Kenan Sofuoglu toonde zich vrijdagochtend tijdens de eerste vrije training in Donington verreweg de snelste van het veld. De Turkse Kawasaki werd gevolgd door Gino Rea en Kyle Ryde. Jaimie van Sikkelerus sloot deze eerste vrije training af op een 29e plaats.

Sofuoglu wenste er op het Donington Park circuit  geen gras over te laten groeien en leidde de dans gedurende nagenoeg de hele training. In de slotfase knalde de Turk naar een 1’31.181 waarmee hij de concurrentie de nodige stof tot nadenken gaf.

Gino Rea pakte in de slotfase de tweede tijd maar met zijn 1’31.803 gaf de Britse MV Agusta rijder al meer dan 0,6 seconden toe op de tijd van Sofuoglu. Vlak achter Rea eindige Kyle Ryde op zijn Honda op de derde plaats.

Randy Krummenacher, nummer twee in de WK tussenstand achter teamgenoot Sofuoglu, pakte in deze eerste vrije training een vierde plaats voor Alex Baldolini en ten Kate Honda rijder Patrick Jacobsen.

PJ ging tijdens deze eerste training nog even onderuit maar kon zelfstandig terugkeren naar de pits en later in de training ook nog de nodige ronden rijden.

Ayrton Badovini trainde zich naar de zevende plaats voor Luke Stapleford, Roberto Rolfo en Jules Cluzel.

Jaimie van Sikkelerus deed het tijdens deze eerste training zeker niet verkeerd. Op de voor hem nieuwe baan verbeterde de Start Racin rijder zich met enige regelmaat gedurende de training. De Yamaha coureur finishte de training uiteindelijk op een 29e plaats. Zuiderbuur Angelo Licciardi kwam op zijn Kawasaki niet verder dan de 34e en voorlaatste plaats.