WSBK: Broc Parkes wint Supersport race in Magny-Cours

38

Zojuist kwam er een einde aan de Supersport race op het circuit van Magny-Cours en daarmee ook een einde aan de World Supersport carriˆ¬re van Jarno Janssen die enige tijd geleden aangaf vandaag zijn laatste wedstrijd te zullen rijden.

Jarno Janssen bij aanvang van zijn laatste World Supersport race (foto: Evert Slager)

De Suzuki Nederland rijder startte vandaag vanaf de 14e positie op de grid en dat had, zoals op de foto te zien is, een apart tintje.

Intussen stelde ook de rest van het veld zich op. Michel Fabrizio (Italia Megabike) reed tijdens de kwalificatie de snelste tijd, waarmee de Italiaan vanaf pole position mocht vertrekken. Naast zich op de voorste rij stonden Kevin Curtain (Yamaha Motor Germany), Fabien Foret (Team Megabike) en Broc Parkes (Yamaha Motor Germany).

Fabrizio had een goede start vanaf de pole position. Hij ging als eerste de eerste bocht in, direct gevolgd door Parkes. Tijdens de 3e ronde wist Parkes voorbij Fabrizio te steken en hij nam de leiding in de wedstrijd over. Ook Kevin Curtain ging Fabrizo voorbij, waarmee de twee Yamaha Motor Germany rijders aan de leiding van de wedstrijd gingen. Parkes had overigens inmiddels een klein gaatje weten te slaan.

Twee ronden laten was het de sterk rijdende Fabien Foret, die Fabrizio nog verder terug verwees. De Fransman maakte, afhankelijk van de prestaties van Fujiwara, nog kans op de 3e plaats in het klassement. Hij was met Curtain en Fabrizio in een fanatieke strijd om de 2e plaats in de wedstrijd gewikkeld. De twee Winston Ten Kate Honda rijders Katsuaki Fujiwara en Arie Vos reden achter elkaar op een respectievelijke 6e en 7e plaats.

Halverwege de wedstrijd was het nog steeds Parkes die onbedreigd aan kop reed, op enige afstand gevolgd door zijn teamgenoot Curtain.

Jarno Janssen reed halverwege zijn laatste World Supersport wedstrijd op een 12e plaats en het gaatje tussen Fujiwara en de debuterende Winston Honda Ten Kate rijder Vos werd alsmaar kleiner, totdat de Nederlander er zelfs in slaagde om zijn tijdelijke Japanse teamgenoot te passeren, waarmee hij op een 6e plaats in de wedstrijd kwam. De dit weekend sterk rijdende Zweed Johan Stigefelt (Stiggy Motorsports) zorgde er echter voor dat dit niet van lange duur was.

Intussen veranderde er in de kop van het veld weinig. Parkes bleef snelle rondes rijden en wist zijn voorsprong op Curtain weer wat uit te breiden. Daarachter was het gevecht om de 3e positie tussen Fabrizio en Foret nog steeds in volle gang en gezien het feit dat Fujiwara steeds verder terugzakte was Foret er alles aan gelegen om zoveel mogelijke punten te verzamelen om de Japanner voorbij te gaan in het klassement.

In de 15e ronde was er grote pech voor onze landgenoot Arie Vos. Hij schoof met zijn Honda onderuit en bleef de motor vasthouden in een poging de race direct te vervolgen. Hij kon weer opstappen, maar zijn mooie positie was hij kwijt. Bij de volgende doorkomst reed hij op een, overigens nog knappe, 11e positie.

Inmiddels had Fabrizio zich, in strijd om de 3e plaats in de wedstrijd, enigszins los kunnen maken van Foret. Dit als gevolg van een stuurfout van de Fransman bij het ingaan van een bocht. Foret herstelde zich, maar moest Fabrizio laten gaan.

Met nog twee ronden te gaan leek de positie van Parkes niet meer in gevaar te komen, maar was het gevecht om de 2e positie nog in volle gang. Fabrizio had zijn zinnen op de positie van Curtain gezet. In de laatste ronde kreeg de leidende groep met achterblijvers te maken. Parkes had hier niet direct last van, maar Curtain en Fabrizio moesten er wel rekening mee houden. Voor de uiteindelijke volgorde had het geen gevolgen. Broc Parkes pakte zijn overwinning. Zijn teamgenoot Curtain werd 2e en Fabrizo 3e.

Arie Vos, die na zijn val op een 11e plaats in de wedstrijd terugkwam, finishte ook op die plaats.

Jarno Janssen sloot zijn laatste race af op de positie van waar hij ook gestart was, zijnde de 14e. Zijn teamgenoot Ron van Steenbergen kwam als 19e over de streep.