Speciale premiere in Assen: de film Vett

490
VETT

Foto: Alle filmsterren tijdens de premiere in de Nieuwe Kolk in Assen

Vrijdagavond stond bioscoop de Nieuwe Kolk in Assen in het teken van een wel heel speciale filmpremiere. De film Vett, een samenwerking tussen leerlingen van groep 8 van de OBS Baggelhuizen en het Bertus Folkertsma racing team, werd voor het eerst aan het publiek getoond.







De leerlingen van groep 8 van de OBS Baggelhuizen te Assen kwamen op het idee om hun afscheid als basisschool leerling het eens over een andere boeg te gooien dan andere jaren. Ze wilden een werkelijke speelfilm gaan maken en dan wel een echte die ook werkelijk in de bioscoop zou gaan draaien, en dat is gelukt.

Omdat Assen in de hele wereld bekend staat om het TT Circuit en de jaarlijkse TT was er uiteindelijk maar één onderwerp waar deze film  over zou kunnen gaan; motorraces.

Toen één van de leerlingen thuis kwam en het idee, dat ze een echte speelfilm gingen maken over motorraces, kwam de vader (tevens sponsor van het Bertus Folkersma racing team) met het advies contact te zoeken met Bertus Folkertsma.

Zo gezegd zo gedaan en een dag later zat Folkersma al met de leerlingen om tafel om verschillende zaken door te nemen. Zo werd er overlegd dat de leerlingen alle materialen van het team mochten gebruiken tijdens de opnames en men Bertus om advies kon vragen mocht dat nodig zijn.

Vervolgens is er door de leerlingen een cameraman ingehuurd en zijn ze aan de slag gegaan. Niks geen script en teksten vooraf op papier, gewoon een strak plan, meteen aan de slag en alles helemaal zelf bedacht door de leerlingen.

Zo hebben de leerlingen het gefixt om binnen twee dagen een film te maken met een lengte van ruim een uur. Helemaal, van het begin tot het einde, door de leerlingen zelf bedacht. Uitsluiten het camerawerk werd gedaan door een professionele cameraman.

VETT
De film gaat over een jonge man Sebas die in groep 8 zit en fan is van Brutus de top coureur. Deze klas moest een item bedenken waar ze aan moeten werken ter afsluiting van de laatste school dag. Ze bedenken met elkaar dat ze iets gaan doen met motorraces met als Sebas in de hoofdrol. Sebas wil dit eerst niet, maar uiteindelijk weten ze hem over te halen. Wat Sebas niet weet is dat een aantal leerlingen Brutus hebben benaderd om te vragen of hij misschien wel op school wil langs komen met zijn grote trailer en motoren. Brutus besluit om langs te komen met als doel Sebas op te nemen in zijn raceteam.

De hoofdrolspeler Brutus en Sebas
De hoofdrolspeler Brutus en Sebas

Het loopt allemaal iets anders want de avond voordat Brutus naar de school zou komen word hij vastgebonden in zijn trailer en wordt zijn motor gesaboteerd. Op die manier wilden de boefjes voorkomen dat Brutus naar school komt.

Uiteindelijk komt alles toch nog goed en komt Brutus als verassing naar school om Sebas op te nemen in zijn raceteam. Ze gaan zelfs nog even verder naar het jaar 2022, het jaar waarin Sebas de jongste wereldkampioen ooit zal worden.

Premiere
Na dat de film in twee dagen tijd was gedraaid en vervolgens was gemonteerd kwam het volgende item naar voren; hoe gaan we de film presenteren, voor de eerste keer aan het publiek tonen en zoveel mogelijk media aandacht geven.

Nog voordat de premiere geregeld was kwam er al de nodige media aandacht toen Piet Paulusma langskwam om het weer te presenteren voor SBS 6 en natuurlijk de film te promoten.

Als echte filmsterren onthaald
Als echte filmsterren onthaald

De school had vervolgens het plan opgevat om een echte limousine te huren en daarmee de kinderen naar de bioscoop te brengen en ze daar als echte filmsterren op de rode loper te ontvangen. De limousine kwam er niet, want wat is er natuurlijk mooier om met de prachtige nieuwe racetrailer van Brutus voor te komen rijden en zo in stijl van de film ontvangen te worden bij bioscoop de Kolk in Assen.

 

 

Vrijdagavond 8 juli was het zo ver, alle leerlingen die hebben meegewerkt aan de film werden als ware filmsterren onthaald waarna Sebas samen met Brutus op de motor voor kwam rijden. Een prachtige gebeurtenis voor de leerlingen, maar ook voor de in grote getale aanwezige ouders en familie van de filmsterren. Het werd een avond om nooit te vergeten.

De reacties na afloop waren overweldigend, en volgens de leerlingen kan er nu zelfs al gesproken worden van een groot succes.