand van minder dan 9 seconden op de winnaar. Dus er is wel degelijk verbetering, maar om met de voorste mannen mee te kunnen doen komen we zeker nog het nodige tekort. Yamaha zal hier echt snel iets aan moeten doen – gevolgd door een grap dat Yamaha vast nog wel 100 jaar zal racen maar dat hij er niet zo lang meer bij zal zijn –  maar ik verwacht dat er tot aan de Grand Prix in Catalunya niet veel zal veranderen.”

Dat er maandag tijdens de Official MotoGP Test – Rossi noteerde er de tiende rondetijd – niet veel veranderd was vond de Movistar Yamaha MotoGP Team coureur dan ook niet verrassend.

“We konden vanzelfsprekend niet veel oplossen tussen zondagavond en maandagochtend. We hadden alleen enkele nieuwe dingen aan het chassis, maar deze test was al een tijdje gepland en ik verwachtte hierdoor dan ook niets bijzonders. We hebben goed gewerkt, veel ronden gereden, sommige dingen zijn verbeterd, andere daarentegen niet. Ik vind de zachte band die Michelin meebracht erg goed, dat was het beste van deze test. Laten we het erop houden dat al dit werk wordt gedaan ter voorbereiding op de toekomst.”

De grote vraag voor de aanwezige media maandag na afloop van de test op het Zuid Spaanse circuit was uiteraard hoe de Yamaha bazen hebben gereageerd op de kritische noot die Rossi zondagavond geuit had aan het adres van zijn werkgever.

“Ik had een goede bespreking met ze, maar ik zei niets nieuws, alle dingen die ik aangekaart heb die wisten ze al. Ik hoop dat we een aantal belangrijke nieuwe onderdelen zullen hebben tijdens de test na de race in Catalunya, hoewel ik daar op dit moment nog niet zeker van ben. Ik hoop dat we in de tweede helft van het seizoen competitiever kunnen zijn.”

Tijdens de debrief op zondag na de race werd Rossi vanzelfsprekend ook gevraagd een reactie te geven op de aantijgingen die Zarco’s manager Laurent Fellon een dag eerder deed voor de camera van Eurosport France, een interview waarin hij het verwijt kreeg de oorzaak te zijn van de breuk tussen Zarco en Yamaha en het tegenhouden van het beschikbaar stellen van een fabrieks M1 voor de Fransman in 2019. (een beetje vreemd was dat Rossi wel reageerde in het Italiaans tegenover de Italiaanse media maar er niet op in wilde gaan in het Engels tegenover de internationale media).

“Onzin volgens de Italiaan, ik heb het niet voor het zeggen bij Yamaha. Ik hoop dat er in 2019, naast de twee machines binnen ons team, nog twee snelle Yamaha’s aan de start zullen staan en dat ze bemand zullen gaan worden door twee snelle jongens. De situatie is op dit moment niet duidelijk, maar ik ben niet degene die dit kan beantwoorden.”

Volgens de laatste berichten is Yamaha er veel aan gelegen dat het Estrella Galicia MarcVDS Team komend seizoen de rol van Monster Yamaha Tech3 over zal nemen als Yamaha satellietteam. Hoever deze onderhandelingen zijn is niet bekend, wel is het inmiddels een publiek geheim dat het Belgische MotoGP en Moto2 team momenteel andere zorgen heeft (vertrouwensbreuk tussen teameigenaar Marc van der Straaten en teammanager Michael Bartholemy) en dat men eerst intern andere zaken heeft op te lossen. Zondagavond in Jerez kwam teameigenaar Van der Straaten in ieder geval met goed nieuws, ondanks de interne problemen en geruchten zal men sowieso tot aan het seizoen 2021 actief blijven in het MotoGP paddock.

 

Handige links Gran Premio Red Bull de España:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag