Alonso wint Moto3 thriller op Misano, Veijer ijzersterk vijfde

4624
Collin Veijer (95) | foto© RLekl / Swobser

David Alonso heeft zijn derde Grand Prix zege in de laatste vier races gepakt op het Misano World Circuit Marco Simoncelli. De 17-jarige Columbiaan kwam na een spannende laatste ronde als eerste over de finish voor Jaume Masia en Deniz Öncü. Collin Veijer reed – ondanks zijn voetblessure – een geweldige race en finishte op een vijfde plaats.

Evenement: Gran Premio Red Bull di San Marino e della Riviera di Rimini
Circuit: Misano World Circuit Marco Simoncelli
Categorie: Moto3
Tijd: 11:00 – 11:40 uur
Sessie: Race
Condities: Zonnig, 29°C

Jaume Masia, Ayumu Sasaki en Kaito Toba vormden de eerste startrij voor de Moto3 race tijdens de Grand Prix van San Marino 2023. Collin Veijer – die vorig week nog zijn voet blesseerde in Catalunya – mocht vanaf een tiende startplaats vertrekken. Kampioenschapsleider Daniel Holgado vertrok vanaf de derde startrij. De Spanjaard had voorafgaand aan de race een voorsprong van 13 punten op Sasaki in het Moto3 wereldkampioenschap.

Masia pakte de leiding na de start terwijl Veijer elfde na de eerste sector reed. Masia had vanaf de eerste ronde een heel hoog tempo en wist zich in de openingsfase iets los te rijden. Daarachter ontstond er een hevige strijd om de tweede plaats. De eerste crash van de race kwam in de tweede ronde op naam van David Salvador. Aan het begin van de derde ronde had Masia al meer dan een seconde voorsprong opgebouwd. Toen Deniz Öncü aankwam op de tweede plek zette hij de achtervolging op Masia in. De Turkse rijder wist daardoor de grote groep uit elkaar te trekken. Veijer reed in het eerste deel van de race constant rond de tiende plaats. De Nederlander had het onder andere aan de stok met kampioenschapsleider Holgado, die zich niet – zoals gebruikelijk wel het geval is – in de voorste gelederen van de groep kon handhaven.

Öncü wist het gat naar Masia te dichten en nam Diogo Moreira in zijn slipstream mee. Daarachter reden vier rijders met onder andere Sasaki. Door de strijd vooraan en een foutje van Öncü werd de kopgroep nog groter. Sasaki, David Muñoz, David Alonso en Toba haakten aan. Daarachter was Veijer naar de achtste plaats te komen en hij wist zich samen met José Antonio Rueda los te rijden uit zijn groep met daarin onder andere Holgado en Ivan Ortolá. De Nederlander wist op eigen kracht heel knap te aansluiting met de voorste zeven rijders te vinden. Ondertussen had Öncü de leiding van Masia overgenomen en ging het tempo weer omhoog. Hierdoor brak de groep weer in tweeën. Öncü, Masia, Muñoz en Alonso reden zich een aantal seconden los. Ortolá wist aan te haken bij de tweede groep waarin Veijer zich naar de voorzijde wist te werken. Toen de Nederlander eenmaal vijfde reed wist hij zich gelijk los te rijden in de groep. Veijer bleek de snelheid van de kopgroep te hebben, maar het duurde net te lang voordat hij onder andere zijn teammaat Sasaki voorbij wist te komen.

Öncü reed in de tweede helft van de race praktisch constant voorop. Muñoz moest in de slotfase iets lossen, waardoor drie rijders om de winst gingen strijden. Öncü reed tot de laatste sector voorop totdat Masia en Alonso in de aanval gingen. Alonso deed dit het beste. De 17-jarige Columbiaan won zijn derde zege in de laatste vier races. Masia werd tweede en Öncü eindigde na zijn geweldige race slechts derde. Muñoz werd vierde en Veijer finishte alleen op een zeer knappe vijfde plaats. De strijd daarachter werd gewonnen door Toba voor Sasaki, Ortolá, Rueda en Romano Fenati. Holgado kende een dramatische race en finishte buiten de punten op een zestiende plaats.

Door deze uitslag is het zeer spannend geworden in het Moto3 wereldkampioenschap. De top-vijf staat slechts binnen 21 punten uit elkaar. Holgado gaat nog aan de leiding met een voorsprong van 4 punten op Sasaki. Masia en Öncü hebben 12 en 17 punten minder dan Holgado. Door zijn geweldige resultaten is rookie Alonso ook een titelkandidaat geworden met slechts 21 punten minder dan Holgado.

Facebook | Instragram |  Twitter | Threads | YouTube

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer: