Joey den Besten heeft afgelopen zondag in Frohburg voor de tweede keer in zijn carrière de IRRC Supersport titel weten te behalen. De Performance Racing Achterhoek coureur had op het Duitse circuit aan een tweede en vierde plaats voldoende om de titel veilig te stellen.

Afgelopen weekend stond al weer het finale weekend van de IRRC op het programma. Aan de start in de Supersport klasse een viertal Nederlanders; titelkandidaat Joey den Besten, de van een blessure teruggekeerde Ilja Caljouw, Mike Velthuijzen en Davy Thoonen.

Voor Den Besten en Performance Racing Acherhoek stond er veel op het spel, de Nederlander kwam namelijk met een voorsprong van maar liefst zestien punten op de Duitser Thomas Walter naar Frohburg en had derhalve de beste kansen op de 2017 IRRC Supersport titel.

Kwalificatie
Den Besten kende een uitstekende start van het weekend door zich achter wildcard coureur Danny Webb als tweede te kwalificeren voor de twee op zondag te verrijden races.  Walter, Den Besten’s naaste concurrent in de strijd voor de titel, kwalificeerde zich als vierde terwijl Thoonen de zesde tijd, Caljouw de elfde en Velthuijzen de achtentwintigste rondetijd lieten noteren tijdens de kwalificaties. Ondanks zijn tweede kwalificatietijd maakte het Den Besten nog wel even spannend, de Nederlander deed namelijk ook mee in de Open klasse en daar gaf het motorblok van de Performance Racing Achterhoek de geest met als gevolg dat er voor zondagochtend nog een nieuwe krachtbron gemonteerd diende te worden.

Race 1
Op een natte Frohburger Dreeick hadden de twee titelkandidaten Den Besten en Walter elkaar snel gevonden. Het tweetal leek uit te gaan maken wie er in deze wedstrijd met de zege vandoor zou gaan, maar daar dacht de vanaf de tiende plaats op de grid gestarte Laurent Hofmann anders over. De Belg melde zich in de slotfase van de wedstrijd aan het achterwiel van het tweetal om er – in wielertermen gesproken – erop en erover te gaan en even later als winnaar de finish te passeren. Den Besten passeerde als tweede de finish gevolgd door Walter op plaats drie.

Caljouw passeerde in deze race als twaalfde de finish, Thoonen als vijftiende terwijl Velthuijzen als drieëntwintigste werd afgevlagd.

Met zijn tweede plaats en de derde plaats van Walter was moest de titelstrijd dus beslist worden in de allerlaatste wedstrijd van het seizoen. Met 20 punten voorsprong (213-193) zou Den Besten aan vijf punten – elfde plaats – voldoende hebben om de titel veilig te stellen.

Race 2
In de tweede race van de dag gingen de eerste twee plaatsen naar een gastrijder. Zo ging de vanaf de pole gestarte Webb met de zege aan de haal en wist Manou Antweiler achter de Brit als tweede de finish te passeren. De echte strijd vond echter plaats achter de twee gastrijders, een strijd waarin Den Besten, Walter en Jochem Rotter met z’n drieën de strijd aangingen voor de laatste podiumplaats. Walter wist deze strijd in zijn voordeel te beslissen voor Den Besten en Rotter. De vijfentwintig punten van Walter – gastrijders ontvangen geen punten in het IRRC – waren echter niet voldoende om Den Besten van de titel af te houden.

Thoonen passeerde als achtste de finish, Velthuijzen als vierentwintigste terwijl Caljouw deze wedstrijd aan zich voorbij liet gaan vanwege een crash eerder op de dag in de Open klasse.

Kampioenschap
Met 233 punten werd Den Besten de nieuwe 2017 IRRC Supersport kampioen, zijn tweede in dienst van Performance Racing Achterhoek (2014). De uit het Duitse Schleiz afkomstige Walter werd tweede terwijl Thoonen en Caljouw ondanks het missen van een groot aantal wedstrijd als achtste en veertiende eindigden in het klassement.

Volledige uitslagen: IRRC Frohburg