WSBK: Video: Zeiknatte Sykes wint tweede World Superbike race

48

De Eifel deed zijn reputatie eer aan want na een droge eerste World Superbike race was de twee race zeiknat te noemen. Er waren dan ook flink wat crashes en een enigszins verrassende winnaar in de vorm van Tom Sykes.

Een half uurtje voor de start van de tweede World Superbike race begon het wat te spetteren terwijl het in de verte donker en donkerder werd. Vlak voor aanvang van de warm-up ronde werden de hemelsluizen open gegooid en werd de start uitgesteld voor het monteren van Pirelli regenbanden en het zo mogelijk aanpassen van de afstelling.<br /> <br /> Een twintigtal minuten later ging de race onder erbarmelijke omstandigheden van start. Na een voorzichtige eerste bocht was het Noriyuki Haga voor Jonathan Rea, Tom Sykes en Eugene Laverty terwijl klassementsleider Carlos Checa op een elfde plaats door kwam.<br /> <br /> Haga wist de leiding vast te houden terwijl Sykes dankzij een klein foutje van Jonathan Rea door schoof naar de tweede plaats. Haga voelde zich op de Pata Aprilia goed thuis in de harde regen en zette Sykes op een flinke achterstand (9,2s) toen de Japanner in de 11e ronde onderuit ging.<br /> <br /> Haga was niet de enige die zijn Waterloo zag op de zeer natte baan want voor hem waren ook Leon Haslam, James Toseland, Mark Aitchison, Jonathan Rea en Leon Camier onderuit gegaan, na Haga volgde ook Makoto Tamada zich bij de lijst van uitvallers. Michel Fabrizio was in de vijfde ronde al naar binnen komen rijden.

Door de crash van Haga kreeg Tom Sykes de eerste positie in handen voor de naar voren gekomen Sylvain Guintoli en Jakub Smrz. Het ging echter zo te keer dat de rijders aangaven dat de race gestopt moest worden en een ronde later, natuurlijk precies op tweederde van de race, gaf de organisatie gehoor aan deze oproep en werd de race in de 13e van 20 ronden stilgelegd.<br /> <br /> Het gaf Sykes zijn eerste World Superbike zege en het was KawasakiÕs eerste zege sinds 2006, toen Chris Walker, toevallig ook in abominabele omstandigheden, de race op het TT circuit wist te winnen. Effenbert Ducati rijders Guintoli, die in de elfde ronde Sykes nog probeerde te passeren maar daarbij een te wijde lijn moest nemen, en Smrz maakten het podium compleet.<br /> <br /> De na zijn schuiver weer opgestapte Jonathan Rea werd op grote achterstand vierde voor Yamaha rijders Eugene Laverty en Marco Melandri. Ayrton Badovini wist beslag te leggen op de zevende plaats voor Checa, de weer opgestapte Haslam en Maxime Berger. Verder kwamen alleen Joan Lascorz, Troy Corser en Roberto Rolfo nog aan de finish. <br /> <br /> In het kampioenschap heeft Checa (376) nu 74 punten voorsprong op Melandri (302) terwijl Biaggi (281) na het missen van de twee races op de Nürburgring gezakt is naar de derde plaats waarbij hij inmiddels 95 punten achterstand heeft op Checa. Laverty (232) en Haslam (176) maken de top vijf vol. <br /> <br /> <br /><iframe width="468" height="293" src="http://www.youtube.com/embed/g2QTlGwMfL0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> <br /> <br /> <iframe scrolling="no" frameborder="0" src="http://www.facebook.com/plugins/like.php?app_id=242105465821996&amp;href=http%3A%2F%2Fracesport.nl%2FWSBK%2FSuperbikes%2Fzeiknatte-sykes-wint-tweede-world-superbike-race%2Ftabid%2F100%2FiNews_ID%2F27732%2FDefault.aspx&amp;send=false&amp;layout=standard&amp;width=450&amp;show_faces=true&amp;action=like&amp;colorscheme=light&amp;font&amp;height=80" style="border: medium none; overflow: hidden; width: 450px; height: 80px;" allowtransparency="true"></iframe>