2020 Short Endurance Finale: de Vlaamse kampioenen zijn bekend

606
cpf-ladies-team
CPF Ladies team | foto© actiefoto.be

De Short Endurance series is een Vlaams Kampioenschap dat door MotorsportSchool Zolder wordt georganiseerd en dat vanaf 2020 ook wordt ondersteund door Motorsport Vlaanderen.

Het Vlaams en Open Vlaams Endurance kampioenschap worden in 2 klassen verreden:

  • “Supersport”: in deze klasse bestaat een team uit twee piloten die elk op een motor van minder dan 750cc rijden.
  • “Superbike”: in deze klasse bestaat een team uit twee piloten waarvan minstens één met een motor rijdt van minstens 750cc.

De 2u finale race van de Short Endurance series vond donderdag 17 september plaats op een zonovergoten Circuit Zolder. Het werd voorafgegaan door 5 trainingen en kwalificatiesessies waarbij de teams consequent hun racetempo verhoogden en versterkten.

Kwalificaties
Bij de eerste kwalificatie konden we Daiki Team, Alteco Racing en Lux-Moto als top 3 vinden. De tweede, sessie werd bekroond door het trio Bike Parts – Interbike Racing Team, Daiki Team en Alteco Racing. De derde sessie was de laatste training voor de middag, waarin de temperaturen omhoog gingen en de rondetijden sterk verbeterden. Voor de eerste keer die dag werden rondetijden in de 1.35s bereikt. Na die sessie konden we een SBK-SBK-SSP trio op kop vinden met Bike Parts – Interbike Racing Team, Daiki Team en BGracing.

De twee trainingssessies van de namiddag werd er ook hard gereden! Daarin vonden we bijna dezelfde teams aan de kop: Bike Parts – Interbike Racing Team, Daiki Team en BGracing in de vierde sessie en Bike Parts – Interbike Racing Team, Daiki Team en Cup-SBK Thunder Racing in de vijfde.

De start grid werd dan bepaald door het gecombineerd resultaat van de trainingen. We vonden dan op de kop voor de Supercup SBK Bike Parts – Interbike Racing Team (1:35.470), Daiki Team (1:36.432) en Alteco Racing (vierde algemeen met 1:38.974) en voor de Supercup SSP: BGracing (derde algemeen met 1:38.974) en Veidec Racing Belgium (1:44.450).

Bij de Cup in de SBK klasse waren BEM Racing (1:39.698), Thunderracing (1:39.839) en Tricopigmentation Racing (1:40.608) de snelste. Bij de SSP: Lux-Moto Racing (1:41.451), GO- TECH STRADA (1:44.055) en de dames van het CPF Ladies team (1:44.436) waren onze top 3.

2u Race
De race begon met een spannende pregrid! Enkele seconden na 14:55 uur werd de pitstraat gesloten en een tiental teams kon de race niet meer van hun startpositie op de grid beginnen. Ze moesten helemaal van achter in het pack starten.

Open Vlaams Kampioenschap – Supercup
De race werd gestart middels een rollende start, en na twee opwarmronden ging het er meteen hard aan toe! Op kop de duo’s De Wit-Lambrechts en Bollaerts-Van Melderen. Zij trokken meteen sterk weg van de andere coureurs en reden probleemloos tot aan het podium! “Alles ging heel goed!”- Zei Daiki Team coureur, Vincent van Melderen – “We wisten dat Bike Parts sneller was, maar we probeerden regelmatig achter hen te blijven rijden. Aan het einde van de tweede stint konden we een goed gat tussen ons en de derde opbouwen. Ons doel was om het podium halen.  We zijn dus erg blij met die tweede plaats. We willen Brussels moto store by Baele, Js Products, Scorpion en Pam-Racing bedanken voor hun steun”.

Op de derde plaats treffen we het Van den Bossche-Dieleman duo van Alteco Racing dat ook tevreden was met zijn derde plaats. “Eindelijk nog eens op het podium!” zei Wim Van den Bossche – “we hadden een goed team achter ons en goede motoren ook. We hebben een heel goede race gedaan. Met dank aan TD Parket een Alteco, onze sponsors. Volgende jaar komen we zeker terug!”

De algemene winnaar van de race was het duo Lambrechts-De Wit van het Bike Parts–Interbike Racing Team, die met dit resultaat ook Open Vlaams Endurance SBK Kampioen werd. “We hebben een perfecte dag gehad. Goed getraind en goed gereden. We moesten winnen.” – zei De Wit. “We maakten sterke pitstops en onze rondetijden waren goed en heel constant.” verklaarde Lambrechts– “we willen al onze sponsors bedanken. Vooral het Bikeparts team dat een groot effort heeft gedaan om naar hier te komen. Ons volgende race is het BK Endurance in Oschersleben”.

