WSBK: Bestuur TT-circuit tevreden over gedrag racefans

218

Met de vorm die Texas Tornado Colin Edwards de laatste races ten toon spreidt (7 overwinningen op rij) verdient de Amerikaan de Superbike wereldtitel, en met de houding van de Superbike-fans op het TT Circuit Assen verdienen zij zeker de Fair Play-cup. Ruim 50.500 racefans genoten met volle teugen van een uniek publieksvriendelijke WK-evenement.

De Superbike coureurs bedankten het publiek op een wel hele fraaie manier. ÒDubbel-winnaarÓ Colin Edwards gooide zijn handschoenen, laarzen en helm in het publiek en de populaire routinier ÔFrankyÕ Chili (2e) deed na zijn uitloopronde Ðwaarbij het publiek keurig op de tribunes bleef- zelfs een striptease en gooide ook zijn race-overall nog eens over de hekken voor een van de gelukkige fans. WK-leider Troy Bayliss verloor 30 punten op Colin Edwards, door in Superbike Race 1 als 2e te finishen en in Race 2 met een highsider 25 extra punten achterstand opliep. Met nog ŽŽn WK-evenement in Imola (Itali‘ Ð 20 sept.) met 2 WK-races te gaan moet Bayliss beide races winnen om de ontketende Edwards van de titel te houden. Hetzelfde geldt overigens voor Edwards. De WK Supersport-race werd vroegtijdig afgevlagd nadat de motor van de Duitser Christian Kellner als het ware ontplofte en in no-time een gigantisch oliespoor op de baan achterliet. De raceleiding besloot direct met de rode vlag de race stil te leggen, maar nog vijf rijders achter hem gingen onderuit. Daarbij ontkwam Kellner op gelukkige wijze aan een zware blessure. Maar helaas werd een toegesnelde verpleegkundige door een vallende motor geraakt, waarbij hij een gebroken onderbeen opliep. De race werd niet meer herstart en Fabien Foret (F) uit het Nederlandse Honda Ten Kate team werd winnaar voor zijn teammaat McPhersson (GB) en Casoli (I). Foret leidt met nog 1 race te gaan met 17 punten voorsprong op Fujiwara (J), die hem als enige nog van de Nederlands-Franse wereldtitel kan afhouden. In de race voor het Superstock Europees Kampioenschap (tot 1000cc) had de Italiaan Vittorio Ianuzzo aan een 6e plaats voldoende voor het behalen van de EK-titel in de strijd voor talentvolle 4-takt coureurs tot 24 jaar. Robert de Vries, die vrijdag 3e stond in de kwalificatie, moest na een crash op zaterdag de pijn verbijten en finishte als 17e. De WK Superside (zijspan) rijders kwamen al op zaterdagmiddag in actie. Daarbij won Steve Webster met bakkenist Paul Woodhead, die voor de 20e keer in een WK-race op het TT Circuit Assen in actie kwam, op afgetekende wijze de wedstrijd. Hij bleef Abbott/Biggs met 5 en Steinhausen/Hopkinson met 14 seconden voor. In de WK-stand heeft Webster met nog 1 race te gaan (Imola Ð I op 29 sept.) 15 WK-punten achterstand op leiders Abbott en 10 punten op Steinhausen.

Met de ruim 50.000 toeschouwers trok het WK Superbike op het TT Circuit Assen 7.500 bezoekers mŽŽr dan in 2001. De nieuwe veiligheidsmaatregelen die de TT-organisatie na de uit de hand gelopen publieks invasie tijdens de Dutch TT heeft moeten nemen om de internationale licentie voor het organiseren van WK-evenementen terug te krijgen, pakten goed uit. De racefans gaven volmondig gehoor aan het verzoek om gŽŽn dranken in blik, fles en plastic mee te nemen. Slechts enkele honderden fans moesten bij de strenge toegangscontroles hun meegenomen drank inleveren. ÒWe hebben voor het terug krijgen van de internationale licentie moeten aantonen dat we een strikt beleid voeren. Niet alleen aankondigen maar ook strikt uitvoeren. Jammer dat we hiertoe genoodzaakt zijn, maar het kon niet anders. We willen de goedwillende fans, waarvan we er wel heel veel hebben gehad tijdens dit Superbike evenement, te beschermenÓ, meldt TT-preses Jos Vaessen. Het publiek zorgde zelf voor een uniek gebaar. Toen er na de 2e Superbike-race een paar fans aanstalten maakten om bij de Hoofdtribune over de hekken te klimmen, stond het publiek massaal op en joelde hen op tijd terug. ÒEen unieke vorm van zelfregulatie, waarvoor het Superbike publiek van ons zonder meer de Fair Play-cup heeft verdiendÓ, aldus Vaessen, die de racefans kon verblijden met de verlenging van het Superbike contract met 4 jaar van 2003 tot en met 2006.