FIM CEV Repsol: Moeilijk weekend voor de Nederlanders in warm Aragon

196
ryan-van-de-lagemaat
Ryan van de Lagemaat (18) | foto© Nico Schneider

Dit weekend werd op het Motorland Aragon circuit de vijfde ronde van het FIM CEV Repsol verreden. Voor de Nederlanders was er weinig tot geen succes. De beste prestatie kwam op naam van Dutch Racing Team coureur Loran Faber, de Staphorster finishte zondagmiddag als 21e in de Moto3 Junior World Championship race.

Twee races voor de Moto2 klasse, twee races voor de European Talent Cup en één wedstrijd meetellend voor het Moto3 Junior World Championship stonden er zondag in Aragon op het programma.

In de European Talent Cup stonden de Nederlanders Colin Velthuizen, Rick Dunnik, Ruben Bijman en de zuiderbuur Luca de Vleeschauwer op de deelnemerslijst. Na de twee kwalificaties was Velthuizen op de vijfentwintigste plaats de best geklasseerde landgenoot voor Dunnik op P 29 en Bijman op P42. De Vleeschauwer kwalificeerde zich als 40e.

Zondagmiddag bij de eerste wedstrijd sloeg de pechduivel al toe bij Velthuizen voordat de race begonnen was. Een losgeraakt kuipdeel zorgde ervoor dat de Nykos Racing coureur terug moest naar de pits om het heuvel te laten verhelpen en vanuit de pitstraat met achterstand aan de race moest beginnen.

Dunnik wist tijdens de race een aantal posities te winnen en werd in deze door de Spanjaard José Antonio Rueda gewonnen race als 23e afgevlagd voor Bijman op de 36e plaats en Velthuizen als 38e en laatste, dit natuurlijk mede veroorzaakt door de pech bij aanvang van de race. De Vleeschauwer kwam in deze wedstrijd niet aan de finish.

De tweede race leverde opnieuw een bloedstollend spannende strijd op vooraan het veld. Helaas moest de race vier ronden voor het einde vroegtijdig worden afgebroken vanwege een crash waarbij de betrokken coureur medische assistentie nodig had. De positie van de voorgaande doorkomst werd hierbij als uitslag genomen en op dat moment was het David Munoz Rodriquez die als eerste de finishlijn was gepasseerd en met een voorsprong van slechts 0,010 sec. op Victor Rodriuez tot winnaar werd uitgeroepen.

Dunnik werd ook in deze race op P25 de best geklasseerde Nederlander voor Bijman op P26 terwijl Velthuizen ook in deze race het geluk niet aan zijn zijde had en er vroegtijdig een einde kwam aan zijn race. De Vleeschauwer kreeg samen met Adrian Fernandez een jumpstart aan zijn broek. De Vleeschauwer kwam keurig binnen voor zijn ridethrough penalty, iets dat Fernandez verzuimde met als gevolgd dat hij middels een zwarte vlag uit de wedstrijd werd gehaald. De Vleeschauwer kwam ondanks het oponthoud nog wel als 32e over de finish.

In de Moto3 klasse, die dit weekend slechts 1 race reden, ging de winst naar Raul Fernandez voor Jeremy Alcoba en het Turkse talent Can Oncu. Loran Faber, die zaterdag tijdens de eerste kwalificatie nog lelijk ten val kwam en zich mede hierdoor slechts als 33e wist te kwalificeren, was de wedstrijd eigenlijk al over voor dat de eerste bocht was aangebroken. De Dutch Racing Team coureur kende een slechte start en ging hierdoor als 40e en allerlaatste de eerste bocht in.

De Staphorster wist zich vervolgens nog wel redelijk te herpakken in het vervolg van de race en als 21e de finish te passeren. Hierbij had de Dutch Racing Team coureur het geluk ook wel aan zijn zijde, van de 40 gestarte rijders kwamen er in de race namelijk maar liefst 13 coureurs in het heetst van de strijd ten val. Ryan van de Lagemaat, naast Faber de tweede Nederlandse deelnemer, passeerde op P25 de zwart/wit geblokte vlag.

Voor de twee Belgische deelnemers was er zowel succes als ook tegenslag. De vanuit de European Talent Cup overgekomen Barry Baltus had zaterdag namelijk verrassend de pole voor zich opgeëist. Na een uitstekende start van de race ging het vervolgens flink mis, de Reale Avintia Acedemy 77 coureur werd namelijk met een flinke highsider van zijn machine geworpen met een DNF tot gevolg. Hetzelfde overkwam zijn landgenoot Sasha de Vits, ook voor de Kiefer Racing coureur kwam er een vroegtijdig einde aan de race.

In de Moto2 klasse was er twee keer winst voor Edgar Pons, zoon van voormalig MotoGP coureur en huidige Moto2 teambaas Sito Pons.

Handige links FIM CEV Repsol Motorland Aragon:

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl WebApp via: pwa.racesport.nl