Bij de Supersport vonden we als winnaar het duo De Hauwere-De Meersman van het Veidec Racing Team “We hebben een prachtige dag gehad een hebben goed gereden”- zei Rudy De Meersman – “Ik heb me fantastisch geamuseerd vandaag. We willen al onze sponsors en onze helpers bedanken. Volgende jaar komen we zeker terug en we zullen voor het kampioenschap gaan hè!”.

Op de tweede plaats bij de Supersport vonden we het BGracing duo Botty-Meersman, die een moeilijkere race had: “Tijdens de eerste ronde na de start ging mijn schakelpook kapot” zei Kenny Meersman “we moesten dus met één motor rijden tot aan het einde en een extra pitstop doen. We hebben goede rondetijden gereden maar helaas was dat niet genoeg om aan de kop mee te kunnen vechten.”

Vlaams Kampioenschap – Cup
De winnaar van de Cup SBK klasse, en ook vierde algemeen, was het Thunderracing duo Maris-Jacobs. Heel tevreden met hun prestatie, Gerd Maris verklaarde na de race dat “Het een goede koers was. Alles is heel vlot verlopen met perfecte pitstopen. We hebben alle twee goede tijden gereden en heel constant ook. We kunnen dus blij zijn”.

Achter hen vonden we Carlo Briers en Danny Mispoulier, het BEM racing team! Voor hen was het ook “Heel plezant!”-zei Briers “De mannen van Thunderracing waren supersnel en hebben de victorie dik verdiend. Heel jammer dat het de laatste race was, maar we kijken al uit naar volgend jaar!”

Edouard Struyven en Didier Daniel, het sympathieke duo van het Tricopigmentation Racing team, vervolledigde het Superbike Cup podium (het publiek kon de actie smaken van de mechanieker tijdens de prijsuitreiking: dankzij zijn coup-de-main kon Didier Daniel deze keer zonder struikelen op de derde trede van de podium geraken!). “We zijn zo blij dat we alleen maar willen genieten van dit moment” zei Daniel “het was een geweldige race, met prachtige gevechten en inhaalmanoeuvres met andere piloten. Het was echt leuk”. Struyven vulde aan met “Volgend jaar zullen we strijden voor de titel in het kampioenschap. Dit is ons eerste racejaar, we zijn dus erg blij met dit resultaat.”

Zelfde beeld als in de eerste short endurance race bij de Supersport, waar we de dames van het CPF Ladies team, Sonja Dupont en Saskia Schulenburg, als winnaar zagen! Zij werden door het publiek geprezen terwijl ze hun trofeeën in ontvangst namen op de bovenste trap van het podium. Dit is de eerste keer dat we een vrouwenteam als Endurance Kampioen kunnen bekronen in België! “Ik had in het begin moeite om een ​​goed tempo te vinden omdat ik zenuwachtig was”-zei Schulenburg “maar daarna had ik de juist persoon voor mij rijden, en die heeft mij gemotiveerd om meer te pushen zodat ik mijn PR heb kunnen verbeteren. Ik ben erg blij met het werk van ons team en de steun van Motorsportschool Zolder en Louis Motorrad. Zonder hen was deze titel niet mogelijk”. Dupont verklaarde ook dat “het Ladies team zich al op het volgende seizoen verheugt om haar titel te verdedigen. Hopelijk is het publiek dan weer binnen het circuit toegestaan en kan het voor zijn favoriete piloten komen supporteren. We hebben de supporters dit jaar erg gemist.

1 lap na hen treffen we het Nederlandse duo Voragen-Gorisen van het GO-TECH STRADA team. Voor hen was het de eerste race van het jaar. “Het was leuk en we zijn blij dat we hebben meegedaan” verklaarde het team “het is leuk om met vrouwen te racen, en nog leuker als ze snelle piloten zijn. Volgend jaar zijn we zeker terug!

Het Lightning Racing team vervolledigde het podium. Tom Vanspauwen en Ben Raymaekers verklaarden na de race “we zijn blij om de eerste mannen te zijn in de kampioenschapseindstand! We wensen Sonja en Saskia te feliciteren met hun seizoen, maar volgend jaar komen we terug om de titel te winnen”.

Dit was de laatste race van de 2020 Short Endurance Series. Nu zijn onze kampioenen bekend, proficiat aan hen!

Supercup Series “Open Vlaams Kampioenschap”:

Superbikes:

  1. Nicky De Wit & Bram Lambrechts
  2. Vincent Van Melderen

Supersport:

  1. Hans De Hauwere, Rudy De Meersman & Grégory Botty

Cup Series “Vlaams Kampioenschap”:

 Superbikes:

  1. Gerd Maris & Wally Jacobs
  2. Carlo Briers

Supersport:

  1. Sonja Dupont & Saskia Schulenburg
  2. Tom Vanspauwen & Ben Raymaekers

 Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App