Alt geeft Honda na 13 jaar de IDM Superbike titel terug in Hockenheim

1759
Florian Alt en Jens Holzauer | Foto credit: Damon Teerink

Florian Alt heeft zijn eerste IDM Superbike titel behaald. Het is het eerste IDM Superbike kampioenschap voor Honda sinds Karl Muggeridge in 2010. De races in Hockenheim werden gewonnen door Ilya Mikhalchik en Patrick Hobelsberger. Colin Velthuizen kwam sterk voor de dag met tweemaal een negende plaats.

Voorafgaand aan de seizoensfinale in Hockenheim hadden er in theorie vier rijders nog kans op de IDM Superbike titel. Florian Alt stond er veruit het beste voor. De Honda-rijder begon aan de slotraces met een voorsprong van 36 punten op Ilya Mikhalchik, 40 punten op Patrick Hobeslberger en 48 punten op Hannes Soomer. Rob Hartog en Colin Velthuizen waren de Nederlandse deelnemers. Na de kwalificaties stond de top-zeven binnen zes tienden van een seconde van elkaar. Mikhalchik pakte pole position voor Soomer en Toni Finsterbusch. Kort daarachter was Hobelsberger vierde gevolgd door kampioenschapsleider Alt, Jan-Ole Jähnig en Bastien Mackels uitkomend voor het Nederlandse Team SWPN. Velthuizen kwam goed voor de dag in de trainingen. De jonge coureur noteerde een twaalfde tijd. Hartog wist ten opzichte van Assen – toen hij terugkeerde na een lang blessureleed – een flinke stap voorwaarts te maken. Hartog kwam tot een vijftiende tijd en was 1,6 seconde langzamer dan de poletijd van Mikhalchik.

RACE 1:
Na de start Soomer al snel de leiding van Mikhalchik over te nemen. Finsterbusch en Hobelsberger maakten er een voorste groep van vier rijders van. Alt had een mindere start en reed zevende na de eerste ronde. De Honda-rijder kwam al snel naar de vijfde plek en zette de achtervolging op de vier leiders in. Ole-Jahnig ging met Alt mee, maar kwam halverwege de racen ten val. Vooraan was de strijd hevig, maar Alt slaagde er niet in om het gat te dichten. Mikhalchik was in de openingsfase teruggevallen naar een vierde plek, ging in het tweede deel van de race in de aanval. Met nog zeven ronden ging Hobelsberger in de fout en viel terug naar een achtste plaats. In de slotfase viel het vooraan iets uit elkaar. Mikhalchil was het sterkste, won de race en hield de titelstrijd nog open. Finsterbusch werd tweede voor Soomer. Alt werd vierde voor Mackels. Velthuizen reed een uitstekende race door voor ervaren rijders als Leandro Mercado en Vladimir Leonov als negende over de finish. Hartog werd veertiende in de eerste race.

RACE 2:
Alt mocht vanwege omgekeerde gridopstelling van pole position in de tweede race. Voor Alt was het belangrijkste om te finishen, want hij stond voorafgaand aan de race 24 punten voor op Mikhalchik. De Oekraïner stond samen met podiumgangers Finsterbusch en Soomer op de derde startrij. Het werd voor Mikhalchik bijna onmogelijk om nog kampioen te worden toen bij de start in de eerste bocht rechtdoor schoot en als laatste zijn weg moest vervolgen. Alt pakte kopstart, maar Hobelsberger nam al snel de leiding over en begon weg te rijden. Alt leek geen onnodige risico’s te nemen en viel terug naar een vijfde plaats achter Mackels, Finsterbusch en Soomer. Vooraan reed Hobelsberger onbedreigd naar zijn eerste IDM Superbike overwinning. De strijd om de tweede plaats ging tussen drie rijders en werd gewonnen door Soomer. Mackels pakte een podium voor Team SWPN door voor Finsterbusch te winnen. Alt werd vijfde en daarmee kampioen. Mikhalchik kwam nog terug naar een zesde plaats. Velthuizen liet opnieuw een zeer sterke indruk achter door opnieuw als negende te finishen. Hartog kende een goede start en kwam als achtste door na de eerste ronde, maar zou later terugvallen naar een dertiende plaats.

Voor Alt betekent het zijn eerste IDM Superbike titel. Voor zijn Holzhauer Honda team is het ook een bijzonder kampioenschap. Voor Honda is het de eerste IDM Superbike titel in dertien jaar nadat Karl Muggeridge in 2010 kampioen werd.

Facebook | Instragram |  Twitter | Threads | YouTube

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer: